România, pe primul loc în Europa la numărul cazurilor de hepatită C

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.400.00 de români au hepatită B şi C, iar 10 la sută dintre bolnavii cu hepatită C din Europa sunt români, ceea ce plasează ţara noastră pe locul 1 pe continent în privinţa numărului de pacienţi cu hepatită C, arată un studiu realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA), potrivit News.ro.

În România, aproximativ 800.000 de persoane au hepatită cronică B, iar 600.000 de persoane au hepatită cronică C, potrivit preşedintelui Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), Marinela Debu.

"România ocupă locul 1 în Europa, ca număr total de cazuri de hepatita C, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, mai exact 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori. În România sunt aproximativ 10 la sută din cele 12 milioane de persoane care se estimează a fi infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă", a declarat, luni, Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), citând un studiu Hep-CORE, realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA).

În top la numărul de bolnavi, la coadă la screening şi tratament

Debu a mai spus că este nevoie de programe de screening şi prevenţie, de acces la tratament şi monitorizare, pentru că, deşi "România are una dintre cele mai ridicate rate privind numărul celor cu hepatită virală C, rata de diagnosticare şi tratament este una dintre cele mai mici”.

Potrivit caesteia, deşi avem un număr foarte mare de pacienţi cu hepatită C, accesul la tratament fără interferon în 2016 a fost disponibil doar pentru pacienţii cu ciroză.

"Deşi aproximativ 6.000 de pacienţi cu hepatită cronică virală de tip C au beneficiat de tratamentul fără interferon în 2016, accesul în program a fost disponibil doar pentru pacienţii cu ciroză. Accesul la tratament trebuie să fie nediscriminatoriu, indiferent de stadiile de fibroză ale bolii hepatice. În acest an, APAH-RO şi-a propus să aibă discuţii aprofundate cu principalii responsabili în implementarea politicilor din sănătate - Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări, parlamentari, medici, astfel încât să putem agrea asupra unui Plan Strategic privind Hepatitele Virale”, a adăugat preşedintele APAH-RO.

Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

În elaborarea studiului Hep-CORE au fost analizate următoarele ţări: Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Egipt, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Israel, Italia, Macedonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite