UPDATE Cod galben de furtuni în majoritatea regiunilor. Vineri, în sudul şi centrul ţării sunt aşteptate temperaturi de până la 40 de grade la umbră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii ne sfătuiesc să ne hidratăm constant şi să nu ieşim din case la orele prânzului
Pompierii ne sfătuiesc să ne hidratăm constant şi să nu ieşim din case la orele prânzului

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis două atenţionări de caniculă şi instabilitate atmosferică, valabile în acest sfârşit de săptămână pentru toată ţara. Concret, vineri vremea va fi călduroasă în toate regiunile, local caniculară în vestul, centrul şi sudul ţării, în timp ce sâmbătă, canicula va persista doar în Muntenia şi în vestul şi sudul Olteniei. Izolat, se vor înregistra şi temperaturi de 40 de grade la umbră.

UPDATE Meteorologii au emis mai multe Coduri galbene de scurtă durată. Mai exact, între orele 13.15 şi 16.00 este valabil un Cod galben de intensificări de vânt, cu viteze ce vor depăşi 55 - 65 de kilometri pe oră şi 75 de kilometri pe oră, în judeţele Bihor şi Timiş

Între orele 12.00 - 15.00, judeţele Caraş-Severin şi Arad se află sub Cod galben de vânt. Totodată, între orele 09.10 - 15.00, este în vigoare un Cod galben de intensificări de vânt şi în zona de munte din judeţul Cluj. 

UPDATE Meteorologii au emis şi o a doua atenţionare meterologică, valabilă între 18 iunie, ora 09.00 şi 19 iunie, ora 09.00, interval în care se va semnala instabilitate atmosferică accentuată. 

„În sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona montană instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată. Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi va cădea grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15...20 l/mp şi izolat 30...40 l/mp”, se arată în informarea ANM. 

Precipitaţii cu praf saharian în cantităţi reduse 

De asemenea, specialiştii precizează că în restul teritoriului, astfel de fenomene se vor manifesta temporar şi pe spaţii restrânse. Totodată, conform atenţionării, vremea se menţine caniculară, cu maxime în jurul a 36 de grade.

„Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 18/19 iunie, temperaturile minime vor fi caracteristice unei nopţi tropicale”, mai notează specialiştii, care adaugă că precipitaţiile prognozate în România pot antrena spre sol particule de praf saharian, dar în concentraţii reduse. 

Instabilitatea atmosferică se va instala treptat 

Potrivit primei informări de caniculă, disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală va atinge frecvent şi local pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş.

Specialiştii atrag atenţia că, vineri după-amiaza, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi nordul Moldovei şi pe arii restrânse în restul teritoriului. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie. Izolat ploile vor avea caracter torenţial, va cădea grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi 15 - 20 de litri pe metru pătrat. 

Judeţele vizate de codul galben sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Cluj, Caraş-Severin, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Satu Mare, Suceava şi Timiş. „Vineri vom avea parte de temperaturi caniculare, de până la 38 de grade, însă sâmbătă aceasta va rămâne la fel doar în sudul şi sud-estul ţării. Sâmbătă vor fi temperaturi mai mici chiar şi cu zece grade în unele zone, în special în vestul, nordul şi centrul ţării”, a explicat Viorica Dima, meteorologul de serviciu pentru „Adevărul” . 

Duminică, în prima zi de Rusalii, vremea se va păstra la fel, fiind aşteptate ploi în vestul, centrul şi nordul ţării, şi izolat în nordul Moldovei. Maximele vor depăşi 30 de grade în toată ţara, acestea urmând să ajungă chiar şi la 38 de grade în sud. 

Luni, a doua zi de Rusalii, temperaturile vor mai scădea urmând să se apropie de mediile normale ale perioadei, respectiv în jurul valorilor de 27 - 30 de grade. 

Sfaturi pe timp de caniculă 

Potrivit Ministerului Sănătăţii, se recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 - 18.00. Totodată, specialiştii susţin că în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide ( între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

De asemenea, este necesar să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

„Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice”, afirmă specialiştii. 

Ce îmbrăcăminte e indicată pe caniculă 

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. 

„Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise”, informează Ministerul Sănătăţii. 

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite