Români, de ce nu-l iubiţi şi pe Nae Caranfil ca pe Star Wars?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că suntem un popor minunat, talentat şi glorios, urât de toţi, blestemaţi, dar adoraţi de Dumnezeu, românii au un singur defect. Adoră să se cace-n gusturile altora. Am spus-o îndeajuns de româneşte?

În plină isterie Star Wars, când nu mai ai unde să arunci un ler de atâta promovare, s-a trezit şi Nae Caranfil să-şi dea cu părerea. Şi de ce nu, doar este unul dintre cei mai apreciaţi regizori români şi nu-şi dă cu părerea despre bigudiuri, ci filme. Ce a spus ilustrul:

„Star Wars i-a transformat pe adulţi în copii retarzi”

Asta-mi aduce aminte de gelozia pe care o avea răposatul Dolănescu pe orice piesă de succes, indiferent de stil.

Să fie oare Caranfil gelos pe succesul Star Wars? Să-l doară atât de tare că-n vremurile când lansa „Filantropica” filmul lui nu se asocia cu oferte la salam/biscuiţi/etc. şi nu se făceau jucării cu Gheorghe Dinică? Să-i fie ciudă că astăzi copiii (mari şi mici) imită luptele dintre jedi şi lorzii întunecaţi, în detrimentul violentului şi caraghiosului Vizante din „E pericoloso sporgersi”?

„Star Wars a însemnat declinul cinematografiei, dând putere producătorului în detrimentul cineastului”.

Asta-i veşnica discuţie „ştiu eu ce-i mai bine pentru public”. Până la urmă nu cred că Star Wars e cel mai prost film din istorie şi nu-mi bazez afirmaţia pe încasări. S-au făcut multe alte filme proaste care au strâns sume considerabile şi tot n-a însemnat că cinematografia e în groapă. Dacă există vreun motiv pentru care filmele “nu mai sunt cum erau” e pentru că oamenii vor entertainment cu bum-trosc-efecte, n-au timp, chef şi stare să înţeleagă un dialog, o poveste. Simplu, cu iubire, cu arme, cu dramă şi puţină nuditate.

Şi chiar dacă-i p-aşa, şi e Star Wars cel mai rău lucru posibil, unde e problema? Nu doarme Nae Caranfil de grija fanilor Star Wars? Îi fură pâinea de la gură? Nu-şi mai pot face regizorii români treaba de Spielberg? Că nici regizorul american nu se plânge de filmele româneşti pentru că multe bat moneda comunismului/ victimele comunismului/ traiul în comunism/ sărăcia din şi după comunism/ avorturi/ sărăcie.

Vă mai amintiţi de românii care se declarau dezgustaţi de compatrioţii care-şi puneau drapelul francez pe Facebook în semn de solidaritate cu victimele de la Paris? „Păi ce, ei au făcut aşa când a fost drama din Colectiv?”. La fel şi Nae Caranfil: „De ce-şi pune toată lumea poză cu sabia Star Wars? Ce, americanii şi-au pus poze cu sabia lui Ştefan cel Mare?”.

Cred că era simplu ca Nae Caranfil să spună că nu-i place Star Wars. Dar când aţi pomenit voi simplitate în artă? Artistul e flamboaiant sau nu mai e deloc. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite