ANALIZĂ Rednic a aruncat de la CFR Cluj un "balast" de 8,25 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mircea rednic foto razvan pasarica/rpressport

Tehnicianul clujenilor a schimbat din temelii lotul, renunţând la 17 jucători, care împreună valorează când bugetul pe doi ani al unei echipe bune din România.

CFR Cluj a avut un sezon dezamăgitor în Liga 1 şi va forţa câştigarea titlului în campionatul care urmjează. Acesta este motivul pentru care, şefii din Gruia au regândit un plan de reorganizare din temelii al lotului, pus în aplicare de noul tehnician Mircea Rednic. Prin „sita” Puriului au trecut toţi componenţii lotului, iar 17 dintre ei au căzut examenul, ajungând pe lista disponibilizaţilor. Practic, un lot întreg, a cărei valoare depăşeşte 8 milioane de euro. Adică bugetul pe doi ani al unei formaţii bune din Liga 1. Sau, socotind altfel, cota de piaţă cumulată a fotbaliştilor de care CFR Cluj nu mai are nevoie face mai mult decât valoarea lotului Ceahlăului, Braşovului şi a oricăreia dintre cele patru nou promovate.
Rednic a renunţat în general la fotbalişti care nu mai erau existenţiali pentru CFR, ceea ce spune totul despre cât de stufos era lotul clujenilor. Dintre cei daţi afară, doar Gabi Mureşan şi-a găsit un contract mai bun, semnând în Rusia, la Tom Tomsk, pentru un salariu de 450.000 de euro pe an. Ceilalţi îşi caută încă echipe dar e destul de puţin probabil ca ei să găsească variante mai bune decât cea pe care au avut-o în Ardeal. Situaţia unora, precum Vass, Ronny, Ganea şi Maftei e îngreunată şi de faptul că au fost accidentaţi mult timp şi au jucat destul de puţin sezonul trecut.
Super-afacere cu Ivo Pinto
Dacă în privinţa jucătorilor la care a renunţat Rednic, CFR Cluj se poate considera în pierdere, fosta campioană a redresat balanţa prin vânzarea lui Ivo Pinto la Dinamo Zagreb. Fostul internaţional de tineret din naţionala Portugaliei a fost adus vara trecută de la FC Porto, unde nu jucase niciun minut. În iarnă, CFR a activat clauza de cumpărare a jumătate din proprietatea fotbalistului, plătind un milion de euro pe el, iar acum a încasat de la Dinamo Zagreb o sumă de trei ori mai mare. Pinto a fost deja prezentat la echipa care domină autoritar fotbalul croat, câştigând la rând ultimele opt titluri de campioană. Câştigul CFR-ul ar fi fost şi mai mare dacă FC Porto n-ar fi luat şi ea aceeaşi sumă de bani.
Întăresc puternic linia de atac
Pentru sezonul care va începe la 20 iulie, CFR Cluj şi-a fixat ca obiectiv câştigarea campionatului, iar Rednic consideră că acest lucru nu se poate face fără o linie de atac cu jucători foarte puternici. Până acum au fost transferaţi Florin Costea şi francezul Gregory Tade, care a jucat în ultimii ani în Scoţia. Jucător cu profil ofensiv este şi croatul Damjan Dokovici, fost la Cesena. Campania de achiziţii a clubului nu s-a oprit, deoarece în cantonamentul echipei din Austria a sosit ieri un brazilian. Obina are 30 de ani şi timp de cinci sezoane, între 2005 şi 2010, a evoluat pentru Flamengo. El a venit acum de la Bahia, dar clujenii vor să-l vadă întâi la antrenamente şi în două jocuri amicale şi abia apoi să-i propună un contract.  De asemenea, la echipă e aşteptat şi belgiano-congolezul Benjamin Mokulu, pentru care Rednic a insistat şi când era la Standard Liege. Acesta are 23 de ani şi a evoluat la Lokeren, dar e în conflict cu şefii clubului şi, în principiu, s-a înţeles cu cei de la CFR.
Amicalul cu Celtic, testul decisiv
Până acum, CFR Cluj, considerată de specialişti una dintre principalele candidate la titlu, a susţinut amicale cu o echipă din liga a treia germană, scor 3-1, şi cu Dinamo Tblisi, scor 0-0. Până la finalul cantonamentului din Austria vor mai fi şi alte meciuri, cek mai important fiind programat sâmbătă seara, de la ora 20.00 (în direct la Look tv), contra celor de la Celtic Glasgow. Meciul contra formaţiei care a câştigat campionatul Scoţiei de 44 de ori, fiind şai acum deţinătoarea titlului, e cel mai tare amical al echipelor româneşti din această pauză competiţională. „La astfel de partide se vede cu adevărat valoarea fotbaliştilor”, a declarat Mircea Rednic.

Cum va arăta CFR în sezonul 2013-2014
Felgueiras – Velayos, Cadu, Picollo, Camora – Deac, Sare, Dokovici, Fl.Costea – Maah, Tade
Rezerve: Stăncioiu, Sepsi, Rada, Hora, Nicoară, Rui Pedro, Kapetanos, Batin

300 de mii de euro este salariul anual al lui Rednic la CFR Cluj

Disponibilizaţi de CFR

Jucător  Cotă de piaţă
Nuno Claro 50.000
Maftei 800.000
Nuno Diogo  250.000
Mureşan 900.000
Vass 800.000
Godemeche 700.000
D. Valente 700.000
Kivuvu 150.000
Celestino 250.000
Obiora 700.000
Ronny 800.000
Bjelanovici 300.000
Weldon 700.000
L. Ganea 200.000
S. Buş 400.000
C. Bud 450.000
Panin - retras

Total -  8.250.000 euro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite