Protestele în Sănătate continuă. Cadrele medicale ies în stradă şi vineri. Ministrul Sănătăţii i-a invitat duminică la discuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vineri, a treia zi de proteste în faţa Ministerului Sănătăţii FOTO Adevărul
Vineri, a treia zi de proteste în faţa Ministerului Sănătăţii FOTO Adevărul

Vineri este a treia zi în care sunt programate proteste în faţa Ministerului Sănătăţii. In cursul zilei de ieri, ministrul Eugen Nicolăescu a discutat cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor în Sănătate şi i-a îndemnat să renunţe la manifestările în stradă. Ulterior, i-a invitat la sediul instituţiei, pentru a dezbate problemele stringente din sistem. Întâlnirea urmează să aibă loc pe 22 septembrie, începând cu ora 11.

La întâlnire au fost invitaţi şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi ai Ministrului delegat pentru buget şi Ministrului delegat pentru dialog social. Astfel, Eugen Nicolăescu a fost mandatat să negocieze cu reprezentanţii cadrelor medicale.

De asemenea, în cursul zilei de ieri, De altfel, tot ieri, ministrul Sănătăţii a fost acuzat că ar fi cerut medicilor să protesteze pentru a obţine astfel o suplimentare de buget, informaţie negată de Nicolăescu şi verificată chiar de primul ministru Victor Ponta.

„Am verificat informaţia, nu este adevărată. Ministrul Sănătăţii, şi în România, şi în Turcia, şi chiar în Statele Unite, are aceeaşi sarcină dificilă de a asigura resurse financiare. În sănătate, din câte ştiu eu, nu ajung banii”, a spus Ponta, aflat în Turcia în vizită oficială.

El a adăugat că este convins că vor fi obţinute rezultate prin continuarea reformei sistemului de sănătate.

Peste o sută de angajaţi din sistemul sanitar au protestat joi, pentru a doua zi consecutiv, în faţa Ministerului Sănătăţii, cerând alocarea a minimum şase la sută din PIB pentru Sănătate şi majorarea salariilor, ministrul Eugen Nicolăescu invitându-i duminică la o primă discuţie.

Proteste la Ministerul Finanţelor, începând de luni

Începând de miercuri şi până pe 27 septembrie, între orele 11-13, cadrele medicale din toată ţara vor ieşi în stradă pentru a picheta sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor. Medicii vor veni prin rotaţie în Bucureşti, după cum au anunţat reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor în Sănătate şi nu vor pune în pericol activitatea medicală din spitalele unde lucrează.

Dacă în această perioadă autorităţile nu le rezolvă revendicările, cadrele medicale ameninţă cu mitinguri şi marşuri de protest care vor bloca şi activitatea din unităţile medicale.

Vor 6% din PIB pentru Sănătate

Principala solicitare este alocarea treptată a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Sănătate şi majorarea lefurilor care nu au suferit nicio modificare încă din anul 2010.

„Noi de trei ani şi jumătate nu am primit nicio mărire de salariu, ba mai mult, un an am avut acele tăieri de 25%. Am spus foarte clar că ne dorim condiţii mai bune pentru pacienţi, dar şi că vrem să fim plătiţi corect şi la timp”, a declarat Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului Sanitas.

Acesta a explicat că la pichete vor participa zilnic 120 de persoane. Astfel, pe data de 19 septembrie vin la Bucureşti cadre medicale din judeţele Buzău, Cluj, Vrancea, Vâlcea, Arad şi Hunedoara, în timp ce pe 20 septembrie sunt aşteptaţi medici şi asistenţi medicali din judeţele Argeş, Sibiu, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dâmboviţa şi Timiş, se arată în calendarul stabilit de coaliţie.

Pe aceeaşi temă:

Au pus halatele în cui şi au ieşit în stradă. 150 de cadre medicale au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii

Peste 150 de medici şi asistenţi medicali au pus halatele în cui şi au ieşit miercuri în stradă. Protestează faţă de salariile mici, suprasolicitarea din spitale şi procentul mic din PIB alocat sănătăţii. „Vrem dreptate pentru Sănătate!”, au scandat la unison cei prezenţi în faţa Ministerului Sănătăţii, instituţie care nu a avut până acum niciun fel de reacţie oficială.

Medicii încep miercuri protestele. Activitatea acestora nu va fi încă blocată

Începând de miercuri şi până pe 27 septembrie, între orele 11-13, cadrele medicale din toată ţara vor ieşi în stradă pentru a picheta sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor. Medicii vor veni prin rotaţie în Bucureşti, după cum au anunţat ieri reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor în Sănătate şi nu vor pune în pericol activitatea medicală din spitalele unde lucrează.

VIDEO Secţiile private în spitalele publice, soluţia ministrului Sănătăţii pentru creşterea veniturilor medicilor

Eugen Nicolăescu a spus la Focşani că deocamdată este vorba de un proiect pilor, care va demara la începutul anului viitor cu 12 spitale din ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite