CM 2014. Adevărul Live despre şansele de calificare ale Spaniei şi despre împlinirea a 20 de ani de la un meci istoric al României la CM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la ora 15.00, jurnaliştii Iulian Anghel, Alexandru Ştefan (Adevărul) şi Gigi Stancu (Click) au discutat despre egalul Braziliei cu Mexic (1-1), dar şi despre meciul decisiv al Spaniei cu Chile.

Urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

 

Despre România – Columbia 3-1 (18 iunie 1994, CM din SUA)

Iulian Anghel 

Aveam 18 ani, tin minte că meciul era sâmbăta spre duminică, la ora 2.30, iar luni eu aveam bacalaureatul. A fost prima mare victorie a „Generaţiei de Aur“, asta pentru că în 1990 nu am impresionat. S-a terminat competiţia cu un gust amar, după eşecul cu Irlanda. A fost o emulaţie însă în SUA, şi pentru că  ne-am calificat in extremis, cu victoria de la Cardiff. Aveam o grupă grea totuşi, iar Columbia bătuse în preliminarii Argentina cu 5-0! Plus că marele Pele a catalogat clar că echipa Columbiei va fi campioană mondială, într-un interviu înaintea turneului. România a pornit cu frică acest meci. Am vorbit cu Stelea, care chiar mi-a povestit că se temea să nu luăm multe goluri în primele 15 minute. Din fericire am rezistat eroic, iar geniul lui Hagi a înclinat balanţa decisiv. Iordănescu s-a temut şi a început cu o formulă cu trei fundaşi centrali, Prodan, Belodedici şi Mihali, plus Lupescu şi Gică Popescu în faţa apărării. 

Gigi Stancu

Prin individualităţile pe care le aveau, columbienii plecau drept favoriţi în acel meci. Şi acum, când urmăresc acest rezumat, îmi dau seama totuşi ce înseamnă să ai un jucător genial în echipă. 

Brazilia – Mexic 0-0

Iulian Anghel 

Problema Braziliei este că nu are are în acest moment un jucător care să facă diferenţa. În trecut au avut. Romario, alături de Bebeto, în 1994, tridentul ofensiv Rivaldo-Ronaldinho-Rivaldo, în 2002. Acum cine să facă diferenţa?Ar fi Neymar, dar el nu e un număr 10. Brazilia joacă mult din elan şi public, tehnico-tactic nu impresionează. 

Belgia – Algeria 2-1

Alexandru Ştefan

A fost un început ezitant al Belgiei, pe care mulţi o văd o revelaţie. În repriza secundă, belgienii au găsit resurse să învingă. Selecţionerul Wilmots a fost inspirat, doi dintre jucătorii care au intrat după pauză au marcat. 

Iulian Anghel 

Cred că belgienii au acuzat trac, s-a văzut că n-au mai fost de două turnee la Mondiale. La pauză, Wilmots a făcut o criză şi şi-a certat jucătorii. Apoi a făcut schimbări inspirate, l-a trimis pe Fellaini în faţă, pentru că are un joc aerian bun. Cred că pe parcurs, dacă-şi va gestiona bine jocul, Belgia va face o figură frumoasă. 

Gigi Stancu

Belgia seamănă cu Columbia din 1994, din punct de vedere al presiunii, pentru că mulţi îi văd favoriţi. Dar e o echipă neexperimentată la nivel de Mondiale. 

Despre Spania – Chile (azi, 22.00)

Gigi Stancu

Eu cred că oricine va intra pe teren, Spania va arăta altfel. Eu nu i-aş cânta prohodul. Acel 5-1 se datorează şi unui moment prost din partea a doua. Chile nu impresionează, a tremurat chiar şi cu câştigarea meciului cu Australia. 

Iulian Anghel

E un meci de totul sau nimic, Del Bosque e experimentat şi un foarte bun pedagog. Nu vrea să schimbe prea multe, pentru a nu face pentru nimeni să se simtă vinovat. Pe de altă parte, dacă Spania nu iese din grupă, e clar că va urma o schimbare, cel puţin 30 la sută. Şi mă gândesc la un Casillas, Xavi sau Xavi Alonso... 


Brazilia n-a reuşit decât un egal în faţa Croaţiei şi mai are de aşteptat pentru calificarea în optimi.

Spania, învinsă clar de Olanda în primul meci din grupă, 1-5, n-are decât varianta victoriei în partida cu Chile. 

Dacă pierde, iar Olanda scoate cel puţin un punct cu Australia, echipa lui Del Bosque va călca pe urmele Braziliei (1966), Franţei (2002) şi Italiei (2010). 

Toate au câştigat Mondialul, apoi la turneul următor au fost eliminate în prima fază.

România are şi ea motive de mândrie. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la succesul „tricolorilor” cu Columbia, la Mondialul din SUA. 

Pe 18 iunie 1994, România se impunea cu 3-1 în faţa echipei lui Valderramma, una dintre cele mai mari victorii ale „Generaţiei de Aur“ .

Vezi şi 

VIDEO 20 de ani de la victoria împotriva Columbiei. Cum a reuşit Iordănescu să mobilizeze naţionala României în SUA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite