Sute de tineri au fost testaţi cu alcoolteste în Noaptea europeană fără alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii şi-au testat ieri gradul alcoolemiei FOTO Adevărul
Tinerii şi-au testat ieri gradul alcoolemiei FOTO Adevărul

Peste 200 de tineri bucureşteni au fost testaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică în cadrul campaniei Noaptea europeană fără alcool, marcată în România pentru a şasea oară consecutiv de Asociaţia Siguranţa Auto în parteneriat cu Poliţia Română. Tinerii dintr-un bar din centrul Capitalei au primit brăţări la intrare şi, după ce au petrecut câteva ore, au fost testaţi cu dispozitive specifice pentru stabilirea gradului alcoolemiei.

„La început, atât patronii de cluburi, cât şi tinerii erau reticenţi la acţiunea noastră. Noi nu interzicem consumul de alcool, dar le recomandăm, în special celor cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, să nu se urce băuţi la volan, ci să fie responsabili. Aseară am fost în BrauHaus, am pus afişe în bar şi, atunci când au început să vină clienţii, le-am explicat care este scopul campaniei. După ce au consumat fie bere, fie vin, au fost testaţi. Mulţi erau curioşi să vadă ce înseamnă exact o halbă de bere sau un pahar cu vin”, a explicat pentru adevarul.ro Virgil Mihailovici, preşedintele Asociaţiei Siguranţa Auto.

Brăţările şi alcootestele, achiziţionate din Franţa

Acesta a precizat că alcooltestele folosite aseară au fost achiziţionate din Franţa. „Sunt alcoolteste de 0,2 la mie. Cei care au vrut să fie testaţi au primit şi testele respective, dar avem şi noi o evidenţă a acestora. A fost util şi pentru ei, să vadă cum se procedează. În acest an, faţă de ediţiile precedente, tinerii au fost mai receptivi, ne aşteptam să refuze să se testeze, dar a fost ca un workshop, o adevărată surpriză pentru toată lumea. Am ajuns la concluzia că tinerii ori s-au mai maturizat ori au început să înţeleagă că este important să nu te urci băut la volan”, a completat Mihailovici.

Reprezentantul ONG-ului a ţinut să menţioneze că în 2012, evenimentul s-a desfăşurat în opt judeţe din România. Lipsa de resurse financiare i-a determinat ca în acest an să organizeze Noaptea europeană fără alcool doar în Capitală şi în Constanţa.

Legat de faptul că proiectul codului rutier prevede posibilitatea ca şoferii să se urce la volan după ce au consumat un paharel de alcool, Miahailovici susţine că măsura nu este una bună. „Suntem un popor atipic. Oamenii nu vor respecta limita impusă, vor bea mai mult de o bere. E un experiment, nici măcar guvernul nu este convins că va funcţiona. Înţeleg că alte ţări europene permit consumul de alcool, dar la noi educaţia lasă de dorit. Bine ar fi fost să rămână toleranţă zero”, a mai spus reprezentantul societăţii civile.

Prevenirea accidentelor de circulaţie

Potrivit unui comunicat al IGPR, în România, au fost organizate mai multe acţiuni preventive în Bucureşti şi Constanţa, la care au participat, pe lângă poliţişti rutieri, membri ai Asociaţiei Siguranţa Auto, ONG-uri şi voluntari. Din anul 1995, în a treia săptămână a lunii octombrie se desfăşoară Noaptea europeană fără alcool, având drept scop prevenirea accidentelor de circulaţie produse pe fondul conducerii autovehiculelor de tinerii şoferi aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite