Sorina Pintea, despre tragedia de la Săpoca: Eu cred că putea fi evitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina Pintea FOTO gov.ro
Sorina Pintea FOTO gov.ro

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a afirmat duminică că tragedia de la Spitaul de psihiatrie Săpoca unde un pacient a omorât patru persoane şi a rănit alte nouă putea fi evitată. Ministrul a mai adăugat că deşi la spital au fost aprobate şi finanţate 45 de noi posturi, acestea nu s-au ocupat şi nici nu s-au scos la concurs.

„Am trimis dimineaţă corpul de control. Am considerat că e mai bine să vin şi să finalizăm în seara asta cercetările ce ţin de Ministerul Sănătăţii şi pentru a lua măsuri urgente. Nu plec până nu finalizează Corpul de Control raportul. Am fost informată şi am luat date preliminare. Sunt lucruri de neexplicat. Se verifică fiecare aspect, inclusiv fişa postului personalului medical”, declarat ministrul, citat de Digi24.

Sorina Pintea a subliniat apoi că de la nivelul conducerii spitalului nu a fost făcută nicio solicitare pentru aprobarea firmei de pază a Ministerului Sănătăţii şi că deşi au existat 45 de posturi aprobate şi finanţate, acestea nu au fost ocupate şi nici nu s-au scos la concurs.

„Mai mult, în statutul de funcţionare al acestui spital, în 2016, existau 828 de posturi, în acest moment există 873. Au fost aprobate şi finanţate încă 45. De ce nu s-au ocupat, de ce nu s-au scos la concurs, rămâne de vazut. E un aspect care m-a intrigat”, a mai spus ministrul.

Aceasta a mai subliniat că sindicatul angajaţilor i-a trimis solicitări „doar pentru sporuri”, nu şi pentru suplimentarea locurilor de muncă.

„Invocau condiţiile periculoase. În spitalele de psihiatrie sporurile sunt între 55 şi 75%. Guvernul a făcut o modificare a legii salariale, astfel încât să se asigure sporul minim, 55%. Până la 75%, spitalul putea să stimuleze pe cei care lucrează în secţiile de maximă siguranţă. Solicitările au venit strict pentru sporuri, nu pentru angajări de personal. De aceea, legiuitorul a stabilit sporuri între limite, pentru că recunoaşte pericolul acestei munci”, a adăugat ministrul.

„O primă opinie personală - da, eu cred că da”, a mai menţionat Pintea, întrebată dacă putea fi evitată tragedia de la Spitalul de Psihiatrie.

Ministrul Sănătăţii a pornit duminică spre Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca pentru a coordona ancheta internă care se desfăşoară acolo şi pentru a oferi tot sprijinul procurorilor. „Orice eroare de procedură trebuie corectată prompt pentru a preveni astfel de drame”, a scris Pintea pe Facebook.

Patru persoane au murit şi nouă au fost rănite, după ce un bărbat de 38 de ani, cu sevraj etilic, a atacat cu stativul de la perfuzii pacienţii din două saloane ale Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, judeţul Buzău.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite