RAPORT Cum arată primul loc de muncă în viziunea absolvenţilor de universitate şi care sunt aşteptările lor salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii români de studii superioare au aşteptări salariale mai mici decât restul europenilor. Aşa reiese din cel mai recent raport Graduate Barometer, ediţia 2016, conform căruia dacă românii vor să câştige aproape 6.000 de euro pe an, europenii visează la sume ce depăşesc 20.000 de euro anual.

În ceea ce priveşte programul de lucru al absolvenţilor români, aceştia nu vor să petreacă mai mult de 40 de ore pe săptămână la locul de muncă şi preferă să îşi desfăşoare activitatea într-o corporaţie mare. În plus, ei îşi doresc să ocupe o poziţie specializată, notează cercetarea.

Spre comparaţie, pretenţiile românilor nu sunt foarte diferite de cele ale ungurilor şi ale polonezilor, însă ele sunt mult diferite de media europeană. Concret, salariul mediu european este de 2.000 de euro pentru proaspăt absolvenţi, în timp ce programul de lucru nu depăşeşte 42 de ore. La polul opus românilor se află elveţienii, cu un program de lucru de 44 de ore şi un salariu pe măsură, de 60.000 de euro anual.

Acelaşi raport evidenţiază şi priorităţile în carieră ale celor proaspăt intraţi în câmpul muncii din România. 83.9% dintre aceştia preferă o angajare permanentă. Situaţia nu este cu mult diferită la nivel european, 81.6% dintre tineri optând pentru aceeaşi variantă.

Absolvenţii îşi doresc să lucreze în corporaţii

Doar 16.1% în România, respectiv 18.4% în Europa preferă să fie angajaţi temporar. De altfel, trendul absolvenţilor români nu diferă cu mult de cel european. Când vine vorba de sarcinile dorite, 53.8% dintre absolvenţii europeni îşi doresc sarcini strategice, în detrimentul sarcinilor operaţionale, fiind urmaţi îndeaproape de 51% dintre români.

57.2% dintre studenţii români îşi doresc să lucreze într-o corporaţie mare şi la fel îşi doresc şi 53.8% dintre absolvenţii din celelalte ţări. Românii, în proporţie de 59.4%, şi europenii – 55.6%, urmăresc să ocupe o poziţie specializată în cadrul companiei şi doar 40.6%, respectiv 44.4% tind spre o funcţie de management.

Ce cred absolvenţii despre piaţa muncii

Diferenţe între preferinţele absolvenţilor români şi cele înregistrate la nivel european se pot remarca în ceea ce priveşte pregătirea pentru jobul dorit. În timp ce 54.6% dintre europeni mizează pe specializare, 53.6% dintre tinerii români aleg acumularea de competenţe şi aptitudini generale.

Mai mult, în timp ce 61.5% dintre români sunt pregătiţi să cumuleze cunoştinţele şi aptitudinile necesare în cadrul unui program de training, 51.1% dintre absolvenţii din alte ţări vor să între direct pe post.

Când vine vorba de cât de mult îi ajută cursurile studiate pentru intrarea pe piaţa muncii, studenţii români în proporţie de 54.2% sunt de părere că acestea le oferă competenţele şi aptitudinile necesare, în timp ce doar 43.7% dintre absolvenţii europeni fac aceeaşi afirmaţie, conchide studiul citat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite