RAPORT Românii beau mult, fumează şi nu sunt fani ai sportului. Ce boli i-au trimis pe aceştia în spitale în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anual, milioane de români ajung în spital din cauza problemelor de sănătate FOTO Adevărul
Anual, milioane de români ajung în spital din cauza problemelor de sănătate FOTO Adevărul

Unul din patru români suferea de o boală cronică în 2014, arată cea mai recentă radiografie a sistemului de sănătate facută de Institutul Naţional de Statistică. Documentul arată că românii nu sunt fani ai sportului şi că, în ciuda problemelor de sănătate, nu pot renunţa la alcool şi la ţigări, decesele prin boli cardio-vasculare fiind cele mai frecvente. Aceleaşi cifre INS arată că patru milioane de români au ajuns să fie spitalizaţi în 2014.

Potrivit INS, ponderea bolilor cronice declarate a fost mai mare în rândul femeilor decât în cazul bărbaţilor. În ceea ce-i priveşte pe copii, cinci din 1.000 sufereau de anomalii congenitale de natură osoasă, în timp ce doi din 1.000 aveau anomanii de natură cardiovasculară.

Totodată, cifrele arată că la nivelul anului 2014, aproape 8% din populaţia trecută de 15 ani a declarat că a întâmpinat dificultăţi în realizarea activităţilor zilnice de îngrijire personalul, gradul de limitare variind cu vârsta. Astfel, 42% din persoanele trecute de 75 de ani au arătat că nu au putut să se îngrijească într-un mod corespunzător, statisticile relevând o stare degradată de sănătate în cazul acestora.

Cât de des s-au dus românii la medic

În ceea ce priveşte consultaţiile medicale, mai puţin de jumătate din români au declarat că au mers măcar odată la un medic, cel mai adesea fiind vorba de cel de familie sau de medicul generalist. Aceleaşi cifre, publicate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, marcată anual pe 7 aprilie, arată totuşi că 16% din cetăţeni au apelat la serviciile unui medic specialist, înclusiv chirurgi.

Ceea ce se desprinde din statisticile INS e faptul că femeile au ajuns mai des pe la medic în comparaţie cu bărbaţii, experţii arătând că acestea au mai multă grijă de sănătatea lor. Însă datele relevă şi că un sfert din populaţia ţării nu a apelat niciodată la un medic specialist.

Referitor la serviciile stomatologice de care au beneficiat românii în 2014, datele INS demonstrează încă o dată tendinţa populaţiei de a nu merge la consultaţie în mod curent. Prin urmare, doar 15,8% din români au trecut pragul unui cabinet stomatologic, căutând un stomatolog sau un ortodont. „O persoană de trei ani şi peste care a apelat la medicul stomatolog sau ortodont a primit, în medie, 2,9 consultaţii”, arată documentul citat.

Medicamente de inimă, prescrise şi celor de 35 de ani

Cu privire la consumul de medicamente şi obiceiul românilor de le înghiţi fără prescripţie de la un medic, cifrele arată că doar 20% din cei care au ajuns în farmacii au avut doctorii prescrise de specialist. De departe, cele mai prescrise medicamente au fost cele pentru tensiunea arterială ridicată, care afectează, gradual, persoanele trecute de 35 de ani.

Astfel, dacă 34% din respondenţii care au primit reţetă pentru medicamente de tensiune aveau între 35 şi 44 de ani, procentul celor care au beneficiat de o astfel de reţetă a crescut până la 72% în cazul persoanelor trecute de 75 de ani şi peste.

Supraponderali, dar dezinteresaţi de sport

Lipsa de activitate a făcut şi ea ravagii în 2014, în condiţiile în care doar 10% din românii trecuţi de şase ani au admis că fac săptămânal sport sau diverse activităţi fizice recreative în timpul liber. De remarcat însă că 12% din bărbaţi au declarat că fac sport, spre deosebire de femei, care au întrunit doar un procent de 6,5%.

Cele mai multe persoane care realizau astfel de activităţi au fost copiii cu vârsta cuprinsă între 6-14 ani (41,4%) şi tinerii de 15-24 ani (19,6%); după această vârstă, ponderea persoanelor care făcea sport în timpul liber scade semnificativ, de la 7,3% la grupa de vârstă 25-34 ani, la 0,1% la persoanele de 75 de ani şi peste.

Lipsa activităţii sportive şi stilul de viaţă nesănătos au însă consecinţe care se văd în statisticile referitoare la obezitate. Doar la nivelul anului 2015, distribuţia după indicele de masă corporală (IMC), a arătat că 46% din românii trecuţi de 18 ani sunt supraponderali, în timp ce 9% sunt obezi, mai afectaţi de suprapondere fiind bărbaţii. Situaţia se inversează în cazul obezităţii, astfel că 9,7% din femei sunt obeze în timp ce doar 9% din bărbaţi au această problemă de sănătate.

Alcoolul şi ţigara, la ordinea zilei

În ciuda problemelor de sănătate, românii au fumat şi au consumat mult alcool în 2014. Spre exemplu, 57% din cei cu vârste de peste 15 ani au consumat băuturi alcoolice, cei mai mulţi consumatori de băuturi alcoolice fiind bărbabaţi cu vârsta între 45 - 54 de ani. Mai exact, 83% dintre aceştia au consumat alcool.

În ceea ce priveşte fumatul, un sfert din populaţia rezidentă a declarat că suferă de acest viciu, consumul mediu de ţigări pe zi fiind de 13 bucăţi în cazul unui bărbat şi de 11 bucăţi pe zi în cazul unei femei.

Ancheta privind starea de sănătate a românilor scoate la iveală şi numărul de pacienţi internaţi în spitale în 2014 dar şi durata medie de internare, care a fost de 7,4 zile. Concret, în 2014, peste 4 milioane de români au ajuns în spitale, însă jumătate dintre aceştia au beneficiat de internare de zi, notează INS.

4 milioane de români, spitalizaţi în 2014

Gradul de utilizare a paturilor din spitale şi din centrele de sănătate a fost de 243 de zile pe an, România raportând 6,6 paturi de spital la mia de locuitori. „Faţă de anul 2013, în anul 2014 s-au înregistrat creşteri importante ale numărului de unităţi medicale, funcţionând cu 28 mai multe spitale (27 dintre acestea în sectorul privat), cu 15 mai multe ambulatorii integrate spitalelor sau de specialitate (mai puţin cu unul în sectorul public, dar mai mult cu 16 în sectorul privat), cu 60 de centre medicale de specialitate mai multe (59 dintre acestea în sectorul privat), cu 712 cabinete medicale mai multe”, se arată în raport.

Potrivit documentului, sistemul sanitar a fost deservit de 54.929 medici, 14.879 stomatologi, 17.099 farmacişti, 11.844 asistenţi medicali cu studii superioare, 128.899 personal sanitar mediu, 60.720 personal sanitar auxiliar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite