Siamezele despărţite la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti mai rămân internate cel puţin o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două fetiţe siameze despărţite marţi de medicii de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală vor rămâne internate în spital cel puţin o săptămână. Aşa a anunţat doctorul Radu Spătaru, cel care a coordonat intervenţia chirurgicală. Starea fetiţelor este staţionară însă ele sunt însoţite acum şi de mama lor, care le şi alăptează.

„Fetiţele sunt şi acum la terapie intensivă neonatologie, unde sunt monitorizate continuu. Starea lor este bună, dar nu putem spune că au trecut de orice pericol. Acum este mai bine, pentru că şi mama lor este cu micuţele, le alăptează, ceea ce înseamnă mult pentru un nou-născut”, a spus doctorul Spătaru, coordonatorul echipei care a făcut intervenţia de separare, potrivit Mediafax.

„Micuţele primesc lapte şi prin biberon. Medicii speră ca fetiţele să recupereze cât mai repede şi să ia în greutate. Starea lor este staţionară. Este prea devreme să spunem că au trecut peste perioada critică, chiar dacă primele 24 de ore au fost cele mai dificile. Sunt zile mai bune şi zile mai grele", a precizat Radu Spătaru.

Micuţele au ajuns marţi la ora 11.00 pe masa de operaţie, iar intervenţia a durat mai puţin de două ore desfăşurându-se fără probleme. Elena şi Maria, s-au născut unite în zona abdomenului printr-o punte osoasă şi o porţiune de ficat, iar operaţia a fost o premieră pentru spitalul din Bucureşti. Emoţiile pentru echipa de medici care a participat la separare au fost cu atât mai mari cu cât sunt puţine cazurile în care siamezii reuşesc să supravieţuiască.
 
Detubate imediat după operaţie

„Dat fiind faptul că gemenii identici sunt uniţi printr-un organ vital, eşti nevoit să îl sacrifici pe unul dintre ei în favoarea celuilalt. Micuţele noastre la scurt timp după operaţie au fost detubate, respiră singure şi vor să mănânce. Dar înainte de a fi separate au fost răsucite, astfel încât să ajungă amândouă în aceeaşi poziţie, respectiv capul şi membrele să ajungă în aceeaşi poziţie. După ce au fost răsucite, s-au luat în braţe”, a explicat imediat după operaţie doctorul Radu Spătaru, coordonatorul echipei medicale.

Operaţia de marţi a fost realizată într-una dintre sălile noi ale spitalului, unde funcţionează neurochirurgia, pentru că a fost nevoie de două aparate de anestezie. De regulă, într-o sală de operaţie există un singur astfel de aparat. „În astfel de situaţii, este necesar să te organizezi multidisciplinar. Trebuie să ai o echipă de anestezişti, o echipă de terapeuţi de la neonatologie, o echipă de chirurgi, două aparate de anestezie, să ai o sală pregătită să primească două aparate,să poţi conecta datele, sunt nişte chestiuni tehnice de care eşti nevoit să ţii cont. Totul a decurs ca la carte”, a completat chirurgul.

Copii foarte doriţi de familie

La rândul său, medicul Niculina Bratu, cea care l-a asistat în operaţie pe doctorul Spătaru, a explicat că proaspăta mămică a trecut pragul spitalului în urmă cu mai bine de două luni, când în urma unor teste amănunţite a aflat că va avea siameze. De atunci, doctorii bucureşteni au luat-o sub observaţie.

„Ştia că urmează să aibă o sarcină dificilă, cu atât mai mult cu cât se afla la a şasea. Celelalte cinci le-a pierdut, în ciuda faptului că are doar 33 de ani. Fetiţele au avut noroc. S-au născut vineri la Braşov şi luni dimineaţă au ajuns la noi în condiţii foarte bune. Mămica este o adevărată luptătoare, ea a rămas, însă, la Braşov, pentru că a născut prin cezariană, în urma unei sarcini dificile. Este o femeie tonică şi ne-a impresionat de la bun început”, a declarat Niculina Bratu.

La operaţie a fost prezent şi medicul Dimassi Mohamad, care a monitorizat-o pe mamă pe durata sarcinii. "Am vrut să văd un final frumos, de aceea nu puteam să nu fiu prezent la separarea fetiţelor", a spus acesta. Întrebat dacă va fi naşul fetiţelor, dr. Dimassi Mohamad a spus că el a dat câte unul dintre numele fetiţelor - Sarah, respectiv Maia.

Dacă vor fi externate în decurs de 10 zile şi dacă nu vor apărea complicaţii pe parcurs, fetiţele sunt considerate „vindecate”. „Pasul următor este să depăşească momentele cele mai dificile ale acestei zile. Evaluarea noastră de dinainte de operaţie ne-a arătat că nu există malformaţii care să complice lucrurile”, a explicat şi Spătaru.

Pe aceeaşi temă:

Minunea de la Mioveni a durat 3 luni: a murit şi a doua fetiţă siameză!

Siamezele născute la Piteşti au venit pe lume prematur, a doua zi de Craciun, după 35 de săptămâni de sarcină. În tot acest timp, micuţele au respirat doar cu ajutorul aparatelor.

Cazul siamezelor de la Mioveni: una dintre fetiţe a murit astăzi. Viaţa celeilalte atârnă de un fir de aţă

Siamezele născute la Piteşti au venit pe lume prematur, a doua zi de Craciun, după 35 de săptămâni de sarcină. În tot acest timp, micuţele au respirat doar cu ajutorul aparatelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite