STUDIU Tinerii din România sunt dezamăgiţi de oportunităţile de carieră care sunt în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii din România îşi evaluează pozitiv propria competitivitate în context internaţional, însă percepţia lor referitoare la oportunităţile viitoare legate de propria carieră este în scădere, arată un studiu realizat de Institutul de Ştiinţe Sociale Aplicate şi compania Continental. De asemenea, studenţii par a fi mai familişti decât studentele, mai punctează cercetarea.

„Studenţii români şi-au evaluat pozitiv propria competitivitate în context internaţional, tendinţa fiind pozitivă, 59% evaluandu-se în prezent ca fiind competitivi, în creştere de la 47% în 2011. În plus, studenţii de sex masculin au o mai mare încredere în avantajul competitiv personal – 61% îl percep pozitiv, comparativ cu doar 50% dintre studente care au o astfel de percepţie”, concluzionează studiul, realizat pe un eşantion de 1.000 de studenţi.

Oportunităţile de promovare, importante în alegerea angajatorului

Când vine vorba de selectarea unui angajator, venitul, posibilele beneficii, oportunităţile de promovare şi contractele pe perioadă nedeterminată ocupa un loc extrem de important în preferintele tinerilor.

De asemenea, studenţii consideră că siguranţa financiară, formarea şi calificările sunt elemente centrale ale vieţii la începutul carierei. „Acest lucru subliniază faptul că dorinţa studenţilor de a avea succes este cea mai importantă”, a explicat Elke Strathmann, director de resurse umane a companiei Continental.

Rezultatele au mai arătat că bărbaţii sunt mult mai dispuşi să fie dedicaţi familiei decât femeile. Astfel, 49% dintre studenţi au afirmat faptul că ar putea să pună propriile ambiţii profesionale pe plan secund în beneficiul familiei. Acest lucru indică, de asemenea, că tinerele sunt mai interesate să-şi dezvolte cariera.

Locurile de muncă în străinătate, atractive pentru studenţi

Un loc de muncă în străinătate este atractiv pentru studenţi în cazul în care se asigură un salariu peste medie, destinaţiile preferate fiind Europa Occidentală (70%) şi Statele Unite ale Americii (65%). În acelaşi timp, regiunile în curs de dezvoltare din Asia şi America de Sud atrag mai puţini tineri.

„Este bine că, pe lândă 40% dintre studenţii care doresc să lucreze în România în viitor, 37% se gândesc la un loc de muncă în diferitele regiuni din Europa. Trebuie să fim realişti şi să recunoaştem faptul că destinaţiile relevante din punt de vedere strategic şi economic pentru un viitor loc de muncă reprezintă viitoarele pieţe”, a mai spus Strathmann.

Printre motivele care i-ar ţine pe studenţi în ţară, pentru a lucra aici, se numără în primul rând familia şi mai apoi relaţiile de prietenie.

La rândul său, Dumitru Dorin Prunariu, director al Oficiului Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie la Comisia Europeană, e de părere că studenţii trebuie să aleagă un domeniu care să le şi placă. „Mă bucur că studenţii doresc să urmeze o carieră. Este foarte important să aleagă un domeniu care le place pentru a avea succes în profesie, iar ei ar trebui să ţină cont de faptul că durează câţiva ani până ce acumulează cunoştinţele necesare. Performanţa este o combinaţie între muncă şi pasiune”, a declarat Prunariu.

Pe aceeaşi temă:

Rata şomajului a scăzut uşor în august faţă de iulie. Numărul şomerilor a ajuns la 443.610

Rata şomajului a scăzut uşor în luna august faţă de iulie, la nivel naţional fiind înregistrate, în total, 443.610 de persoane fără ocupaţie, cu 23.322 mai puţine decât în luna anterioară, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Şanse de angajare. Aproximativ 900 de tineri absolvenţi, aşteptaţi la Bursa locurilor de muncă din 27 septembrie

Absolvenţii promoţiei 2013 care se află în căutarea unei slujbe sunt aşteptaţi la Bursa locurilor de muncă ce va avea loc vineri, 27 septembrie 2013, începând cu ora 9.00, la sediul Agenţiei Călăraşi, dar şi la Olteniţa.

Peste 12.000 de posturi vacante, cele mai multe pentru studii medii şi necalificaţi

Peste 12.000 de locuri de muncă, majoritatea în Capitală şi în judeţele Cluj, Iaşi, Braşov şi Hunedoara, sunt disponibile la nivel naţional, cele mai multe fiind destinate persoanelor cu studii medii şi celor necalificaţi, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea forţei de Muncă (ANOFM).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite