Sindicate: pacienţii ar putea plăti o taxă dacă vor să meargă la un anumit medic
0Sindicatele din sistemul de sănătate au acceptat ca pacienţii să achite de anul viitor o taxă suplimentară, în condiţiile în care vor să primească asistenţă medicală de la un anumit medic. Banii respectivi ar urma să intre în salariile cadrelor medicale.
„Nu vreau să stau o lună când îmi vine programarea, mă duc şi negociez corect, pe faţă, cu un medic, care îmi spune: vii mâine, după orele de program. Cât mă costă? Oficial, în spitalul în care lucrez 22,3 milioane lei”, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Sanitas.
În dezbatere, punctează şi Federaţia Solidaritatea Sanitară, „nu a fost vorba de taxe suplimentare aplicate pacienţilor, ci cel mult de tarife care ar putea fi plătite de către pacienţii care vor şi îşi permit condiţii speciale de cazare şi tratament, ce exced pachetului de bază”. Pe de altă parte, pacienţii nu sunt de acord cu această taxă.
Salarizarea în funcţie de performanţă este un subiect intens dezbătut în ultimul an. Medicii şi asistenţii medicali ar putea fi plătiţi în funcţie de calitatea actului medical, precum şi în funcţie de numărul de pacienţi trataţi.
Criteriile pentru plata în funcţie de performanţă trebuie stabilite
În urmă cu puţin timp, sindicaliştii din sănătate susţineau că ar fi deschişi unei discuţii despre criteriul performanţei în salarizare doar dacă în partea fixă indicatorul de referinţă va creşte la 800 de lei şi dacă sistemul de sporuri solicitat va intra în vigoare, a declarat prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.
„Toate acestea s-ar putea face repede. Dacă doresc să se plece de la aşa ceva, adică asta să fie baza, atunci putem discuta şi despre partea variabilă, dacă se doreşte acest lucru pentru a-i premia pe cei performanţi. Dar cine se ocupă de criterii? Putem fi deschişi la o asemenea discuţie”, a declarat Marius Sepi.
Salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizării din sectorul public pregătită pentru anul viitor.
Pe aceeaşi temă:
Salarizarea va include în continuare o limită minimă şi una maximă, dar va fi acordată şi o sumă care va varia în funcţie de performanţa profesională individuală.
Anticipând necesitatea introducerii unei salarizări în funcţie de performanţă în sistemul sanitar, Federaţia „Solidaritatea Sanitară‟ din România a solicitat Ministerului Sănătăţii încă din luna mai 2012 adoptarea unei astfel de direcţii în elaborarea metodologiei de calcul a salariilor personalului.
Sanitas: vom discuta despre plată după performanţă doar dacă vor fi criterii clar stabilite
Sindicaliştii din sănătate ar fi deschişi unei discuţii despre criteriul performanţei în salarizare doar dacă în partea fixă indicatorul de referinţă va creşte la 800 de lei şi dacă sistemul de sporuri solicitat va intra în vigoare, a declarat prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.