Tânără salvată după ce i-a fost transplantat rinichiul unui donator din Bacău, aflat în moarte cerebrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Academicianul Ioanel Sinescu FOTO Eduard Enea
Academicianul Ioanel Sinescu FOTO Eduard Enea

O tânără de 26 de ani a primit miercuri o nouă şansă la viaţă după ce a fost supusă unui transplant de rinichi la Institutul Clinic Fundeni. Pacienta, care era din Brăila, făcea de doi ani dializă după ce medicii au diagnosticat-o cu o boală renală gravă.

Tânăra a fost salvată de rinichiul unui bărbat de 45 de ani, din localitatea băcăuană Gioseni, aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranian sever, organele acestuia fiind prelevate de două echipe, una de la Iaşi şi alta din Bucureşti, chiar la Spitalul Judeţean Bacău, unde era internat încă din 30 decembrie. 

În afară de rinichi, specialiştii au prelevat ficatul, splina şi greve vasculare, întreaga operaţie durând cinci ore. 

A fost aleasă dintr-o listă de trei pacienţi 

Brăileanca a avut norocul de a fi pe lista scurtă întocmită de medicii de la Institutul Clinic Fundeni. Din cei trei pacienţi, ea a fost cea selectată în urma analizelor amănunţite la care a fost supusă. Miercuri, în jurul prânzului, echipa coordonată de academicianul Ioanel Sinescu, şeful Centrului de Transplant Renal din Institutul Clinic Fundeni, a făcut toate testele de compatibilitate. 

Ulterior, a avut loc intervenţia, care a durat aproximativ o oră şi jumătate şi care a decurs perfect. A fost cel de-al doilea transplant din acest an făcut de chirurgul Sinescu. Prima intervenţie din 2016 a avut loc pe 4 ianuarie. 

Sinescu: „Disponibilitate să operăm avem mereu”

„Atunci când selectăm pacientul, facem analize amănunţite. În final, decidem cine este selectat şi va beneficia de transplant. În cazul de faţă, totul a decurs ca la carte. Anul trecut am efectuat 101 transplante de rinichi. Anul acesta a început bine, depinde însă de disponibilitatea de organe, care este mică, pentru că noi disponibilitate de a intra în sala de operaţie avem întotdeauna. Din păcate, nu ţine numai de noi”, a declarat, pentru „Adevărul”, academicianul Ioanel Sinescu. 

Medicul a precizat că, faţă de 2014, anul trecut au fost mai puţini donatori în moarte cerebrală identificaţi de anestezişti. Speră însă că în acest an lucrurile se vor îndrepta, iar personalul medical implicat în activitatea de transplant îşi va recăpăta entuziasmul din urmă cu doi ani, când România a avut cea mai mare creştere de intervenţii de transplant din Uniunea Europeană.

Al doilea donator în două săptămâni pentru SJU Bacău 

Însă bărbatul de 45 de ani nu a fost primul donator identificat de Spitalul Judeţean Bacău. În noaptea de 24 spre 25 decembrie, ficatul şi rinichii unui tânăr de 19 ani aflat în moarte cerebrală în urma unui accident rutier au fost prelevaţi de o echipă din spital, fiind prima intervenţie de acest gen din anul 2015. 

„Pentru spitalul nostru, este o mare realizare, mai ales că vine la nici două săptămâni de la precedenta prelevare de organe şi în condiţiile în care, pe tot parcursul anul trecut, nu am avut niciuna, exceptând-o, desigur, pe cea din ajunul Crăciunului. Noi am sesizat Agenţia Naţională de Transplant care stabileşte către ce clinici vor merge organele prelevate, în funcţie de priorităţi”, a declarat managerul unităţii sanitare, Adrian Popa.

Pe aceeaşi temă:

Cinci români au fost salvaţi de ungurul Levente, omorât în bătaie de opt interlopi

Agentul de pază, de 37 de ani, din Oradea ucis în bătaie de opt bărbaţi puşi pe scandal a salvat cinci vieţi, după ce medicii au primit acordul familiei pentru a recolta organele tânărului. Ambii rinichi şi pancreasul lui Ozsvath Oszkar Levente au ajuns la Cluj, în timp ce corneea şi ficatul au fost duse la Bucureşti.

Radu Deac: Se fac demersuri pentru o flotilă de aviaţie pentru cazurile de transplant

Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, spune că se fac demersuri pentru "o flotilă de aviaţie" pentru transplantul de organe, care constituie o activitate de mare urgenţă, astfel încât fiecare provincie istorică să dispună de un aparat de zbor, piloţi instruiţi şi hangar. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite