Vlad Voiculescu: „Condiţiile din spitale nu sunt o problemă pentru PSD-ALDE”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spune că PSD şi ALDE au anulat cea mai mare parte a reformei în sănătate pe care o aducea OUG 79/2016, care presupunea depolitizarea conducerii din spitale.

„Coaliţia PSD-ALDE tocmai a anulat cea mai mare parte a reformei în sănătate pe care o aducea OUG 79/2016! Coaliţia lor şi câteva televiziuni au vorbit mult despre condiţiile din puşcării în ultimele luni. Condiţiile din spitale par să nu mai fie deloc o problemă”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook. 

Fostul ministru a spus că spitalele arată aşa „datorită unei coaliţii... una mai veche decât coaliţia PSD-ALDE: coaliţia prostiei şi hoţiei. Pentru că da, de obicei cele două sunt în coaliţie, foarte rar sunt în concurenţă în spitalele din România. De obicei prima face ravagii, iar a doua îi asigura primei continuitate şi pune instituţia pe butuci. Prima este ca o formă degenerativă de reumatism, a doua este precum cancerul”, a completat Voiculescu. 

„Mai pe şleau... exact asta urma să remedieze Ordonanţa 79/2016: să reducă prostia şi să înlăture (sau măcar să reducă) hoţia. Prin definirea conflictului de interese aşa încât managerul să nu îşi mai angajeze rude, să nu mai facă afaceri cu rude, prin deschiderea şi depolitizarea concursurilor pentru toate posturile de conducere aşa încât acestea să fie ocupate de oameni competenţi, nu de cei care sunt trimişi acolo în mod discreţionar de diverşi baroni. Toate acestea, mulţumită deputaţilor şi senatorilor coaliţiei PSD-ALDE fie vor fi eliminate, fie vor deveni din nou o formalitate. Suntem din nou... şi aici... aproape de unde am plecat”, explică Voiculescu.

Fostul ministru spune că îi pare rău, pentru că România are nevoie de aceste spitale şi că cei care vor suferi cel mai mult vor fi pacienţii săraci.

Managerii de spitale pot fi membri în partide politice

Managerii de spitale vor putea face parte dintr-un partid politic, dar nu vor putea fi în conducerea unei formaţiuni politice. Aşa au decis marţi deputaţii cu 176 voturi „pentru”, 93 de voturi „împotrivă” şi 5 abţineri. Cei din sistem spun că influenţele politice se vor face în continuare simţite, prin favorizarea firmelor de casă ale diferitelor partide politice, în timp ce grija faţă de pacienţi va veni, cu siguranţă, pe planul secund.

„Noi susţinem depolitizarea, care este o mare problemă la nivelul sistemului de sănătate românesc. Chiar dacă prevederea prin care un manager nu avea voie să facă parte dintr-un partid politic era una restrictivă, trebuie să înţelegem că şeful unui spital este un ordonator mare de credite. E greu de crezut că cineva care face parte dintr-o formaţiune politică, chiar ca şi simplu membru, nu va răspunde semnalelor venite de la centru”,  a explicat, pentru „Adevărul”, chirurgul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor. 

„E cunoscut că multe dintre contracte sunt date unor firme de partid. Un manager care să fie parte dintr-un partid politic daunează bunului mers al spitalului şi avem numeroase exemple: se fac achiziţii care nu sunt necesare, aparatură scumpă care rugineşte pe holuri fără ca în spital să fie medici care să ştie cum să o folosească”, a completat specialistul.

Politizarea aduce deservicii pacienţilor români

Potrivit acestuia, ordonanţa dată anul trecut de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prin care managerii de spital nu puteau face din partidele politice, era o soluţie pentru bunul mers al unităţilor sanitare. 

„Nu e suficient că ministrul sănătăţii e pus politic? Nu văd decât nişte afaceri şi alte dedesubturi. S-a demonstrat şi până acum că politizarea în sănătate nu a făcut altceva decât să aducă deservicii pacienţilor român. Au jocuri doar pentru interesul de partid. Criteriul trebuie să rămână cel al profesionalismului, să se dea concursuri grele. Şi avem un precedent care a arătat ce înseamnă ca toate numirile să fie făcute politic - atunci când toţi directorii de case judeţene nu au fost capabili să ia concursul. Din păcate, la noi profesioniştii sunt daţi deoparte dacă nu au coloratură politică”, a completat şi Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR). 

Nu de aceeaşi părere este Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţillor (ANPP). „Pe noi ne interesează ca persoana respectivă să fie un bun manager, să-şi atingă obiectivele din contractul de management. Câtă vreme nu este în conducerea unui partid nu mi se pare că este de natură să influenţeze cu ceva actul de management. Atâta timp cât totul este transparent, nu văd de ce ar fi o problemă”, a explicat reprezentantul pacienţilor. 

Şi în opinia medicului Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate al Societăţii Academice Române (SAR), nu ar trebui să se plece de la premisa că un manager care este simplu membru de partid face ilegalităţi. 

„Într-adevăr, ar putea exista o incompatibilitate dacă un manager de spital ar fi şi în conducerea unui partid, dat fiind faptul că ar fi deja prea ocupat cu actul de management din spital. Ideea e a pune o asemenea oprelişte trebuie privită prin perspectiva rigorilor impuse funcţionarilor publici. Câtă vreme în cazul lor nu există această barieră, nu văd de ce un manager de spital nu ar putea fi simplu membru într-un partid politic”, a conchis expertul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite