Adevărata miză a revenirii lui Reghe la Steaua. Ce urmăreşte de fapt antrenorul Stelei cu această întoarcere în Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Reghecampf
Laurenţiu Reghecampf

Laurenţiu Reghecampf s-a întors la Steaua într-un moment dificil pentru această formaţie şi a reuşit să revigoreze cât de cât echipa campioană, care a învins pe CSU Craiova cu 2-0.

Atmosfera din jurul echipei este încă proastă, rezultatele sub aşteptări, suporterii au părăsit corabia, clubul n-are nici bază de antrenament, nici stadion pe care să joace în Bucureşti, iar exemplele negative pot continua. Din peisaj, evident, nu lipseşte patronul Gigi Becali, care a anunţat încă din start că dacă Reghecampf nu câştigă titlul atunci va fi dat afară la vară. „Mă interesează Liga Campionilor, pentru că de acolo vin banii ăia mulţi”, a anunţat Gigi în stilul caracteristic, demonstrând încă o dată că cel mai important club al României e doar o afacere financiară pentru el.
Ce l-a făcut totuşi pe Reghecampf să accepte oferta Stelei, mai ales că el a lăsat în urmă un contract avantajos la Litex Lovech, formaţie care se bate la titlu în Bulgaria, şi unde avea condiţii, dar şi un mediu  de performanţă superior celui de la Steaua?  La prima vedere ar fi vorba în primul rând de ambiţia antrenorului, care după ce a plecat din Ghencea a eşuat în Arabia Saudită, după care a stat luni bune pe tuşă în aşteptarea unui contract. Care n-a venit nicicum din Occident, aşa cum se lăuda Reghe, ci din Bulgaria vecină, o ţară cu un fotbal departe de standardul european.  Reghecampf vrea să demonstreze că e bun şi are nevoie de recunoaştere în ţara natală, mai cu seamă că în spatele lui se află şi soţia sa, Ana Maria Prodan, personaj avid după publicitate, o femeie capabilă să facă orice pentru a fi în lumina reflectoarelor şi a se lăuda apoi cu aceasta.

A lucrat cu mulţi internaţionali
Există însă şi un alt motiv pentru care Reghecampf s-a întors acasă. La vară, echipa naţională va avea nevoie de un selecţioner, presupunând că România nu va câştiga Campionatul European, iar lui Iordănescu nu i se va prelungi contractul. Variantele pentru postul de viitor selecţioner sunt destul de puţine şi întortocheate. Mircea Lucescu e intangibil, iar Cosmin Olăroiu şi Dan Petrescu au salarii de milioane de dolari şi nu par dispuşi să renunţe la banii arabilor, respectiv chinezilor. Şi atunci cine poate fi selecţioner? Gâlcă a luat trei trofee chinuite cu Steaua, dar n-are echipă, Hagi conduce un proiect personal de succes şi e în barca lui Gică Popescu, adică anti- FRF, Cosmin Contra e şi el şomer de ceva timp, Rednic tocmai ce a dovedit de ce i se spune Strâmbul, printr-un conflict verbal cu Hagi, Andone a eşuat prin Kazahstan, de Piţurcă nu mai poate fi vorba, după modul în care a plecat de la naţională. Mai e Boloni, demis şi el din Arabia Saudită, care şi-a petrecut ultimii ani în fotbalul din Orient şi care e destul de puţin ancorat în ceea ce se petrece în România.
Reghecampf ştie foarte bine că un nou succes cu Steaua îi poate ridica semnificativ palmaresul, mai ales că a preluat o echipă făcută de alţii şi care are mari probleme. Câştigarea titlului, eventual şi a celorlalte trofee interne, chiar ar reprezenta performanţe notabile pentru el, care l-ar îndreptăţi să-şi depună o candidatură serioasă pentru postul de selecţioner, pe care şi-l doreşte foarte mult şi care ar da greutate mare CV-ului său. Mai ales că Reghe s-a aflat în urmă cu un an şi jumătate în cărţi pentru a deveni antrenorul României, fiind preferatul lui Răzvan Burleanu. Acesta a fost nevoit însă să continue cu Victor Piţurcă, până la momentul la care acesta şi-a manifestat dorinţa de a părăsi naţionala, iar apoi a mers pe o pistă internă, cea a lui Anghel Iordănescu. E clar însă că Reghecampf are mult mai multă trecere în ochii lui Burleanu decât unii dintre posibilii lui contracandidaţi. Nu trebuie omis nici faptul că Reghe îi ştie foarte bine pe mulţi dintre jucătorii de bază ai naţionalei, alături de care a lucrat cu rezultate la Steaua. Tătăruşanu, Chiricheş, Gardoş, Pintilii, Sânmărtean, Prepeliţă, Keşeru, Bourceanu, Rusescu, Latovlevici, Tănase - toţi au fost la Steaua în trecutul mandat al lui Reghe, iar Chipciu şi Adi Popa sunt şi acum, ceea ce reprezintă un argument în plus pentru el, deoarece Burleanu obişnuieşte să ceară şi părerea vestiarului.


Burleanu nu acceptă funcţie dublă
Îm îndeplinirea visului său de a ajunge selecţioner, Reghecampf trebuie să ţină cont de un lucru. Acela că preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, nu acceptă ca un antrenor să pregătească şi echipa de club şi echipa naţională. Singurul în privinţa căruia ar fi făcut o concesie era Mircea Lucescu, dar când a existat discuţia Ahmetov s-a opus venirii lui Il Luce la naţională. Burleanu a explicat acest lucru, însă Reghe a susţinut anul trecut în martie că el poate fi şi antrenor la Steaua, dar şi selecţioner, lucru pe care cei vizaţi nu l-au luat în seamă., continuând colaborarea cu Victor Piţurcă.


N-are salariu foarte mare

Nici aspectul financiar nu e de neglijat. La Steaua, Reghe câştigă 25.000 de euro pe sezon, salariu care poate fi acoperit şi de FRF şi care e mult sub ceea ce încasează Lucescu, Petrescu sau Olăroiu.


3 trofee a câştigat Laurenţiu Reghecampf cu Steaua: titlul în 2013 şi 2014 şi Supercupa României în 2013
 

Contractul lui Anghel Iordănescu încetează după turneul final de la anul, din Franţa

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite