VIDEO REPORTAJ Vacanţe de la Firea pentru pensionari: între nostalgia concediilor din comunism şi umilinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Joi dimineaţă, pe strada Constantin Mille, în care de obicei îi vezi doar pe tinerii care merg seara la concerte în Club „Control”, zeci de persoane cu părul cărunt şi chipuri încruntate, bătute de soare, aşteaptă la coadă, sperând să prindă un bon câştigător la o nouă campanie a Primăriei Capitalei: o tabără gratuită de 7 zile în Grecia.

De miercuri, când au început înscrierile, aproximativ 800 de pensionari s-au înscris pe lista locurilor pentru tabără, însă numai câteva zeci au reuşit să-şi depună dosarele complete în contextul în care doar luni mai pot aduce actele necesare. De ce? Majoritatea nu ştiau ce documente trebuie să aducă.

Iar acum toţi, aflaţi într-o derută, se îngrămădesc în jurul funcţionarilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGAS), pe care îi bombardează cu întrebări: „Noi mai intrăm azi? Până când pot să aduc dosarul? Ce hârtii ne mai trebuie?“ şi lista poate continua. Unul dintre răspunsurile la nelămuririle vârstnicilor vine de la un bărbat de maximum 30 de ani, în cămaşă roz: „Nu putem să gestionăm situaţia. Vă rugăm să reveniţi luni“. 

 Mulţi dintre oamenii aflaţi în faţa DGAS trăiesc de pe o zi pe alta, având pensii în jur de 1.000 de lei, după ce au muncit zeci de ani în întreprinderile comuniste. Nu au fost în viaţa lor într-o excursie în străinătate. Singurele vacanţe pe care le cunosc sunt concediile organizate de sindicate la mare sau la munte în staţiunile turistice din ţară. De altfel, acesta este şi principalul motiv pentru care acceptă să stea la încă o coadă. Din când în când îl mai invocă pe Dumnezeu sau pe „Sfântul Noroc“ în speranţa că vor primi şi ei un bilet.

„Omul umblă de nebun, de bezmetic, ca să caute nişte acte“

Întrebaţi dacă această măsură i-a convins să o voteze pe Firea, unii dintre ei au răspuns scurt şi la obiect: „da!“. Alţii, în schimb, au adăugat că edilul Capitalei a făcut şi alte lucruri bune pentru ei. Curios este că nimeni nu a putut să dea exemple de politici implementate în folosul lor. „Este bine pentru cei care nu au bani şi vor să plece într-o excursie, şi rău din cauza organizării. Suntem atâţia oameni aici şi nici măcar nu ne-a asigurat condiţii. Omul umblă de nebun, de bezmetic, ca să caute nişte acte. Pe timpul comuniştilor era mai greu să ieşi din ţară. Mergeam însă în fiecare an la mare, la Mamaia, cu copiii. De când cu Revoluţia am fost de maxim două ori într-o vacanţă. Şi atunci cu Casa de Pensii“, mărturiseşte Paul Ionescu (65 de ani).

După mai bine de 30 de ani de muncă ca muncitor de grupa a doua, într-un mediu toxic, are pensia de 1.200 de lei. Vrea să meargă în tabără cu soţia sa care are pensia de 1.015 lei. „Ideea e minunată pentru că noi nu avem posibilităţi să mergem cu pensiile pe care le avem. Doamna Firea a făcut multe lucruri bune“, spune femeia.

O altă doamnă, la fel de încântată, sugerează că va profita de excursie, dar că votul ei nu poate fi cumpărat de edil sau de orice alt politician. „Să dea Dumnezeu să reuşim! (face semnul crucii). Vin alegerile acuma şi vreau şi eu să fiu preşedintele ţării (râde). Nu ştiaţi cum se câştigă alegerile la noi? Cu pacheţele, cu pui, cu vin, cu aia-aia. Eu vă arăt buletinul. Nu am nicio ştampilă pe el“, încheie Gherghina de 78 de ani, în timp ce ne face cu ochiul.

Ce trebuie să ştie pensionarii care vor să se înscrie pentru tabără

Alocarea unui loc în cadrul taberei cultural-educative se face în ordinea înscrierii, în limita locurilor disponibile. Pentru a se putea înscrie, participanţii trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criteriii: să aibă domiciliul în Bucureşti de cel puţin un an înaintea datei de depunere a dosarului de înscriere, vârsta minimă de 50 de ani, să fie apt din punct de vedere medical pentru a participa la toate activităţile taberei şi să aibă un venit brut mai mic sau cel mult egal cu 1.900 lei.

Dosarul de înscriere trebuie să conţină următoarele documente: act de identitate (B.I, C.I sau paşaport) - în original şi copie conformă cu originalul; adeverinţă medicală - în original asigurarea de călătorie - în original, şi copie conformă cu originalul; cerere tip de înscriere – în original; dovadă de venit - în original şi copie conformă cu originalul. Depunerea dosarelor de înscriere se mai poate face doar în data de 6 august.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite