Rabla 2015. Cum îţi poţi lua maşină electrică cu subvenţie de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul unui BMW i8 depăşeşte 120.000 de euro, iar „ecotichetul” prevede acordarea unei subvenţii de 4.500 de euro FOTO Dorin Constanda
Preţul unui BMW i8 depăşeşte 120.000 de euro, iar „ecotichetul” prevede acordarea unei subvenţii de 4.500 de euro FOTO Dorin Constanda

Odată cu „Rabla 2015”, Ministerul Mediului a lansat, luni, un alt program menit să stimuleze cumpărătorii de maşini. Nu este vorba despre orice fel de maşini, ci doar despre cele 100% electrice. Noul program, „Ecotichetul”, prevede acordarea unei subvenţii de 20.000 de lei (4.500 de euro) la fiecare maşină electrică achiziţionată.

Dar prin cumularea cu alte bonusuri, cum ar fi prima de casare din programul „Rabla 2015”, subvenţia poate ajunge până la 6.500 de euro. Atenţie, însă! Ministerul Mediului finanţează doar 100 de ecotichete.

În momentul de faţă, piaţa maşinilor electrice din România este una aproape inexistentă, în mare parte din cauza lipsei infrastructurii de încărcare, dar şi a preţurilor destul de piperate ale acestor autoturisme. De aceea, producătorii auto au profitat luni de ocazie şi, la lansarea „Ecotichetului” prin programul „Rabla 2015”, şi-au prezentat modelele care se încarcă la priză. 

Printre maşinile electrice care au putut fi admirate în parcarea Ministerului Mediului, în ziua lansării „Rabla 2015”, se numără Soul EV, fabricat de KIA, al cărui preţ de pornire este de 35.000 de euro, supersportiva BMW i8, care sare de 125.000 de euro, Mitsubishi Outlander PHEV (de la 36.000 de euro) sau Lexus NX (44.000 de euro). Renault a venit cu două dintre modelele sale electrice cele mai cunoscute –Twizy şi ZOE. Alţi producători care şi-au prezentat maşinile care se încarcă la priză au fost Volkswagen, Opel şi Toyota. 

Rabla 2015. Doar 50 de prize în toată ţara

În acest moment însă, vânzătorii de maşini electrice se lovesc de handicapul alimentării autoturismelor cu energie. Asta pentru că, în România, sunt mai puţin de 50 de staţii de încărcare a maşinilor electrice, din care 12 sunt în Bucureşti. Celelalte staţii sunt răspândite la Drobeta-Turnu Severin, Poiana Braşov, Sibiu şi Timişoara. Mai exact, proprietarii automobilelor electrice cu o autonomie medie de circa 200 de kilometri, aşa cum au cele mai multe astfel de autoturisme, au un singur traseu pe care se pot plimba dacă vor să plece la drum lung, fără riscul de a face „pana prostului”. Acesta ar fi Bucureşti – Sinaia – Poiana Braşov.

Problema staţiilor de încărcare a fost atinsă luni de oficialii de la Mediu. „Ţinta noastră este de a avea în România, până în 2016, 10.000 de prize pentru maşini electrice”, a declarat cu optimism Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Ministrul a completat că amplasarea acestora va ţine cont de mai mulţi factori, printre care traficul şi aglomerările urbane. Un cuvânt greu de spus îl vor avea producătorii de maşini, dar şi cei din Asociaţia Oraşelor. 

A demarat şi „Rabla 2015”

Tot luni a demarat şi programul „Rabla 2015” cu un plus de 5.000 de tichete faţă de anul trecut. Astfel, persoanele fizice pot duce la casat maşinile mai vechi de opt ani la un dealer autorizat prin programul „Rabla 2015”. Cei înscrişi vor beneficia de un tichet de 6.500 de lei la achiziţionarea maşinii noi de la producătorul la care s-au înscris. Beneficiarii programului „Rabla 2015” pot însă ceda prima de casare în favoarea altor persoane care doresc să îşi cumpere o maşină nouă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite