Încă două femei au murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 90. Cum influenţează variaţiile de temperatură virusul gripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă două femei au murit din cauza gripei, medicii confirmând existenţa visurului în cursul zilei de vineri. Este vorba despre două femei de peste 70 de ani, una din judeţul Mureş şi una din judeţul Arad. Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 90.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat, vineri seară, că au mai fost confirmate două decese provocate de gripă. 

Vineri dimineaţă, autorităţile anunţaseră o nouă victimă: o tânără de 17 ani din judeţul Covasna, care avea şi boli asociate şi nu era vaccinată antigripal. Potrivit CNSCBT, tânăra a fost confirmată cu virusul gripal tip A. Ea avea şi alte afecţiuni şi nu era vaccinată antigripal. 

În ceea ce priveşte numărul de infecţii respiratorii diagnosticate de medici, microbiologul afirmă că ele vor fi accentuate de variaţiile de temperatură, care vor avea consecinţe. 

„Adaptarea la variaţiile de temperatură e dificilă din două motive. În primul rând, este o adaptare proprie fiecărui organism. În al doilea rând, e vorba de modul în care ne comportăm faţă de frig. Dacă există o perioadă mai lungă de vreme mai caldă, suntem la risc să nu ne protejăm suficient, crezând că vremea rămâne în continuare aşa. E bine ca oamenii să fie pregătiţi şi e preferabil să se protejeze mai bine chiar dacă vremea afară e caldă”, a precizat profesorul Alexandru Rafila, microbiolog.

„Numărul de cazuri de gripă este cel puţin dublu faţă de cel raportat”, afirmă specialişti prin mâna cărora trec bolnavii în această perioadă. Cu toate acestea, oficialii Institutului Naţional de Sănătate Publică spun că au de respectat anumiţi parametri pentru a declara epidemie şi, conform datelor, în prezent există doar focare de gripă, cu precădere în centrele universitare. Insuficient pentru o epidemie, dar suficient pentru a fi în stare de alertă, pretind ei. 

Regiunile cu cele mai multe cazuri de gripă diagnosticate

Bucureşti-Ilfov, Iaşi, Constanţa şi Timişoara sunt în top la numărul de cazuri diagnosticate. În aceste judeţe însă există şi mult discutatele centre de diagnostic, respectiv laboratoarele de referinţă unde se prezenţa virusului gripal. „Sunt, într-adevăr, focare mai mici, mai mari şi sunt praguri epidemice depăşite teritorial. Sunt însă convins că numărul cazurilor de gripă este cel puţin dublu faţă de cele care apar ca fiind diagnosticate”, a completat epidemiologul. 

Se ajunge în această situaţie pentru că diagnosticul de gripă este rareori pus de medicii din provincie care nu au în apropiere centrele de diagnostic. „Nu funcţionează sistemul de confirmare. Pe lângă faptul că sunt puţine laboratoare, accesul la ele este dificil. Totul se face pur şi simplu din punct de vedere al urmăririi epidemiei şi nu al beneficiului imediat asupra cazului respectiv, ceea ce e dramatic”, spun medicii de familie. Aceştia atrag atenţia că dintre cazurile de gripă confirmate, trei sferturi sunt cu virus gripal B, respectiv 330 dintr-un total de 529 de cazuri, dar cele 39 de decese provocate până ieri sunt majoritatea cu virus pandemic AH1N1. „Evoluţia este complet impredictibilă. Se constată o înlocuire virală, acum îmi apare un alt tip de viroză în cabinet. Cel care omoară este H1N1”, susţin medicii. 

De cealaltă parte, oficialii Ministerului Sănătăţii spun că nu vor mai fi achiziţionate vaccinuri antigripale în acest sezon, chiar dacă el se va prelungi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite