Românii mai au de aşteptat până se vor trata afară pe banii statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi de astăzi ar fi trebuit să putem avea acces la orice spital din UE pe banii statului, autorităţile au anunţat că deocamdată nu au pus la punct toate cerinţele impuse de Directiva Europeană
Deşi de astăzi ar fi trebuit să putem avea acces la orice spital din UE pe banii statului, autorităţile au anunţat că deocamdată nu au pus la punct toate cerinţele impuse de Directiva Europeană

Din acest weekend, pacienţii români ar fi trebuit să aibă garantat accesul la servicii medicale decontate de stat în orice spital din spaţiul european. Cu toate că au avut la dispoziţie doi ani să implementeze Directiva Europeană, care practic obliga statul să le permită românilor să se trateze oriunde în Uniunea Europeană, autorităţile sunt încă departe de a fi îndeplinit toate cerinţele impuse de actul normativ.

Concret, chiar dacă reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţin că demersurile pentru punerea în practică a actului normativ au fost făcute, din ecuaţie lipseşte elementul-cheie: Punctul naţional de contact, instituţia care are menirea de a informa şi orienta cetăţenii interesaţi de serviciile medicale oferite peste hotare. 

Autorităţile susţin că „punctul naţional de contact va fi construit de la zero, fiind o structură nouă, formată din oameni care nu fac parte din personalul CNAS“. 

ALTERNATIVĂ LA LIPSA DE SERVICII DIN ŢARĂ

„Am aşteptat să primim mai multă informaţie vizavi de modul în care va fi implementat actul normativ. România ar fi trebuit să desemneze un punct naţional de informare, căruia să i te adresezi şi care să ştie cum să ghideze pacientul. Cel mai probabil vor exista proceduri pentru care va fi necesar acordul în prealabil de la autorităţi, dar vor fi şi investigaţii care nu vor necesita un astfel de acord“, a explicat pentru „Adevărul“ Dorica Dan, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Boli Rare. 

Totuşi, a completat Dorica Dan, „directiva nu este încurajatoare, pentru că statul decontează contravaloarea serviciilor practicate la noi. Astfel, cel mult 2% din populaţia generală îşi va permite să acceseze serviciile din străinătate prin intermediul directivei“, a mai spus aceasta.

La rândul său, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), este cel puţin la fel de sceptic şi susţine că efectele directivei se vor vedea abia anul următor. 

Acesta a explicat că deşi iniţiativa este lăudabilă, prea puţini pacienţi români vor avea posibilitatea să se trateze în străinătate. Asta pentru că tot ce înseamnă costuri de transport sau cazare, dar şi diferenţa dintre costul practicat în străinătate şi cel decontat în România vor fi plătite din buzunarul bolnavului. 

Nu toată lumea va putea să îşi permită preţurile din străinătate. „Pacienţii cu venituri medii nu vor merge din primă fază peste hotare, se vor duce acolo strict pentru anumite servicii care la noi fie nu există, fie sunt proaste“, a mai spus Barbu. 

Preşedintele CNAS este însă optimist arătând că şi în acest moment românii pot merge peste hotare să se trateze. „Toate deciziile din ultimii ani au fost luate pentru a înlesni punerea în aplicare a directivei, care, din punctul nostru de vedere, e deja implementată în România pentru că pacienţii au deja acces la tratamente în străinătate. Este bine însă ca toate aceste lucruri să se regăsească la nivel de lege. Noi vom plăti în continuare tratamentele din străinătate, la nivelul la care serviciile respective sunt decontate la noi. Vom merge, totuşi, înainte şi cu formularul E112, dar şi cu cardul european de sănătate. Prin urmare, implementarea directivei nu va avea niciun impact major în sistem. Rămâne de văzut dacă vom promova directiva prin ordonanţă de urgenţă sau prin procedură accelerată în Parlament“, a explicat medicul Cristian Buşoi, preşedintele CNAS. 

FURNIZORII DE SERVICII VOR CREŞTE PREŢURILE

Specialiştii atrag atenţia că Directiva nu are doar efecte pozitive pentru pacienţi. În timp, o parte din furnizorii de servicii din România vor ridica preţurile, pentru a putea rămâne competitivi în raport cu ţări precum Bulgaria sau Ungaria, recunoscute pentru serviciile medicale de calitate pe care le oferă. Cealaltă parte va da faliment, completează specialiştii.

„Treptat, România se va alinia la costurile de acolo şi românii nu vor mai avea acces la servicii de sănătate pe fondul unor asigurări de sănătate precare. Prin urmare, românii vor ajunge pe liste de aşteptare“, a explicat preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor. 

Conform acestuia, românii vor merge în străinătate îndeosebi pentru investigaţii paraclinice pentru boli infecţioase, investigaţii imagistice pentru bolile neurologice grave, investigaţii endocrinologice, dar şi pentru diagnosticarea bolilor rare. ;

PREVEDERILE DIRECTIVEI

Directiva 2011/24/EU a Parlamentului European din 9 martie 2011, privede accesul cetăţenilor Uniunii Europene la tratamente transfrontaliere şi trebuie implementată în toate statele membre până în luna octombrie. Potrivit acesteia, fiecare cetăţean european îşi poate alege unitatea sanitară de pe teritoriul UE unde vrea să se trateze. 

Este vorba despre orice intervenţie şi tratament care se pot realiza şi în România, care sunt acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar asiguratul alege să le facă în străinătate. Însă, ca să-şi deconteze o parte din bani la stat, pacienţii vor trebui să ţină cont de pachetul de servicii acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite