Vot cu scandal la Colegiul Medicilor din România. Comisia electorală a invalidat alegerile din 35 de judeţe. Tudor Ciuhodaru: „Sunt ilegale în totalitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la bun început organizarea alegerilor a ridicat suspiciuni
De la bun început organizarea alegerilor a ridicat suspiciuni

Alegerile pentru şefia colegiilor medicilor au fost invalidate în 35 de judeţe, după ce candidaţii care s-au înscris nu au respectat vechea lege, potrivit căreia un doctor care a avut deja două mandate la activ nu mai putea candida pentru un nou mandat. Medicii aşteptau însă ca de pe masa preşedintelui Klaus Iohannis să iasă noua lege, care le permite doctorilor să fie şefi ai structurilor pe viaţă.

Doar şapte judeţe din ţară au respectat prevederile Legii 95/2006, actul normativ după care s-au organizat cele două tururi de scrutin. În Bucureşti, alegerile au fost validate, pentru că s-a respectat legislaţia. Alte judeţe în care candidaţii au fost vigilenţi sunt judeţul Bihor şi judeţul Iaşi, unde medicii care aveau deja la activ două mandate nu s-au mai înscris în cursă.

Ce este mai grav e că inclusiv conducerea actuală a Colegiului Medicilor din România a recunoscut, printr-un comunicat de presă, că alegerile au fost la limita legii.

„Acest episod electoral ratat ne creează oportunitatea de a mulţumi public tuturor celor care nu ne-au permis să comitem o neconformitate, totodată, creează tuturor membrilor Colegiului Medicilor din România posibilitatea de a participa la viitoarele alegeri”, a declarat doctorul Gheorghe Borcean, actualul preşedinte CMR.

Alegerile ar putea fi reluate în martie 2016

Reuniţi într-un consiliu la Bucureşti, medicii au decis ca alegerile să fie reluate în cele 35 de judeţe în care au fost invalidate de Comisia electorală centrală. Până în luna martie 2016, cand ar putea avea loc noul tur de scrutin, actuala conducere a CMR vrea să rămână în funcţie. La consilii vor avea însă posibilitatea să participe şi medicii aleşi în decembrie în cele şase judeţe unde alegerile nu au fost ilegale, arată surse din sistem.

Potrivit acestora, şi legea nouă, promulgată de Iohannis pe 26 noiembrie şi publicată în Monitorul Oficial pe 29 noiembrie, nu este bine făcută. Mai exact, ea prevede că numărul de mandate pe care îl poate deţine un medic la conducerea colegiului judeţean sau a colegiului medicilor din România este stabilită în regulamentul CMR. În realitate, însă, CMR nu funcţionează după un regulament, ci după un statut, în care nu este precizat numărul maximum de mandate pe care îl poate avea un doctor aflat la conducerea structurii.

O reacţie fermă a avut-o şi doctorul Tudor Ciuhodaru. „Alegerea noii conduceri a colegiului este ilegală. Legea a fost încălcată de la cap la coadă la recomandarea conducerii Colegiului. Deşi conform legii 95/2006 cei care au mai avut două mandate succesive nu aveau voie nici măcar să candideze, înscrierea candidaturii a fost acceptată de comisiile electorale locale în urma unei informări venite de la nivel central”, a declarat acesta.

De ce ţin doctorii de fotolii

Doctorii care fac parte din consiliile de conducere ale colegiilor medicilor au numeroase avantaje. Printre altele, au o putere de decizie cu privire la breasla medicilor, pot ridica dreptul de liberă practică al doctorilor, şi au o poziţie suficient de importantă în aşa fel încât părerile lor cu privire la sistemul de sănătate să fie luate în calcul de cei care pun la punct politicile de sănătate, respectiv Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. 

„Au o poziţie, conexiuni sociale, reprezentare internaţională. Nu este suficient cât să treci la ilegalităţi, cum sunt cele care se fac acum, dar iată că se întâmplă”, arată specialişti din sistemul de sănătate.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite