Înscrieri la limita legii pentru şefia Colegiului Medicilor. „Totul pleacă de la încrâncenarea pe care o au cei cu două-trei mandate în conducere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii îşi aleg noii reprezentanţi în Colegiul Medicilor
Medicii îşi aleg noii reprezentanţi în Colegiul Medicilor

Alegeri cu cântec pentru şefia Colegiului Medicilor din România, dar şi pentru colegiile teritoriale, după ce un proiect de lege care se află acum pe masa preşedintelui Klaus Iohannis a împărţit medicii în două tabere. În momentul de faţă, legea prevede că un medic nu poate fi la conducerea structurii, fie ea naţională sau teritorială, mai mult de două mandate succesive, adică timp de opt ani.

În schimb, proiectul de act normativ, care a trecut rapid atât de Senat, cât şi de Camera Deputaţilor, dacă va fi promulgat, le-ar da posibilitatea medicilor cu vechime în sistem să rămână în fotoliul de şef al medicilor până la pensionare.

Aşa se face că, mulţi doctori din judeţele ţării au decis să îşi depună candidaturile pentru a face parte din colegiile medicilor din ţară. Asta deşi au deja două mandate la activ, iar legea nu a fost încă promulgată de preşedinte. De pildă, o astfel de situaţie este întâlnită în Arad, unde din 30 de medici care s-au înscris pe liste, 13 sunt în acest moment în afara legii pentru că au mai făcut parte de două ori din Colegiu. Şi în Oradea este o situaţie similară, spune doctorul Carmen Panţiş, actualul preşedinte al Colegiului Medicilor Bihor. 

Ce arată legea actuală 

„Legea 95/2006 spune foarte explicit că o persoană nu poate avea mai mult de două mandate succesive, însă în mare parte din judeţele din ţară doctorii ar fi deja la al treilea mandat. Ideea este că nu poţi să opreşti aceşti medici să îşi depună candidaturile, dar atribuirea mandatelor se va face după 9 decembrie, iar până atunci legea ar putea fi promulgată de preşedintele Iohannis. Dacă nu o va semna, atunci cei care şi-au depus acum candidaturile deşi au două mandate la activ nu vor fi validaţi”, a declarat Carmen Pantiş, medic anestezist. 

„Informarea CMR e cel puţin deplasată“ 

Şi medicul Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate al Societăţii Academice Române, a atras atenţia că, reuniţi într-o şedinţă recentă, membrii Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România au elaborat o notă de informare pe care au distribuit-o tuturor membrilor, prin care îi asigură că pot candida, chiar dacă se află deja la al doilea mandat succesiv. „Totul pleacă de la încrâncenarea pe care o au cei cu două-trei mandate în conducere. S-au adunat şi au dat o informare, cel puţin deplasată din punctul meu de vedere. Corect ar fi ca cei care au două mandate să nu mai candideze”, a arătat specialistul. 

„Prin tolerarea sau sprijinirea încălcării legii în folosul unor persoane care azi se consideră de neînlocuit, imaginea corpului profesional medical şi a instituţiei CMR va avea de suferit”, a completat doctorul Sorin Paveliu. 

De ce ţin doctorii de fotolii

Doctorii care fac parte din consiliile de conducere ale colegiilor medicilor au numeroase avantaje. Printre altele, au o putere de decizie cu privire la breasla medicilor, pot ridica dreptul de liberă practică al doctorilor, şi au o poziţie suficient de importantă în aşa fel încât părerile lor cu privire la sistemul de sănătate să fie luate în calcul de cei care pun la punct politicile de sănătate, respectiv Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. 

„Au o poziţie, conexiuni sociale, reprezentare internaţională. Nu este suficient cât să treci la ilegalităţi, cum sunt cele care se fac acum, dar iată că se întâmplă”, arată specialişti din sistemul de sănătate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite