Eugen Nicolăescu despre pachetul de servicii medicale: „De ce să dai şpagă când ştii că ai dreptul la ele şi statul ţi le oferă?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. FOTO: Arhivă Adevărul
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. FOTO: Arhivă Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a vorbit duminică seară în cadrul emisiunii „Vocile străzii” de la Realitatea, moderată de Ion M. Ioniţă, despre introducerea pachetului de bază pentru asiguraţi şi despre serviciile incluse în acesta.

Eugen Nicolăescu a vorbit, în emisiunea moderată de jurnalistul Ion M. Ioniţă, în primul rând despre ceea ce înseamnă pachetul de servicii medicale corespunzător plăţii contribuţiilor sociale.

„Pachetul înseamnă de fapt adevărul pe care îl spunem cetăţenilor. Şi le spunem oamenilor în felul următor: pentru contribuţiile pe care le plătiţi, contribuţiile pentru asigurările sociale de sănătate, statul român poate să asigure asta. Dar ceea ce vă oferim prin acest pachet se asigură la un anume nivel de calitate, la un standard de calitate. Se poate oferi orice serviciu din acest pachet atunci când ai nevoie. Raţionalizăm pachetul. Acesta înseamnă că îi oferă omului ceea ce cu adevărat are nevoie şi atunci în orice zi din lună aceste lucruri ţi se oferă. Şi încă ceva. Ţi se oferă fără şpagă. De ce să mai dai şpagă când ştii că ai dreptul la ele şi statul ţi le oferă?", a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Realitatea.

Reprezentantul guvernamental a ţinut să puncteze şi importanţa actualului proiect dat fiind că de aproape 15 ani este au fost discuţii despre pachetul de servicii medicale, dar a menţionat şi dificultăţile legate de bugetul pentru sistemul de sănătate din România.

„Mi-e greu să caut eu toate cauzele şi nici nu cred că mai este important. Important este că încercăm acum să îl facem şi să îl introducem în societatea românească (…) Toţi credem că putem să obţinem tot ce ne trece prin cap, dar de fiecare dată ajungem la acelaşi lucru. Acesta este bugetul pe care îl are sistemul sanitar românesc. Peste bugetul acesta, nu te poţi duce”, a adăugat Nicolăescu.

Ministrul sănătăţii a declarat că noua formulă a pachetului de servicii medicale este datorată muncii depuse de medicii care au lucrat în comisii, nu al funcţionarilor din Ministerul Sănătăţii.

Nu a fost ocolită nici tema reprezentată de salariile oferite celor din sistemul medical, fiind pusă în chestiune mai ales problema legată de remuneraţia oferită medicilor rezidenţi. Astfel, au fost făcute comparaţii între suma de aproximativ 1.100 de lei, salariu de încadrare a rezidenţilor din România, şi salariul de debut al celor din state precum Franţa unde rezidenţii primesc aproximativ 1.400.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite