Raed Arafat: primul avion SMURD achiziţionat din contribuţia de 2% a cetăţenilor va purta numele medicului mort în misiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul avion SMURD achizitionat din cei 2% va zbura din 15 iulie FOTO Mediafax
Primul avion SMURD achizitionat din cei 2% va zbura din 15 iulie FOTO Mediafax

Primul avion SMURD care a fost achiziţionat din contribuţia de 2% va intra în activitate din 15 iulie, aeronava purtând numele medicului Monica Cordaş, care a decedat într-o misiune, în 2003. Aeronava a costat peste 1 milion de euro.

Potrivit medicului Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii,
aeronava medicală a fost achiziţionată de către Fundaţia pentru SMURD, din sumele strânse ca urmare a redirecţionării de către populaţie a 2% din impozitul pe venit, cât şi din donaţii şi sponsorizări.

Începând cu 28 iunie, în baza unui contract de sponsorizare, avionul medical a fost trecut în patrimoniul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.

Avionul va asigura îmbunătăţirea calităţii medicinei de urgenţă prespitalicească, contribuind, astfel, la creşterea capacităţii de intervenţie şi micşorarea timpilor de răspuns în cazul urgenţelor civile.

„Avionul poate funcţiona 24 de ore din 24, poate să plece în misiune fără aprobări şi este dotat pentru terapie intensivă”, a explicat Arafat. Medicul a adăugat că avionul medical poate transporta 1 - 2 pacienţi şi era necesar întrucât avioanele de la armată sunt mari şi se utilizează pentru situaţii speciale, cum a fost accidentul din Muntenegru.

Aeronava este dotată pentru terapie intensivă

Potrivit acestuia, avionul se deplasează cu 450 km/h şi poate ajunge şi la 500 km/oră. Este presurizat şi este dotat pentru terapie intensivă. Zboară până la 10.000 metri altitudine şi poate ajunge în orice punct al ţării într-o oră - o oră şi un sfert.

El a precizat că va fi utilizat pentru transfer pe distanţe foarte mari, iar în cazuri speciale şi pentru transport în străinătate.

Avionul este deservit de trei echipaje a câte doi piloţi militari, transferaţi de la MApN în cadrul structurii Inspectoratului General de Aviaţie al MAI. Piloţii au fost pregătiţi pentru transportul de acest fel de către un specialist din Germania şi pregătiţi în această ţară.

Fundaţia pentru SMURD a demarat în anul 2011 şi a continuat, în 2012, campania de redirecţionare a 2 la sută din impozitul pe venit, intitulată „Nu lăsa distanţa până la spital să devină incurabilă. Ajută-ne să scurtăm distanţe pentru a salva vieţi”, în vederea colectării fondurilor necesare achiziţiei unui avion sanitar destinat SMURD.

Importanţa achiziţionării acestui aparat de zbor, special construit şi dotat pentru intervenţii de urgenţă, este relevată de numărul foarte mare de misiuni executate cu un aparat de zbor închiriat - 138, însemnând cel puţin tot atâtea vieţi omeneşti salvate.

Avionul, „botezat” după numele primului medic SMURD căzut la datorie

Avionul este botezat după numele doctorului Monica Cardoş, aceasta fiind primul medic SMURD căzut la datorie în urma prăbuşirii elicopterului SMURD Mureş din 2003, la Cojocna, în judeţul Cluj. Numele doctorului este imprimat pe avion din respect şi recunoştinta pentru ea şi pentru toţi angajaţii SMURD care au căzut la datorie.

În colectarea de fonduri au participat un numar mare de tineri voluntari la nivel naţional precum şi, în timpul lor liber, angajaţi ai mai multor inspectorate pentru situaţii de urgenţă, toţi primind diplome de recunoaştere la ceremonia de inaugurare a avionului.

Avionul va începe activitatea în data de 15 iulie 2013, fiind disponibil 24 de ore din 24 şi şapte zile din şapte, cu excepţia perioadelor de revizie. Aeronava poate zbura la o altitudine maximă de 10.000 de metri, are autonomie de zbor 3.000 de kilometri sau aproximativ cinci ore şi poate atinge viteza maximă de 560 km/h. Are o lungime de13,23 de metri, anvergură - 14,53 metri, înălţime - 4,5 metri şi capacitate pentru doi piloţi, două cadre medicale şi două tărgi (variantă medicală) sau doi piloţi şi nouă pasageri (transport persoane).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite