Începe Mondialul: Fiesta fotbalistică. Fiasco organizatoric. La cât se ridică nota de plată care i-a revoltat pe brazilieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FIFA solicitase opt oraşe care să găzduiască meciuri ale turneului final. Brazilienii au insistat şi au obţinut 12 oraşe
FIFA solicitase opt oraşe care să găzduiască meciuri ale turneului final. Brazilienii au insistat şi au obţinut 12 oraşe

Paradoxal, după spectacolul care va captiva atenţia planetei în următoarea lună, Brazilia va ieşi cea mai şifonată. „Ţara Cafelei“ s-a ales cu multe proiecte abandonate, stadioane neterminate şi cu un turneu final ale cărui costuri au explodat din cauza corupţiei.

Mondialul din 2006 rămâne ultimul mare eveniment FIFA, care a avut parte de o organizare impecabilă. În 2005, nemţii au anunţat că au terminat lucrările pentru turneul final cu un an înainte de termen. În 2014, Brazilia „gâfâie“ şi acum şi, deja e o certitudine, are multe proiecte, care vor fi terminate cu mult după ce competiţia se va fi încheiat.

Marea întrebare e cum s-a ajuns aici? Răspunsul e simplu: brazilienii au primit, în 2007, dreptul de a găzdui Cupa Mondială, însă mult timp au „dormit“ pe ei. Această situaţie nefericită a fost confirmată, recent, inclusiv de preşedintele FIFA. „Cauza principală a întârzierilor e că, ani de zile, nu s-a făcut nimic pentru organizarea Mondialului“, a spus Sepp Blatter. 

Dintre cele 12 stadioane ale turneului final, şase au fost testate pe durata Cupei Confederaţiilor, în 2013. Cu chiu, cu vai, fiindcă şi ele au ratat dead-line-urile stabilite de FIFA. Celelalte şase stadioane ar fi trebuit să fie gata până la sfârşitul anului 2013, dar au depăşit cu mult termenul-limită. Curitiba a fost chiar la un pas de a fi exclus de forul mondial, deoarece lucrările la „Arena da Baixada“ rămăseseră mult în urmă.

Bani publici în loc de sponsorizări

Probabil, mulţi dintre cei care văd acum protestele interminabile din Brazilia se întreabă de ce populaţia a tăcut, atunci când „Ţara Cafelei“ şi-a lansat candidatura pentru CM 2014. Pentru că una s-a promis, alta s-a făcut. 

Iniţial, Mondialul din 2014 ar fi trebuit să aibă costuri totale de 1,3 miliarde de dolari. Iar guvernul a promis că cea mai mare parte din această sumă va fi acoperită prin sponsorizări şi prin bani obţinuţi din sectorul privat. Asta a fost în 2007. Şapte ani mai târziu, realitatea e în felul următor:

*Nota de plată a ajuns la 14 miliarde dolari. Motivul principal? Corupţia care a „umflat“ costurile. 

*Numai construcţia şi renovarea stadioanelor au ajuns la 3,6 miliarde de dolari, de patru ori mai mult decât estimările iniţiale. Spre exemplu, arena „Mane Garrincha“, în Brasilia, a costat 900 de milioane de dolari şi a devenit al doilea cel mai scump stadion din lume, după „Wembley“, care a costat 1,2 miliarde de dolari.

*S-a promis marea cu sarea în privinţa infrastructurii, dar s-a făcut prea puţin. De exemplu, ar fi trebuit ca oraşele Sao Paulo şi Rio de Janeiro să fie legate de calea ferată. Proiectul a fost însă abandonat la finalul anului trecut. De asemenea, aeroporturile construite pentru turneul final nu sunt terminate nici acum.

O decizie catastrofală: 12 oraşe-gazde

La haosul organizatoric a contribuit şi o decizie extrem de proastă a guvernului brazilian. FIFA solicitase opt oraşe care să găzduiască meciuri ale turneului final. Brazilienii au insistat şi au obţinut 12 oraşe. Iniţial, această hotărâre a sporit susţinerea pentru CM 2014 în Brazilia. Ulterior, când costurile de organizare au explodat, această mutare s-a întors ca un bumerang împotriva autorităţilor. 

Pe măsură ce cheltuielile au crescut, iar protestele au luat amploare, multe dintre oraşe n-au mai vrut să plătească pentru diferite facilităţi stipulate în contractele semnate cu FIFA. Spre exemplu, Recife n-a mai vrut să dea bani pentru amenajarea spaţiului destinat Fan Fest-ului, care le permite celor fără bilete să vadă meciurile pe ecrane uriaşe. Imediat, FIFA a trecut la ameninţări, spunând că va da în judecată Recife, dacă oraşul nu va organiza Fan Fest-ul.

O lecţie pentru 2018

După problemele cu Brazilia, FIFA a anunţat că va lua măsuri speciale de precauţie în ceea ce priveşte CM 2018, care va fi găzduită de Rusia. „Am primit o lecţie şi, cu siguranţă, vom acţiona altfel de acum încolo. Va trebui să găsim alte modalităţi de supraveghere a lucrărilor pentru Mondialul din Rusia“, a declarat secretarul general FIFA, Jerome Valcke.

150.000

e numărul forţelor de ordine care vor asigura paza şi securitatea pe durata turneului final.

16

milioane de brazilieni trăiesc în sărăcie cruntă. Ţara are o populaţie de 199 de milioane de locuitori.

23.675

de jafuri stradale s-au înregistrat la Rio în primele trei luni ale anului, cu 42% mai multe faţă de aceeaşi perioadă în 2013.

1.459

de oameni au fost ucişi de hoţi şi de criminali la Rio, între ianuarie şi martie 2014.

1.000.000

de protestatari au ieşit pe străzi pe durata Cupei Confederaţiilor, în 2013.

500

la sută e procentajul cu care au crescut preţurile pentru cazare în Brazilia pe durata turneului final.

22

de euro costă, în medie, o pizza mare în oraşul Sao Paulo.

92

de milioane de brazilieni suferă de obezitate, motiv pentru care scaunele montate pe stadioanele turneului final sunt mai mari decât cele obişnuite.

203

milioane de cereri de bilete au existat în primele 24 de ore după ce s-a deschis prima „fereastră“ pentru vânzarea tichetelor.

720

de mii de euro va primi fiecare internaţional spaniol, dacă echipa va câştiga titlul mondial.

35

de milioane de euro va primi campioana mondială de la FIFA după finala de la 13 iulie.

500

de români sunt aşteptaţi să facă deplasarea în Brazilia, pentru a asista la meciurile CM 2014.

Bem-vindos ao Brasil: greve, trafic sufocant, muncitori neplătiţi

Gazda Mondialului e îngenuncheată în aceste zile. Aflând despre costurile exorbitante ale turneului final şi ştiind că, pe durata competiţiei, guvernul nu-şi permite să se facă şi mai mult de râs, brazilienii au început să facă greve pe bandă. În weekend, Sao Paulo, cel mai mare oraş din America de Sud, cu o populaţie de 20 de milioane de oameni, a fost „paralizat“. Angajaţii metroului au intrat în grevă generală, solicitând măriri salariale. Astfel, traficul a devenit sufocant, iar inclusiv oficialii FIFA au ajuns cu o întârziere de două ore la o şedinţă! La Curitiba, ultimele lucrări, care ar fi trebuit să finalizeze stadionul „Arena de Baixada“, au fost oprite, după ce 50 de muncitori au intrat în grevă. Ei au reclamat faptul că sunt neplătiţi din luna aprilie, motiv pentru care au ieşit pe străzi, blocând traficul din jurul stadionului. 

Brazilia devine capitala lumii: liderii mondiali, turişti şi microbişti

Nume Funcţie La ce meci va asista

Angela Merkel Cancelarul german Germania – Portugalia

Vladimir Putin Preşedinte Rusia Finala

Ali Bongo Preşedinte Gabon Brazilia – Croaţia

Tamin Bin Hamad Al-Thani Emir Qatar Brazilia - Croaţia

Uruhu Kenyatta Preşedinte Kenya O semifinală şi finala

Zoran Milanovici Preşedinte Croaţia Brazilia – Croaţia şi Croaţia – Camerun

Rafael Correa Preşedinte Ecuador Brazilia – Croaţia

John Mahama Preşedinte Ghana Brazilia – Croaţia

Joe Biden Vicepreşedinte SUA SUA - Ghana

Elio de Rupo Premier Belgia Belgia – Rusia

Philippe şi Mathilde Regele şi regina Belgiei Belgia – Rusia

Willem-Alexander Regele Olandei Olanda – Australia

Michelle Bachelet Preşedinte Chile Brazilia – Croaţia şi Chile – Australia

Joan Orlando Hernandez Preşedinte Honduras Honduras – Franţa

Jose Mjuica Preşedinte Uruguay Brazilia – Croaţia

Desire Bouterse Preşedinte Surinam Brazilia – Croaţia

Jose Eduardo dos Santos Preşedinte Angola Brazilia – Croaţia

Evo Morales Preşedinte Bolivia Brazilia – Croaţia

Horacio Cartes Preşedinte Paraguay Brazilia – Croaţia

Ban Ki-Moon Secretar General ONU Brazilia - Croaţia

CITEŞTE ŞI:

*Coşmarul Brazilia: Mondialul se joacă într-o ţară în care nu există trenuri. Cum se vor deplasa fanii între oraşe

*Au şi brazilienii un Mazăre al lor. Cum a comentat primarul oraşului Rio carenţele organizatorice ale Mondialului

*Spania se revoltă împotriva fotbaliştilor: naţionala a ajuns subiect de dezbatere în parlament înainte de Mondiale

*„Adevărul“, calificat la Mondiale: povestea reporterului care a ajuns în cel mai fierbine loc al planetei fotbalului

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite