Spitalele penitenciare vor încheia contracte separate cu casele de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele penitenciare şi cele de psihiatrie pentru măsuri de maximă siguranţă vor încheia contracte separate cu CNAS FOTO Adevărul
Spitalele penitenciare şi cele de psihiatrie pentru măsuri de maximă siguranţă vor încheia contracte separate cu CNAS FOTO Adevărul

Spitalele penitenciare şi cele de psihiatrie pentru măsuri de maximă siguranţă vor încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate separat de alte unităţi medicale. Decizia apare în contextul presiunii făcute de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, conform cărora ţara noastră e nevoită să reducă numărul de paturi din spitale pentru a ajunge la media europeană de 5,72 de paturi de spital la 1.000 de locuitori.

Un proiect de hotărâre de Guvern (HG) al Ministerului Sănătăţii arată că numărul de paturi aprobate pentru pacienţii cu încadrare juridică, precum şi numărul de paturi din penitenciarele spital nu vor face parte din numărul total de paturi aprobat la nivel naţional pentru anul 2013, ci acestea se vor contracta integral, separat cu casele de asigurări de sănătate.

Potrivit proiectului, infractorii care au probleme de sănătate mintală, dependenţii de droguri sau minorii internaţi în institute de reeducare nu au acces la tratamentul în ambulator atunci când sunt reţinuţi, deşi acesta e mai puţin costisitor decât cel oferit în regim de internare continuă.

Mai mult, „includerea în numărul total de paturi contractabile şi a paturilor cu internare obligatorie, sau a celor din penitenciarele spital, al căror număr nu poate să fie redus deoarece este chiar şi aşa insuficient pentru pacienţii respectivi, a determinat o presiune suplimentară pentru reducerea celorlalte categorii de paturi din unităţile spitaliceşti, cu influenţe negative în asigurarea finanţării necesare pentru buna funcţionare a spitalelor”, se arată în proiectul legislativ al Ministerului Sănătăţii.

Numărul total de paturi la nivel naţional, stabilit în urma unei analize a Ministerului Sănătăţii

În prezent, la nivel naţional, sunt patru spitalele de psihiatrie care au statut de spitale de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă, în cadrul cărora sunt internaţi pacienţi cu încadrare juridică conform articolului 114 din Codul Penal.

Dintre cele patru spitale, unul - Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Pădureni Grajduri - este destinat în întregime pentru internarea cazurilor menţionate mai sus, iar celelalte trei spitale de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă - Ştei, Săpoca şi Jebel - au aprobate atât paturi pentru cazurile cu patologie psihiatrică din judeţul respectiv, cât şi paturi pentru pacienţi cu încadrare juridică conform articolului 114. În unul dintre acestea spitale sunt şi paturi pentru pacienţii minori, conform articolului 105.

De asemenea, la nivel naţional există şase penitenciare spital, care asigură servicii medicale spitaliceşti cu circuit închis, pentru persoanele private de libertate.

Conform legislaţiei actuale, numărul de paturi contractabile la nivel naţional a scăzut, de la 136.341 în anul 2010, la 123.127 pentru anul 2013. Numărul total de paturi la nivel naţional a fost stabilit pe baza unei analize efectuate la Ministerul Sănătăţii, cu consultarea factorilor implicaţi, astfel încât să se ajungă, în anul 2013, la media europeană de 5,72 de paturi de spital la 1.000 de locuitori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite