ANALIZĂ 22 de săptămâni până la Euro/ România are un singur amical aranjat, dar nici celelalte echipe nu stau mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala României revine la un turneu final, după opt ani de pauză şi va participa la Euro 2016, acolo unde  sorţii au vrut ca “tricolorii” să joace chiar în meciul inaugural, pe 10 iunie, contra ţării gazdă, Franţa.

Până la turneul final, în fiecare zi de marţi, “Adevărul” va consacra o pagină cu ştiri, analize, reportaje şi interviuri pe tema Euro 2016, pentru a-şi introduce cât mai rapid cititorii în atmosfera marii competiţii din această vară.
Aşadar, până la debutul României mai sunt ceva mai mult de cinci luni, timp în care selecţionerul Anghel Iordănescu terbuie să-şi construiască un lot şi o strategie pentru a fi la înălţime la Campionatul European. Iar un punct principal pe lista lui este stabilirea meciurilor amicale ale României. Până acum există două puncte fixe la acest capitol. Amicalul de lux, cu Spania, programat pe 27 martie la Bucureşti, şi turneul de pregătire din perioada 24 ianuarie – 6 februarie, la care vor participa numai jucătorii din ţară. În cadrul acestuia, naţionala divizionară va juca şi trei amicale. Adversarii nu pot fi însă de top, deoarece nu sunt date oficiale FIFA pentru amicale, iar meciurile vor intra în palmaresul oficial al României în măsura în care FRF şi cealaltă Federaţie vor cădea de acord ca partidele să fie amicale, aşa-zis “oficiale”.

Turnee în Spania şi Austria

Dintre cele trei variante de turneu Spania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia, prima ar fi cea mai aproape de concretizare, având şi avantajul că poate aduce nişte amicale rezonabile, cu ţări din nordul Africii, gen Maroc şi Egipt, care n-au naţionale slabe. Ulterior acestui turneu, România va mai juca un meci amical, pe teren propriu, pe 23 martie, cu un adversar care nu a fost desemnat. Apoi vor fi două sau trei amicale, în cantonamentul din Austria, programat de la mijlocul lunii mai şi ultimul joc de pregătire, acasă, înaintea plecării spre Franţa, undeva pe 4 sau 5 iunie, cu un adversar mai slabuţ, care să-ţi poate oferit posibilitatea unei victorii de moral. Important de precizat este faptul că regulamentul UEFA are următoarea prevedere: cu 30 de zile înaintea începerii turneului final o echipă calificată mai poate întâlni într-un amical maximum o altă echipă calificată la Euro şi cu condiţia ca ea să nu facă parte din aceeaşi grupă. Sintetizând, până la Euro 2016 şi exceptând amicalul cu Spania, bătut deja în cuie, România mai poate întâlni doar două echipe calificate la Euro. Una pe 23 martie şi cealaltă pe ultima sută de metri a pregătirilor, probabil în Austria. Restul adversarilor vor fi ori echipe din Europa necalificate la turneul final, ori de pe alte continente.

Deşi aparent s-ar putea creea impresia că FRF nu s-a mişcat îndeajuns de mult pe direcţia amicalelor României, lucrurile nu stau deloc aşa. Exceptând marile puteri, gen Germania, Franţa, Italia, Anglia ori Spania, după care aleargă toată lumea, dar care cer bani ca să joace cu tine, puţine sunt naţionalele care şi-au aranjat mai multe amicale. Cel mai bine stau, la acest capitol, Polonia, Irlanda şi Suedia, care au deja câte trei meciuri de pregătire bătute în cuie, în vreme ce Belgia, Portugalia, Turcia, Croaţia, Austria, Ungaria, Albania, Ţara Galilor n-au niciun amical stabilit până acum.

Olanda, cea mai vânată necalificată

Cea mai vânată naţională dintre cele necalificate, pentru amicale, a fost Olanda, care şi-a stabilit deja patru partide de pregătire. Echipe cu nume şi palmares, dar care nu sunt la Euro au şi Scoţia, Danemarca, Norvegia, Serbia sau Grecia, oarecum Bulgaria, Bosnia, Israel şi Slovenia. În stabilirea amicalelor se ţine cont în general şi de profilul adversarilor pe care îi ai la Euro, în cazul nostru Franţa, Elveţia şi Albania. Comparativ cu acestea, FRF ar trebui să caute o echipă cu stil cât de cât franţuzesc, care e greu de găsit în Europa, dar poate fi o naţională magrebiană, gen Algeria sau Maroc, una cu stil german, Austria pare cea mai indicată, şi una balcanică, mică dar arţăgoasă, cum e Albania, şi care ar putea fi Macedonia. Trebuie ţinut cont şi de adversarii din următoarele preliminarii, cele de la Mondialul din Rusia, care pentru România sunt: Danemarca, Polonia, Armenia, Muntenegru şi Kazahstan. Condiţie care face puţin probabilă varianta de a juca împotriva uneia dintre ele, deşi între Federaţia Română şi cea Daneză sunt relaţii foarte bune, iar noi şi “vikingii” ne vom duela pentru Mondiale abia în martie 2017.

Federaţiile din Ucraina şi Turcia au trimis invitaţii de amicale pentru România

Cu cine a jucat România înainte de Euro 2008
Israel (necalificată) – România 1-0
România – Rusia (calificată) 3-0
România – Muntenegru  (necalificată)4-0


Amicalele echipelor din Grupa A (Franţa, România, Elveţia, Albania)
25 martie Olanda – Franţa
25 martie Irlanda - Elveţia 
27 martie România - Spania
29 martie Franţa – Rusia
29 martie Elveţia - Bosnia

Amicalele echipelor din Grupa B (Anglia, Rusia, Ţara Galilor, Slovacia)
26 martie Germania – Anglia
29 martie Anglia - Olanda
29 martie Franţa – Rusia
29 martie Irlanda - Slovacia

Amicalele echipelor din Grupa C (Germania, Polonia, Ucraina, Irlanda de Nord)
23 martie Polonia – Serbia
24 martie Ucraina – Cipru
26 martie Polonia - Finlanda
26 martie Germania – Anglia
28 martie Irlanda de Nord – Slovenia
29 martie Germania – Italia
1 iunie Polonia - Olanda

Amicalele echipelor din Grupa D (Spania, Cehia, Turcia, Croaţia)
24 martie Italia – Spania
27 martie România - Spania
29 martie Suedia – Cehia

Amicalele echipelor din Grupa E (Belgia, Italia, Irlanda, Suedia)
6 ianuarie Suedia – Estonia
10 ianuarie Suedia – Finlanda
25 martie Irlanda – Elveţia
29 martie  Suedia – Cehia
29 martie Germania – Italia
29 martie Irlanda – Slovacia
27 mai Irlanda - Olanda

Amicalele echipelor din Grupa F (Portugalia, Austria, Islanda, Ungaria)
13 ianuarie Finlanda – Islanda
31 ianuarie SUA - Islanda

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite