Scandalul dezinfectanţilor. Dacian Cioloş trimite controale în toate spitalele din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş FOTO Mediafax
Dacian Cioloş FOTO Mediafax

Premierul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă, că a cerut Ministerului Sănătăţii să fie făcute prelevări de probe de dezinfectanţi din toate spitalele şi pe toate produsele, indiferent de provenienţă.

Prim-ministrul a declarat, la finalul unei şedinţe cu responsabili din sistemul sanitar, că există o anchetă penală, în cadrul căreia au avut loc sâmbătă descinderi ale poliţiei în peste 20 de judeţe. În paralel cu ancheta penală, Ministerul Sănătăţii va desfăşura şi una administrativă, obiectivul fiind „de a recăpăta încrederea în produsele folosite pentru dezinfecţii în spitale“. 

Produsele vor fi testate atât la nivel de concentraţie, cât şi de eficacitate.

„Am cerut Ministerului Sănătăţii să asigure o prelevare de probe din toate spitalele din România a produselor folosite acum pentru dezinfecţie”, a anunţat premierul Dacian Cioloş. Prelevarea probelor se va face în cursul zilei de duminică.

„Tot mâine, eşantioanele din cele 50 de spitale cu probleme vor fi trimise pentru analiză la ICECHIM pentru analiza concentraţiei”, a adăugat Cioloş, precizând că primele rezultate de concentraţie ar trebui să fie gata până miercuri.

Pentru a proba calitatea produselor, vor fi efectuate şi teste de eficacitate. „Am constatat cu suprindere că nici pentru asta nu avem laboratoare publice acreditate în România, ci doar unele private, ale companiilor care produc aceşti dezinfectanţi. Există, în schimb, două laboratoare care sunt în pregătire pentru acreditare. Am constatat şi o problemă legislativă în procesul de verificare şi monitorizare a biocidelor, care acum se face doar pe baza unor documente. Miercuri, am cerut Ministerului Sănătăţii să vină cu un proiect de modificare a unei Hotărâri de Guvern prin care să ameliorăm procedura de control şi de monitorizare a biocidelor“, a declarat Cioloş. 

Premierul a prezizat că vor urma şi alte măsuri şi că vor exista întâlniri cu specialişti în vedere găsirii unor soluţii pentru „a îmbunătăţi situaţia în sistem şi pentru a recâştiga încrederea pacienţlor“. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite