Salvaţi Copiii a lansat o campanie de prevenire a violenţei faţă de copii. În 6 din 10 familii din România, copiii sunt educaţi cu bătaia
0ONG-ul Salvaţi Copiii a lansat miercuri o campanie de prevenire a violenţei faţă de copii. Campania prevede organizarea în perioada următoare a unei serii de 8 conferinţe de educaţie parentală la care sunt aşteptaţi 3.000 de părinţi.
De asemenea, în cadrul campaniei va fi realizat un studiu naţional cu privire la incidenţa comportamentelor de bullying între copiii de vârstă şcolară, precum şi ocercetare cu privire la mecanismele de identificare, raportare, referire şi abordare a situaţiilor de abuz şi discriminare în rândul copiilor de vârstă preşcolară.
„Prin campania pe care o lansăm astăzi dorim să atragem atenţia asupra faptului că atunci când lovim sau umilim un copil, nu doar îl rănim, nu doar îi încălcăm un drept fundamental la protecţie, nu doar îi afectăm dezvoltarea şi sănătatea emoţională, dar îl şi învăţăm ceva –îl învăţăm că violenţa este soluţia. Astfel transformăm violenţa într-o lecţie transmisă de la o generaţie la alta“, a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte executiv Salvaţi Copiii.
De asemenea, în cadrul campaniei, Salvaţi Copiii vor mai fi programe de formare profesională destinate profesioniştilor activi în domeniul educaţiei, sănătăţii şi protecţiei copilului. Astfel, 2.400 de profesionişti din domeniile sănătăţii, educaţiei şi protecţiei copilului din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava vor dobândi competenţe mai bune de intervenţie în cazul copiilor victime ale violenţei în familie, dar şi de educaţie a părinţilor care doresc să schimbe practicile parentale violente, cu risc pentru dezvoltarea copiilor.
În 6 din 10 familii din România părinţii folosesc violenţa
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, la finalul anului 2014 a fost raportat un număr total de 12.542 de situaţii de abuz asupra copilului sesizate oficial, din care 11.721 (93%) s-au petrecut în cadrul familiei. Sunt cifre care nu reflectă pe deplin realitatea, dată fiind utilizarea deficitară a mecanismelor de raportare către instituţiile de profil.
Conform studiului sociologic la nivel naţional „Abuzul şi neglijarea copiilor”, realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii cu sprijinul Direcţiei Protecţia Copilului – Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în 63% dintre familiile din România violenţa este „soluţia“ identificată de către părinţi pentru probleme de comportament sau greşelile copiilor. În fiecare dintre aceste familii, copiii au astfel ocazia să înveţe direct de la părinţii lor că violenţa este un comportament de rezolvare de probleme, care poate fi nu doar învăţat, ci şi folosit mai departe, în relaţie cu colegii, prietenii, viitorii parteneri, viitoarele familii.