Starea copiilor din Argeş se îmbunătăţeşte. Apar însă alte suspiciuni la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din micuţii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic se simt mai bine şi ar putea fi externaţi în cursul acestei săptămâni. Între timp însă la Iaşi a fost internată o fetiţă de numai un an despre care medicii ieşeni spun că ar avea aceeaşi problemă ca pruncii din Argeş. Specialiştii din Capitală însă infirmă diagnosticul.

Veşti bune de la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală, după ce medicii au anunţat că doi din cei şapte copii din Argeş diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic ar putea fi externaţi zilele următoare, starea lor de sănătate fiind una ameliorată. Doar unul dintre micuţi mai era ieri internat pe secţia de Terapie Intensivă, a anunţat ieri profesorul Monica Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie, precizând că ceilalţi şase primesc deja alimentaţie pe cale orală, un semn foarte bun.

Între timp, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, care a început să facă vizite zilnice la spitalul bucureştean, a anunţat că vinovată de raportarea târzie a cazurilor de sindrom hemolitic uremic în Argeş este conducerea Spitalului de Pediatrie din Piteşti şi că, odată cu finalizarea celor două anchete, una făcută de Ministerul Sănătăţii, alta de corpul de control al premierului Dacian Cioloş, ar putea propune destituirea managementului unităţii medicale.

Asta chiar dacă spitalul nu se află în directa coordonare a Ministerului. „Neraportarea la timp a dus la pierderea unor vieţi nevinovate”, a punctat ieri şeful de la Sănătate, care le-a cerut tuturor direcţiilor de sănătate publică să semnaleze cazurile de diaree acută care apar.

Enigma cazului de la Iaşi

Probabil tocmai acest îndemn al ministrului a dus la precipitarea autorităţilor într-un alt caz apărut la Bacău. Mai exact, vineri seara, o fetiţă în vârstă de un an a fost transferată de urgenţă de la spitalul din Bacău la cel din Iaşi.

Motivul: copilul a manifestat boala diareică acută cu debut în data de 4 februarie, pentru care a primit tratament antibiotic timp de 3 zile în regim ambulatoriu cu o evoluţie favorabilă, dar cu înrăutăţire a stării de sănătate în data de 18 februarie.

La Iaşi i s-a făcut un prim set de analize în urma căruia medicii au fost rezervaţi în a susţine diagnosticul, pentru că fetiţa nu avea insuficienţă renală acută, un indicator specific afecţiunii. În cursul zilei de ieri, pediatrii ieşeni au precizat că diagnosticul final este de „sindrom hemolitic uremic în convalescenţă”, fiind posibil ca pacienta să fi avut modificări ale uremiei înainte de a ajunge în spital.

Medicul nefrolog Monica Bălgrădean, de la Spitalul „Marie Curie”, infirmă însă diagnosticul. „Nu se poate susţine, fetiţa nu a avut insuficienţă renală, nici măcar suspiciune nu este, e o infecţie. Sindromul hemolitic uremic are un tablou clinic foarte bine definit. Era hemoliticul dar nu era uremicul”, a precizat specialista.

„Până în ultima clipă am sperat că ceva se mai poate face pentru copilul meu!”

Rude, cunoscuţi, dar şi oameni străini impresionaţi de tragedia celui de-al treilea copil din Argeş care a murit de insuficienţă renală, au fost alături de părinţii Mariei Olărescu, micuţa de un an şi patru luni, care, vineri, a fost înmormântată la Cimitirul „Sfântu Gheorghe” din Piteşti. Copila a murit marţi, 16 februarie, la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, unde au fost transferaţi şi ceilalţi micuţi din Argeş afectaţi de insuficienţă renală.

În urmă cu nouă zile, când micuţa Maria a început să se simtă rău, a fost dusă de părinţi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, însă medicii care au consulat-o au decis că nu este nevoie să o interneze. Spre seară, părinţii s-au întors la spital întrucât starea copilului nu se ameliora. Într-un final, Maria a fost internată la Boli Infecţioase.

„Nimeni nu şi-a dat seama ca fetiţa nu mai urinează. Toţi urmăreau scaunele diareice. Într-un final, au transferat-o la Bucureşti”, a povestit Lucia Anghel, bunica Mariei. Rudele aşteaptă ca cineva să le spună ce anume a îmbolnăvit-o pe Maria, dar şi pe celelalte două fetiţe care au murit, Diana Oncescu şi Ioana Şerban, ambele în vârstă de un an. „Până în ultima clipă am sperat că ceva tot se mai poate face pentru copilul meu!“, a spus, sfâşiat de durere, Bog¬dan Olărescu, tatăl micuţei.

Premierul Cioloş, în vizită la Piteşti

Tot vineri, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, au făcut o vizită la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. Premierul a cerut o anchetă privind modul în care medicii de aici au tratat cauzele urgente.

Întrucât spitalul nu are epidemiolog, şeful Guvernului a cerut găsirea unor soluţii pentru atragerea medicilor specialişti către această unitate medical: „Un lucru care nu ştiu cât ar fi avut un impact pozitiv sau nu aici este faptul că spitalul nu are un epidemiolog. Pentru un spital de Pediatrie, mi se pare important să fie printre priorităţi”.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite