Vaccinul antigripal românesc vine prea târziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MS începe campania gratuită de vaccinare antigripală în ianuarie FOTO Adevărul
MS începe campania gratuită de vaccinare antigripală în ianuarie FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii (MS) începe campania gratuită de vaccinare antigripală din acest an cu trei luni mai târziu. Astfel, persoanele aflate „la risc“ vor putea merge la medicul de familie pentru vaccinul gratuit abia din ianuarie 2014. Pacienţii nu sunt tocmai încântaţi de situaţie, mai ales că există deja situaţii în care medicii refuză să-i vaccineze pe motiv că ar putea avea reacţii adverse.

Pe de altă parte, doctorii spun că sezonul de gripă nu reprezintă un pericol, cazurile de îmbolnăvire raportate până acum fiind sporadice.

„Imunizarea trebuia începută în luna octombrie pentru a acoperi toată populaţia la risc. Sunt pacienţi cardiaci pe care medicii i-au refuzat, motivând că a început deja sezonul de gripă şi că se expun la diverse riscuri. Practic, li s-a contraindicat vaccinarea“, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

CAMPANIA, DOAR CU DOZE DE VACCIN ROMÂNESC

Deşi iniţial MS anunţase că în campania naţională de vaccinare vor fi utilizate 1 milion de doze, 400.000 dintre acestea fiind produse de Institutul Cantacuzino, alte 600.000 urmând a fi achiziţionate de la un producător străin, instituţia a anunţat că întreaga campanie se va baza pe dozele româneşti. Prin urmare, vom vaccina mai puţini români, la un preţ mai mic decât cel din 2012, când MS a cheltuit 11 milioane în acest scop.
 
„Oricum, nu ar fi fost timp pentru vaccinarea tuturor celor aflaţi la risc. Am întârziat foarte mult campania. Vaccinul este mult mai eficient şi oferă o cu totul altă protecţie dacă este administrat înainte de începerea sezonului de gripă. Dacă medicul decide că e târziu să-l administreze, asta înseamnă bani cheltuiţi degeaba. Campania din acest an e făcută de dragul de a face, cum se fac multe în ţara asta. Cumpărăm aparate care stau nefolosite în spitale şi tot aşa“, a explicat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

BĂTRÂNII ŞI COPIII – LA RISC
 
În schimb, medicul de familie Sandra Alexiu spune că persoanele pe care le are pe listă şi care ştiu că se încadrează în categoria „la risc“ au preferat să-şi cumpere singuri vaccinul antigripal disponibil în farmacii, la preţul de 30 de lei.

„Cei care au posibilităţi financiare reduse mai au însă de aşteptat până primim dozele de vaccin gratuit. Dacă e o lună-două în plus nu contează. E bine, totuşi, să începi din octombrie ca să ai populaţia-ţintă vaccinată, e mai eficient. Cert e că dacă ar fi fost necesar, l-ar fi adus mai devreme“, a explicat doctorul, adăugând că nu a primit nicio doză de vaccin antigripal gratuit de la Direcţia de Sănătate Publică din Ilfov, de care aparţine.

Pe aceeaşi temă:

70.000 de mureşeni vor fi vaccinaţi împotriva gripei

Programată pe luna octombrie, campania de vaccinare antigripală începe abia acum. Ministerul Sănătăţii a amânat imunizarea, deoarece românii nu s-au îmbolnăvit la fel ca anii trecuţi.

De săptămâna viitoare va începe vaccinarea elevilor

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad anunţă că în perioada 2 – 13 decembrie va fi derulată campania şcolară de vaccinare cu VPI (vaccin polio inactivat) la clasele 0 (pregătitoare) şi a II-a (copiii nevaccinaţi VPI în anul şcolar anterior, în clasa I).

Ministerul Sănătăţii: vaccinarea antigripală nu a început deoarece virozele au avut activitate de intensitate joasă

Ministerul Sănătăţii a anunţat luni că nu a demarat campania de vaccinare antigripală întrucât activitatea virozelor respiratorii a fost de intensitate joasă şi nu a fost înregistrat niciun caz de gripă, instituţia precizând că vor fi asigurate un milion de doze de vaccin, dintre care 400.000 de la Cantacuzino.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite