ANALIZĂ 60 de fotbalişti străini au venit în Liga 1 în acest sezon competiţional, dar foarte puţini dintre ei au confirmat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luis Alberto a înscris un gol fabulos pe Old Trafford, care l-a lăsat mască şi pe Rooney
Luis Alberto a înscris un gol fabulos pe Old Trafford, care l-a lăsat mască şi pe Rooney

"Adevărul" redeschide o discuţie care nu e nouă, dar merită reluată mai ales în contextul în care fotbalul românesc se zbate în ghearele colapsului financiar.

Cât de benefică mai e invazia străinilor şi de ce cluburile nu merg pe mâna jucătorilor din propria pepinieră, pentru care s-ar cheltui mult mai puţini bani şi care, în cazul în care ar confirma, ar putea aduce chiar şi un profit financiar prin eventuala lor vânzare ulterioară?  O analiză a evoluţiei străinilor care au debutat în acest sezon în Liga 1 ne arată că, în marea lor majoritate, confirmările vin din locuri în care s-a investit cu adevărat. Steaua, CFR Cluj, FC Vaslui şi Petrolul au câştigat cel puţin câte un jucător, deoarece nu au adus ca să-şi umple lotul, ci ca respectivii să intre direct în echipă. Fapt, demonstrat de cifrele celor pot fi socotiţi câştiguri pentru Liga 1. Congolezul Bokila, spre exemplu, împrumutat de Petrolul de la Warengem, a devenit cel mai bun marcator al ploieştenilor, cu nouă goluri marcate, în condiţiile în care “lupii”  au început sezonul mizând pe cuplul Hamza- Grozav în atac.


Returul îi poate ridica pe unii
Există şi străini despre care se poate spune că au valoare, dar încă nu au arătat-o pe deplin, din diverse motive. Ungurul Vass, de la CFR Cluj, a fost transferat pentru a fi o certitudine la mijlocul terenului, dar o accidentare gravă l-a ţinut pe tuşă mai bine de două luni. Nicie Diego Valente, tot de la campioană, n-a rupt gura târgului, chiar dacă a demonstrat că are calităţi. Mozambicanul Jumisse n-a jucat deloc la FC Vaslui până la venirea lui Viorel Hizo şi  poate arăta mult mai multe în retur. În aceeaşi situaţie e şi francezul Bruno Inkango, de la Oţelul, care a debutat furtunos, dar s-a accidentat şi şi-a ieşit din ritm.

Dinamo şi Rapid s-au păcălit grav
Cele mai neinspirate echipe în materie de transferuri au fost vara trecută, Dinamo şi Rapid, formaţii ce aveau să devină şi decepţiile sezonului. “Câinii” i-au dat mână liberă lui Dario Bonetti, care a adus ce a vrut. Hondurianul Alvarez, recomandat ca fiind fotbalistul cu cea mai bună viteză din Serie A, e de departe cea mai mare ţeapă luată de Dinamo. A jucat extrem de puţin şi a încasat mult prea mult. Pentru 333 de minute în care a îmbrăcat tricoul alb-roşu el a primit 245.000 de euro, fiecare “minut Alvarez”, costând clubul Dinamo 735 de euro. Nici Koulibaly sau Galcev n-au arătat nimic şi probabil nu se vor mai regăsi în lot din ianuarie.
La Rapid situaţia e aproape identică, cu menţiunea că George Copos i-a ţinut pe toţi neplătiţi. Brazilienii aduşi de Ioan Ovidiu Sabău au fost ţinuţi pe tuşă, chiar şi când au dat semne că ar arăta ceva, cum a fost cazul lui Renan Silva, care a marcat trei goluri în Cupa României.
Petrolul s-a păcălit şi ea cu doi fotbalişti. L-a luat pe Avogadri, un fundaş dreapta care jucase la Piacenza în ultimii cinci ani, unde a fost titular indiscutabil, dar nu s-a folosit de el decât într-un meci. Al doilea fotbalist transferat inutil  e haitianul Alcenat. În cinci luni de când e la Petrolul, el a jucat cinci meciuri pentru “lupi” şi şase pentru naţionala ţării sale. O deplasare la naţionala statului Haiti însemna o absenţă de la club cam de o săptămână, aceasta fiind una dintre cauzele neintegrării sale. De altfel, Alcenat participă chiar zilele acestea la Cupa Caraibelor, competiţie găzduită de Antigua şi Barbuda.

Unde e Boutadjine?
Îl ţineţi minte pe francezul Karim Boutadjine? E omul care a marcat două goluri pentru Pandurii în meciul cu Oţelul, cu două execuţii extraordinare. Se întâmpla pe 20 august. De atunci, Karim n-a mai reuşit nimic notabil, fiind constant pe banca de rezerve a echipei sale. 

Câştiguri pentru Liga 1

Jucător Meciuri/goluri  Echipă  Ţară
Celeban   17/4 FC Vaslui Polonia
Varela 22/2 FC Vaslui Insulele Capului Verde
Georgievski 20/0 Steaua  Macedonia
Yamissi-Enza 17/0  Petrolul  Republica Centrafricană
Bokila 21/9 Petrolul  RD Congo
Yahaya 16/1  Astra  Ghana
Tembo 15/6   Astra  Zambia
Ivo Pinto 29/0 CFR Cluj  Portugalia
Luis Alberto 17/3 CFR Cluj  Brazilia
Aguirregaray 14/3 CFR Cluj  Uruguay

Fotbalişti buni, dar nu extraordinari

Diogo Valente 18/2 CFR Cluj  Portugalia 
Caue 21/1 FC Vaslui  Brazilia
Thomas 16/4 CS Severin Franţa
Ivanovski 23/5 Astra   Macedonia
Vass 13/0  CFR Cluj  Ungaria
Wellington 21/4  Chiajna Brazilia
Inkango 13/5 Oţelul  Franţa
Boubacar 21/0  Dinamo Seenegal
Jumisse 7/1 FC Vaslui Mozambic
Antonio Moreno 13/2 Ceahlăul Spania

"Ţepe"  în Liga 1
Koulibaly 11/0 Dinamo  Burkina Faso
Alvarez 7/0 Dinamo Honduras
Galcev 7/0 Dinamo  Bulgaria
Alcenat 5/0 Petrolul  Haiti
Avogadri 1/0 Petrolul  Italia
Stefan 2/0 Rapid  Brazilia
Renan Silva Rapid  5/3  Brazilia
Matulevicius 20/3 Pandurii  Lutuania
Tukura 6/0 FC Vaslui  Nigeria
Wallace 6/0 Rapid  Brazilia
meciuri în campionat, Cupa României şi cupele europene

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite