Vine primăvara. Din punct de vedere meteorologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vine primăvara
din punct de vedere meteorologicFOTO: Ştefan Both
Vine primăvara din punct de vedere meteorologicFOTO: Ştefan Both

Fenomenul de freezing rain care a pus stăpânire pe Capitală în weekend ar mai putea persista una sau două zile, după care la mijlocul săptămânii viitoare vom avea de-a face cu încălzirea vremii, anunţă specialiştii. Avertizarea vine după ce, de vineri până duminică dimineaţa, un fenomen meteo periculos a pus stăpânire pe Bucureşti. Ploaia îngheţată a transformat oraşul într-un imens patinoar.

Însă de miercuri vom avea temperaturi de peste 0 grade chiar şi noaptea. Mai exact, dacă marţi s-ar putea să mai plouă, deja de miercuri temperaturile vor ajunge la 9 grade în timpul zile şi la 1 grad noaptea. În weekend în partea de Sud a ţării se vor atinge şi 13 grade. Procesul de încălzire este însă valabil pentru toată ţara.

„Fenomenele extreme, nelalocul lor, apărute în anotimpul nepotrivit influenţează perioada de raportare atunci când e vorba de normalul perioadei”, a declarat la Digi24 Florinela Georgescu, director executiv al ANM.

Aceasta a exemplificat fenomenele extreme făcând referire la viscolul din a treia decadă a lunii aprilie, din Moldova, din 2017, când stratul de zăpadă depus a fost în unele zone mai mare decât în timpul iernii. „Şi în meteorologie lucrurile evoluează în privinţa modelării numerice, modelele se perfecţionează şi tot timpul ţinem cont de această evoluţie fluidă. Obişnuiam ca până acum 5 – 6 ani, nu doar noi, românii, ci la nivel global, să ne raportăm la perioada 1960 – 1991 ca medie atunci când spuneam mai cald decât normalul perioadei sau mai frig decât normalul perioadei. Normalul era media perioadei respective. Ultimii ani au arătat că nu mai e relevant să ne raportăm la acea perioadă. Referinţa s-a schimbat în sensul că referinţa este ieri – până în urmă cu 30 de ani, referinţa de mâine va fi mâine – până în urmă cu 30 de ani. Asta pentru a prinde toate modificările la care asistăm”, a spus Florinela Georgescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite