Ministerul Sănătăţii vrea să modifice calendarul de vaccinare al bebeluşilor. Ce vaccinuri noi le vor fi administrate sugarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calendarul de vaccinare, modificat de Ministerul Sănătăţii FOTO Adevărul
Calendarul de vaccinare, modificat de Ministerul Sănătăţii FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii vrea să modifice calendarul de vaccinare al bebeluşilor, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică pe site-ul oficial al instituţiei. Astfel, se vrea introducerea unor noi vaccinuri, dar şi modificarea vârstei la care cei mici vor fi vaccinaţi.

Potrivit carnetului de vaccinări pus în dezbatere publică, vaccinurile antihepatită şi tuberculoză nu se mai administrează la 2-7 zile de la naşterea copilului, ci la 4-7 zile. Dispoziţia privind administrarea acestor vaccinuri în primele 24 de ore de la naştere a rămas valabilă, se arată în document.

În ceea ce priveşte vaccinurile antidifterie, antitetanos şi antituse convulsivă, acestea nu se mai administrează copiilor de 4 ani, iar cei cu vârsta cuprinsă între 6 şi 8 ani nu mai trebuie vaccinaţi contra poliomielitei. Totodată, se introduce o nouă categorie de vârstă, la 14 ani, la care se administrează vaccinurile antidifterie şi antitetanos.

La ce ajută carnetul de vaccinare

Carnetul reprezintă atât un instrument pentru evidenţa statusului vaccinal al fiecărui copil şi adolescent împotriva bolilor transmisibile, cât şi un instrument (pentru părinţi) de programare a vaccinărilor în funcţie de vârstă.

În Carnetul de vaccinare sunt trecute obligatoriu toate vaccinările unui copil (efectuate de unităţile medicale), actul fiind eliberat aparţinătorului legal al copilului la ieşirea din maternitate.

Medicul de familie este cel care programează vaccinările, în concordanţă cu calendarul imunizării. De asemenea, carnetul trebuie solicitat de către medicul de familie la fiecare consultaţie.

În carnet se mai înregistrează şi reacţiile adverse postvaccinale indezirabile.

Vaccinul pneumococic conjugat, în schema naţională de imunizare

În aprilie, Ministerul Sănătăţii a luat decizia de a introduce în schema naţională de imunizare vaccinul pneumococic conjugat.

„Chiar şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă includerea lui în schemele naţionale de vaccinare. Este vorba despre un vaccin care previne două categorii de afecţiuni: penumoniile şi meningitele, dar şi infecţii precum otitele medicii acute, des întâlnite la copii. Vaccinul va fi administrat de medicul de familie, în trei etape. Vorbim de o vaccinare universală pentru copiii de 0 – 1 an”, a explicat pentru adevarul.ro conferenţiarul Alexandru Rafila, şeful catedrei de Microbiologie-Epidemiologie de la Universitatea de Medicină din Bucureşti.

Pe aceeaşi temă:

Campania de imunizare împotriva virusului HPV ar putea fi reluată în 2013

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a elevelor ar putea fi reluată, la cererea părinţilor, într-un program pilot susţinut de Ministerul Sănătăţii (MS) şi Fundaţia Renaşterea. În această campanie vor fi cooptaţi şi medicii de familie, dar şi Ministerul Educaţiei.

Raed Arafat: Vaccinul antituberculos produs în Danemarca este sigur, imunizarea bebeluşilor va fi reluată

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat, vineri, că imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din Danemarca va fi reluată, după ce experţii străini au concluzionat că produsul este sigur.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite