Târgul Angajatori de Top îşi deschide vineri porţile. Ce caută angajatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de companii pun la bătaie peste 3.000 de locuri de muncă la ediţia de primăvară a Târgului Angajatori de Top, cel mai mare târg de profil adresat tinerilor absolvenţi de studii superioare. Cei interesaţi pot consulta oferta angajatorilor vineri şi sâmbătă, la Sala Palatului din Bucureşti, în intervalul 10.00 - 17.00.

În prima jumătate de oră a târgului de locuri de muncă „Angajatori de Top”, peste 700 de persoane consultaseră deja ofertele angajatorilor. Nu doar tinerii s-au înghesuit la standurile companiilor, ci şi seniorii, persoane trecute de 45 de ani, care aveau peste 15 ani de experienţă în câmpul muncii. 

Pentru aceştia, şansele de angajare sunt mai reduse, susţin reprezentanţii companiilor, care au venit la târgul Angajatori de Top pentru a racola tineri cu experienţă de la 1 la 7 ani. Nici studenţii care au trecut pragul târgului în prima zi nu au venit degeaba. Asta pentru că multe companii au programe de training, unele dintre acestea chiar plătite. Cel mai important, spun angajatorii, este ca tânărul să arate interes faţă de companie şi să fie implicat. 

Companiile caută tineri implicaţi şi dedicaţi 

„Avem un program de training pentru tineri, căutăm absolvenţi, nu neaparat de studii economice, care să lucreze la noi. După cele şase luni de training, de obicei le facem oferte de angajare tinerilor, iar în cadrul companiei noastre au posibilitatea de a avansa. Tinerii vizaţi de noi trebuie să se fi implicat în diverse proiecte, să poată lucra în echipă şi să vină chiar şi cu opinii critice atunci când este cazul”, a explicat reprezentanta ProCredit Bank. 

De altfel, domeniul financiar bancar este unul dintre domeniile care oferă cele mai multe locuri de muncă la ediţia de primăvară de la Angajatori de Top. 

„Căutăm juniori care să fie foarte buni cunoscători ai limbii engleze. Salariile pe care le oferim sunt competitive. Ce am observat în ultimii ani a fost că tinerii nu mai sunt la fel de mobili. Dacă înainte plecau chiar şi după două-trei luni, acum sunt stabili, iar din acest punct de vedere, compania este câştigată”, a precizat şi reprezentanta companiei Mazars, care susţine că experienţa internaţională a tinerilor este extrem de importantă. 

Tânăr cu master în străinăte câştigă 350 de euro

Ştefan are 27 de ani, a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti şi are un masterat în Management şi Markenting Internaţional obţinut la o universitate prestigioasă din Norvegia. A revenit în ţară de doi ani de zile şi, în ciuda faptului că are un loc de muncă, este în căutarea unei noi oportunităţi profesionale. Deşi are studii internaţionale, câştigă 350 de euro pe lună, un venit insuficient, spune tânărul. 

„Îmi caut un alt serviciu. Companiile au destule oferte interesante, dar eu mi-aş dori ceva în domeniul marketingului. Aş fi dispus să lucrez pe un salariu mai mic atâta vreme cât compania respectivă îmi oferă şi posibilitatea de a mă dezvolta din punct de vedere profesional. Spre exemplu, dacă începi ca şi junior, ai şanse reale de a avansa, plus că în general ţi se fac oferte de a rămâne în companie”, a explicat tânărul, care spune ca şi-ar dori un salariu care să varieze între 400 şi 500 de euro. 

Şi Alexandra, 25 de ani, şi-a pus mari speranţe în participarea la Târgul Angajatori de Top. A absolvit Facultatea de Drept, are un masterat în drept penal şi îşi doreşte să se angajeze la OMV, una din companiile prezente la eveniment. 

„Aş vrea să lucrez ca şi asistent analist în cadrul companiei. Este un post de debut. Ideea este că toate aceste companii au nevoie de jurişti, dar văd că cele mai multe poziţii sunt pentru IT-işti şi economişti. Toţi vor să te implici şi să demonstrezi că poţi lucra în echipă, ceea ce din punctul meu de vedere, este de bun augur într-o companie”, a precizat tânăra. 

Când angajatorii află că ai peste 30 de ani, nu te cheamă la interviu!”

Dezamăgit de oferta companiilor a fost Constantin Cluci, în vârstă de 36 de ani. Lucrează ca şi agent de pază din 2009, deşi este absolvent de studii superioare. A lucrat timp de 10 ani ca şi administrator de baze de date într-un grup şcolar, dar faptul că în 2008 s-au tăiat salariile bugetarilor l-a determinat să plece în străinătate, în speranţa că îşi va găsi un loc de muncă remunerat pe măsură. 

„Îmi caut un loc de muncă pe parte de mentenanţă, dar nu am găsit nimic. Problema este că firmele astea vor tineri fără experienţă, ca să îi angajeze pe bani puţini. Majoritatea se feresc să te angajeze când ai trecut de 30 de ani. Acum câştig 12 milioane ca şi agent de pază, ce să faci, asta e trebuie să te descurci cumva”, susţine bărbatul, care ar fi dispus să facă şi cursuri de recalificare pentru a obţine un loc de muncă mai bun. 

Puţine locuri de muncă pentru absolvenţii de studii umanistice 

Dacă persoanele cu studii tehnice au şanse mari de a-şi găsi un loc de muncă în cadrul târgului de carieră, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre absolvenţii de studii umanistice. Raluca Ene, venită tocmai din Ploieşti, a lucrat în presa locală timp de 15 ani. Faptul că are un copil a determinat-o să renunţe la cariera construită de-a lungul timpului. Ar dori să lucreze ca şi consultant fonduri europene sau ca şi traducător pentru diverse companii. 

Susţine că oferta din acest an este mai bună decât în anii precedenţi. „Am venit să depun câteva CV-uri, dar am fost şi la consiliere, unde mi-au spus că CV-ul meu este construit corect în proporţie de 90%. Am dat un interviu pe loc, în limba franceză, sper să mă cheme la un al doilea interviu”, a explicat tânăra de 37 de ani. 

Cea mai mare ediţie din ultimii cinci ani

Potrivit organizatorilor, evenimentul din această primăvară este mai mare de până acum. 

„Este cea mai mare ediţie Angajatori de Top din ultimii cinci ani, dimensiunea fiind dată atât de numărul de companii participante cât şi de planurile mari de recrutare anunţate de angajatori pentru următoarea perioadă. Faţă de ediţiile anterioare, am observat o diversificare a industriilor din care provin angajatorii, aproape toate domeniile fiind acoperite”, arată Adrian Stănescu, managerul de proiect. 

Concret, domeniile în care îşi pot găsi un loc de muncă tinerii absolvenţi de studii superioare în cadrul evenimentului, la care participă şi companii internaţionale, sunt următoarele: IT, client service, financiar-bancar, vânzări, telecomunicaţii, inginerie, marketing şi PR, resurse umane, logistică, producţie, administrativ, transpoturi, asigurări. 

În ceea ce priveşte locurile de muncă deschise de companiile participante, angajatorii caută candidaţi atât pentru Bucureşti (70%) cât şi pentru celelalte oraşe din ţară, cum ar fi Timişoara 8%, Iaşi 5%, Braşov 3%, Cluj-Napoca 2%, Sibiu 2%, Arad 1%. 

Franţa, Marea Britanie şi Cehia, în căutarea forţei de muncă de la noi

Faptul că interesul participanţilor este tot mai mare pentru companiile care oferă locuri de muncă în străinătate, i-a determinat pe organizatori să îşi îndrepte atenţia şi spre acest segment. Astfel, tinerii interesaţi să lucreze în străinătate vor avea posibilitatea să discute direct cu angajatori din Marea Britanie, Franţa, Cehia, Grecia şi Turcia, veniţi să racoleze forţă de muncă de la noi din ţară. 

Cele mai multe joburi oferite de aceştia vizează domeniile IT şi financiar, arată Delia Moreanu, unul dintre organizatori. 

„Nu este pentru prima oară când vin companii din afară la târgul nostru, dar am observat la ultimele ediţii că a existat un interes crescut în zona asta. Domeniile în care se pot angaja cei care vor participa la târg sunt vaste”, a explicat specialista, potrivit căreia 25% din cei care se prezintă la târg reuşesc să fie inseraţi pe piaţa muncii în urma discuţiilor cu angajatorii. 

Situaţii în care cererea şi oferta nu se întâlnesc

Cu toate acestea, sunt situaţii în care cererea şi oferta nu se întâlnesc. Şi ele nu sunt puţine la număr, mai spune Delia Moreanu. Spre exemplu, unele companii oferă locuri de muncă pentru care un candidat este nevoie să cunoască, pe lângă limbile de circulaţie europeană şi alte limbi străine cum ar fi ceha, turca sau olandeza. „Aceste poziţii sunt mai greu de acoperit”, a explicat organizatorul. 

În primele luni din an, târgul Angajatori de Top a ajuns şi în Timişoara şi Iaşi. Dacă la Timişoara, peste 5.000 de tineri cu experienţă între 1 şi 7 ani au consultat ofertele angajatorilor prezenţi la eveniment, numărul participanţilor de la Iaşi a fost de peste 6.000. 

Ateliere de lucru şi conferinţe pentru participanţi

În ceea ce priveşte locurile de muncă oferite, angajatorii prezenţi la eveniment au poziţii full-time, dar şi programe de pregătire la nivel internaţional. În plus, tinerii care vor trece pragul târgului de carieră Angajatori de Top din Bucureşti au şansa de a participa şi la ateliere de lucru şi conferinţe, ocazie cu care pot interacţiona cu angajatorii şi de a cunoaşte mai bine companiile pe care aceştia le reprezintă. 

Mai exact, companii precum Google, Oracle, IMB, Coca-Cola sau BCR vor avea astfel de workshopuri. 

Recomandările pentru absolvenţi 

Organizatorii le recomandă tinerilor interesaţi să participe la târgul de cariere să îşi reactualizeze CV-ul, dar şi să se asigure că au menţionat în document toate experienţele relevante pentru poziţiile la care aplică. De asemenea, aceştia ar trebui să adopte o ţinută business-casual, ca şi cum ar participa la un interviu. 

În plus, potrivit organizatorilor, la unele standuri participanţii la târg pot beneficia chiar şi de consiliere în carieră, cu privire la modul de prezentare a CV-ului. 

Accesul publicului va fi permis vineri şi sâmbăta, în intervalul 10:00 – 17:00, la Sala Palatului din Bucureşti.  

Pe aceeaşi temă: 

Doar 25% din joburile oferite la târgul Angajatori de Top sunt pentru tineri

Peste 3.300 de locuri de muncă sunt puse la bătaie cu ocazia târgului de joburi Angajatori de Top. Deşi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, recunoaşte că inserţia tinerilor pe piaţa muncii este la un nivel scăzut, oferta pentru aceştia este una slabă. Doar 25% din locurile de muncă vacante sunt destinate celor ieşiţi de pe băncile facultăţilor, în timp ce 50% din joburi sunt pentru specialişti. Celălalt procent de 25% îi vizează pe manageri.

Peste 11.400 de locuri de muncă vacante la nivel naţional. În Bucureşti sunt disponibile peste 1.100

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) avea înregistrate, joi, peste 11.400 de locuri de muncă vacante, cu 767 mai multe decât cele anunţate miercuri. Cele mai multe posturi disponibile sunt în Bucureşti, respectiv peste 1.100.

Bursa locurilor de muncă, oraş cu oraş. Ce joburi se mai caută în România

Absolvenţii de studii superioare din aproape toată ţara au participat, astăzi, la Bursa Locurilor de Muncă, un eveniment organizat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Aproape 10.000 de joburi au fost puse la bătaie de 970 de agenţi economici.

Studiile universitare nu ajută la angajare. Meseriile tehnice sunt din nou la mare căutare pe piaţa muncii

Ediţia de toamnă a Bursei Locurilor de Muncă din Capitală a adus dezamăgire pe chipurile tinerilor absolvenţi de facultate, care şi-au pus speranţele în găsirea unui job. Pregătiţi cu CV-uri, tinerii au făcut un tur al meselor, dar şi-au dat seama că joburile oferite de agenţii economici fie nu corespundeau cerinţelor proprii, fie erau prost plătite. Dezamăgiţi au fost şi cei trecuţi de 40 de ani, aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite