Vremea în următoarele trei luni. Meteorologii anunţă temperaturi peste limita normalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis, luni, prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Astfel, potrivit meteorologilor, vremea în această toamnă va fi mai caldă decât normalul perioadei. De exemplu, în septembrie se vor înregistra maxime de 27-28 de grade. Regiunile cele mai afectate de ploi vor fi Banatul, Crişana şi Transilvania.

 În septembrie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori mai ridicate decât media multianuală îndeosebi în sud-estul, sudul şi vestul ţării. În ceea ce priveşte valorile maxime, specialiştii ANM estimează că cele mai ridicate temperaturi vor fi în sudul, sud-estul şi vestul ţării, ajungându-se chiar şi la temperaturi văratice de 27-28 de grade, valorile maxime normale pentru prima lună din toamnă fiind de 18-23 de grade.

De asemenea, în septembrie, cantităţile totale de precipitaţii vor fi în general deficitare, exceptând regiunile nordice şi centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologică. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna mai este stabilită la 55 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Crişana, Banat, Oltenia şi Transilvania (până la 78 l/mp), Muntenia (până la 63 l/mp), iar cele mai scăzute în Moldova (până la 55 l/mp).

Şi pentru cea de-a doua lună de toamnă, meteorologii estimează că temperaturile medii se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud-est şi local în vest, dar mai apropiate de normal în restul ţării.  Cele mai ridicate temperaturi vor fi cu câteva grade în plus faţă de normalul perioadei, ajungând la 24 de grade.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi, în octombrie, apropiate de mediile multianuale, local excedentare în regiunile centrale, vestice şi estice, respectiv peste norma stabilită la 43,5 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Oltenia (până la 70 litri/mp), Banat, Transilvania, Crişana şi Muntenia (până la 68 litri/mp), iar în Moldova şi Dobrogea, de până la 41 litri/mp.

Potrivit ANM, în noiembrie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori medii lunare peste normele climatologice în sudul, sud-estul şi vestul ţării şi apropiate de normal în rest. Cele mai ridicate valori se vor înregistra în regiunile de sud, sud-est şi vest, care şi acestea vor depăşi limita normalului cu câteva grade ajungând la 14 grade.

Precipitaţiile totale lunare vor fi local excedentare în regiunile centrale şi estice şi apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 41,5 litri/mp, conform ANM. În zona Olteniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 81 litri/mp, Maramureş la 77 litri/mp, în Crişana la 63 litri/mp şi de 58 litri/mp în Banat, iar la polul opus se vor înregistra maximum 46 litri/mp în Dobrogea şi de 36 litri/mp în Moldova.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite