Undă verde la construirea pe spaţiile verzi. Ce prevede legea care va transforma România într-o „mare de betoane”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaţiile verzi aflate în proprietate privată, care în cartea funciară figurează în categoria curţi-construcţii, nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spaţii verzi fără ca terenurile respective să fie expropriate, potrivit unei legi adoptate de Parlamentul României şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu la mijlocul acestei luni.

Această lege condamnă la betonare sute de hectare de spaţii verzi din Capitală, în special spaţiile verzi dintre blocuri, care sunt înscrise astfel în cartea funciară. În plus, această lege ar putea genera procese pe bucătile de parc retrocedate, acestea fiind trecute ca spaţii verzi în documentaţiile de urbanism, dar nu se ştie cum au fost înscrise la cartea funciară, potrivit hotnews.ro

Legea 135/2014, publicată în Monitorul Oficial pe 16 octombrie, Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor se modifică astfel:

„Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curţi-construcţii, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spaţii verzi, în sensul legii, decat după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislaţiei în domeniu”. 

Astfel, spaţiile verzi aflate în proprietate privată, înscrise în cartea funciară în categoria curţi – construcţii nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spaţii verzi. Or, în această categorie sunt înscrise majoritatea spaţiilor verzi dintre blocuri, parculete amenajate în cartierele de locuit, squaruri si chiar bucăţi de parc, toate retrocedate în ultimii 15 ani, deşi era evident ca nu trebuie construite. 

Printre marile parcuri retrocedate se numara: 12 hectare din Parcul Titan, tot Parcul Verdi din cartierul Floreasca, 9.000 metri patrati din Parcul Circului şi 7 hectare din Parcul Tineretului. În ceea ce priveste spaţiile verzi dintre blocuri, cele mai ameninţate cartiere sunt Floreasca,  unde zeci de bucati de spaţiu verde au fost retrocedate unele şi construite pana în prezent, Stefan cel Mare, Dorobanţi, Iancului, etc. Mai mult, şi scuarurile publice, sau micile părculete din zonele de case se află în această situaţie.

Legea interzice construirea spaţiilor verzi, însă majoritatea spaţiilor verzi din Capitală, printre care şi cele enumerate mai sus, cu excepţia parcurilor,  nu au această calitate în documentele oficiale. 

Pentru a le proteja, anul trecut, Primaria Capitalei a scos la licitaţie inventarierea spatiilor verzi aflate pe domeniul privat din Bucureşti, cele mai amenintate de betonare, pentru a fi recunoscute oficial în acte şi a le oferi protectie.

Însă, odata ce a a fost aprobată această lege, majoritatea spaţiilor verzi dintre blocuri, scuaruri şi părculeţele dintre blocuri, nu vor mai putea căpăta aceasta calitate fără expropriere, deci vor putea fi construite. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite