ANALIZĂ De ce din Liga I doar jucătorii Stelei contează la echipa naţională?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din campionatul intern, naţionala se bazează masiv pe fotbaliştii campioanei, exceptându-i pe aceştia soluţiile fiind puţine, firave şi de conjunctură.

Costel Gâlcă ar fi vrut ca jucătorii Stelei să fie lăsaţi liberi după meciul României cu Irlanda de Nord, disputat vinerea trecută, motivând că aceştia resimt oboseala după meciurile de campionat şi din Liga Europa. Antrenorul Stelei uita însă ori poate sau evita să ia în calcul că plecarea jucătorilor lui de la lot ar însemna o „gaură” importantă în lotul lui Iordănescu şi, mai mult decât atât, o pierdere valorică importantă pentru prima reprezentativă. De aici şi refuzul lui Anghel Iordănescu de a da curs cererii fostului său elev, mai ales că între cei doi n-a avut loc nicio discuţie pe această temă. „Mi se părea normal să mă sune”, a punctat deranjat Tata Puiu, care, după accidentarea lui Tănase, suferită în meciul cu irlandezii, l-a chemat la lot şi pe Adi Popa. „Am ţinut cont de dorinţa lui Gâlcă. I l-am trimis pe Tănase mai repede la club”, a spus ironic Iordănescu.
Disputa pentru jucătorii Stelei aduce din nou în atenţie dependenţa naţionalei de fotbaliştii campioanei, rezultată şi din faptul că în competiţia internă celelalte formaţii oferă soluţii puţine şi prea puţin solide. Până la venirea lui Iordănescu, în 2014, la fiecare convocare a lotului, Victor Piţurcă, fostul selecţioner, a încercat să aducă nume noi, dar cei mai mulţi dintre cei chemaţi n-au convins şi au fost trecuţi pe lista de aşteptare. Singurul câştig a fost titularizarea lui Dragoş Grigore, de la Dinamo, care în urma evoluţiilor bune de la club şi de la naţională, în vară s-a transferat la Toulouse. Paul Anton (Pandurii), Laurenţiu Rus (Astra, ex-Dinamo), Cosmin Matei şi Steliano Filip (Dinamo), Buzbuchi, Cristi Manea şi Florin Tănase (Viitorul), Budescu (Astra) şi ceilalţi n-au reuşit să se impună în faţa fotbaliştilor Stelei şi a celor legitimaţi în străinătate.


Doar trei fotbalişti din afara Stelei, care joacă în campionatul intern, sunt ceva mai mult decât soluţii de avarie, câştigându-şi deocamdată locul de rezerve la naţională. Silviu Lung jr. e al treilea portar după Tătăruşanu şi Pantilimon, Gabriel Enache a devenit un concurent serios pentru Torje, iar Bogdan Mitrea (foto sus) pare a fi un jolly-jocker în defensivă, chiar dacă deocamdată la antrenamente.   
Iordănescu a continuat şi el politica lui Piţurcă şi la meciul cu Irlanda de Nord l-a chemat, ca noutate, din Liga I, pe Sepsi, legitimat la ASA Tg. Mureş. Nici el, dar nici Roman (Pandurii), adus pentru amicalul cu Danemarca, n-au prins niciun minut pe teren, semn că nu se pot ridica la nivelul titularilor
Piţurcă l-a sfătuit pe Becali
Cum s-a ajuns în situaţia ca doar Steaua să conteze la naţională din Liga I? Totul a plecat de la modelul de succes implementat de CFR Cluj, care a câştigat trei titluri de campionă în cinci ani, bazându-se pe un lot format în proporţie de 80% din fotbalişti străini. Ademenite de această politică, cluburile au început să-şi caute gloria cu jucători aduşi din străinătate, nu neapărat pe bani puţini, ba din contră, unii pe sume şi salarii consistente. Şi Steaua a fost atrasă de acest miraj, dar s-a deşteptat la timp, în 2010, când Piţurcă l-a sfătuit pe Gigi Becali să se concentreze pe fotbalişti români de viitor, în loc să arunce banii pe „iluzii” din străinătate. Piţi l-a convins pe Becali argumentând faptul că românii sunt mai uşor de motivat şi ţinut în frâu în ţara lor, decât străinii, plus că selecţiile la naţională le pot ridica semnificativ cota, în perspectiva transferurilor. Ceea ce s-a şi întâmplat cu Chiricheş (foto jos) , Gardoş, Bourceanu, Pintilii, Rusescu, pe care Steaua a luat bani frumoşi.

image


Dacă atunci când la CFR au venit străini pe bandă rulantă, cluburile s-au înghesuit să urmeze acest exemplu, nimeni n-a urmat strategia Stelei, nici măcar la scară mai mică. Echipele de frunte din Liga I abundă  şi acum în fotbalişti de altă naţionalitate: Petrolul are 18 străini în lot, Astra - 14, CFR Cluj – 19, ASA Tg. Mureş – 10. Steaua are doar patru străini, dintre care trei sunt titulari de echipă naţională: Arlauskis (Lituania), Varela (Insulele Capului Verde), Szukala (Polonia). Doar Breeveld n-a ajuns la lot şi probabil nici nu o va face ţinând cont că Olanda are atât de multe valori încât îşi mai poate face trei naţionale.

image


Steaua se poate umple de bani
Interesul echipei din Ghencea este ca România să se califice la EURO 2016. Ar creşte cota jucătorilor, iar Steaua ar încasa o sumă importantă de la UEFA. Forul de la Zurich plăteşte fiecare club care trimite jucători la Campionatul European cu aproximativ 2500 de dolari pe zi, pentru fiecare fotbalist. Cu tot cu perioada premergătoare EURO şi ţinând cont că Steaua ar putea avea 7-8 jucători la echipa naţională se poate ajunge la o sumă de 2 milioane de dolari.

Steaua are 12 internaţionali
Tănase 40 selecţii/6 goluri
Chipciu 17/3
Papp 13/3
Luchin 11/1
Sânmărtean (foto jos) 11/0
Latovlevici 9/0
Rusescu 7/1
Râpă 5/0
Ad. Popa 5/0
Neagu 4/0
Keşeru 3/3
Prepeliţă 2/0

Sanmartean

Stelişti la naţională în 2014
Chipciu 8 selecţii
Tănase 6
Sânmărtean 4
Keşeru 2
Prepeliţă 2
Papp (venit în vară de la Chievo) 2
Luchin (venit în vară de la Botev Plovdiv) 2
Tătăruşanu (plecat în vară la Fiorentina) 2
Pintilii (plecat în vară la Al Hilal) 2
Gardoş (plecat în vară la Southampton) 1
Rusescu (venit în vară de la Sevilla) 1
Ad. Popa 1
TOTAL: 33 selecţii

Alţi jucători din Liga I la naţională în 2014
Grigore (ex- Dinamo) 3 selecţii  (270 minute)
Enache (Astra) 3 (73 minute)
C. Matei (Dinamo) 2 (54 minute)
Hoban (ex-Petrolul) 1 (84 minute)
Măţel (Astra) 1 (75 minute)
Lung (Astra) 1(42 minute)
Manea (Viitorul) 1 (90 minute)
Fl. Tănase (Viitorul) 1 (7 minute)
Mateiu (CSU Craiova, ex-Braşov) 1 (1 minut)
TOTAL: 14 selecţii

alexandru chipciu FOTO razvan pasarica

Jucătorii din campionatul intern convocaţi la naţională în 2014
5 martie România – Argentina 1-1
Tătăruşanu, Gardoş, Chipciu, Pintilii, Cr.Tănase (Steaua), Măţel (Astra), Buzbuchi (Viitorul), Filip, Grigore, L.Rus (Dinamo), Anton (Pandurii)
Rus, Anton, Filip, Buzbuchi –neutilizaţi
31 mai Albania – România 0-1
Tătăruşanu, Chipciu, Pintilii, Cr. Tănase (Steaua), Manea, Mitrea, Fl. Tănase (Viitorul), Vătăjelu (CSU Craiova), Mateiu (FC Braşov), Grigore, C. Matei (Dinamo), Lung, Găman (Astra)
Lung, Găman, Vătăjelu, Mitrea –neutilizaţi
4 iunie Algeria – România 2-1
Tătăruşanu, Chipciu, Pintilii, Cr. Tănase (Steaua), Manea, Mitrea, Fl. Tănase (Viitorul), Vătăjelu (CSU Craiova), Mateiu (FC Braşov), Grigore, C. Matei (Dinamo), Lung, Găman (Astra)
Tătăruşanu, Pintilii, Manea, Vătăjelu, Mateiu, Mitrea, C. Matei,  Fl. Tănase –neutilizaţi
7 septembrie Grecia – România 0-1
Chipciu, Prepeliţă, Keşeru, Luchin (Steaua), Hoban (Petrolul), Lung, Enache, Budescu (Astra), Achim (Ceahlăul), Grecu (Dinamo), Mitrea (Viitorul)
Keşeru, Luchin, Lung, Budescu, Achim, Grecu, Mitrea – neutilizaţi
11 octombrie România – Ungaria 1-1
Luchin, Sânmărtean, Rusescu, Chipciu, Prepeliţă, Tănase, Latovlevici, Keşeru (Steaua), Enache, Lung (Astra)
Luchin, Prepeliţă, Latovlevici, Keşeru, Enache – neutilizaţi
14 octombrie Finlanda- România 0-2
Luchin, Sânmărtean, Chipciu, Prepeliţă, Tănase, Latovlevici, Keşeru (Steaua), Enache, Lung (Astra), Mitrea (Viitorul)
Prepeliţă, Latovlevici, Rusescu, Keşeru, Lung, Mitrea – neutilizaţi
14 noiembrie România – Irlanda de Nord 2-0
Papp, Luchin, Cr. Tănase, Chipciu, Keşeru, Sânmărtean, Prepeliţă (Steaua), Lung, Enache (Astra), Mitrea (Viitorul), Sepsi (ASA tg. Mureş) 
Luchin, Prepeliţă, Lung, Enache, Mitrea, Sepsi –neutilizaţi
18 noiembrie România – Danemarca 2-0
Papp, Luchin, Ad. Popa, Chipciu, Keşeru, Sânmărtean, Prepeliţă (Steaua), Lung, Enache (Astra), Mitrea (Viitorul), Sepsi (ASA Tg. Mureş), Roman (Pandurii)
Lung, Mitrea, Sepsi, Roman- neutilizaţi 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite