Proiect PSD: Sporurile pentru condiţii speciale, reintroduse în baza de calcul a pensiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce sporuri vo avea persoanele care muncesc în condiţii speciale
Ce sporuri vo avea persoanele care muncesc în condiţii speciale

Mai mulţi parlamentari PSD au depus o iniţiativă legislativă care introduce în Legea pensiilor sporuri pentru condiţii speciale de muncă, ce se utilizează la stabilirea punctajelor lunare ale pensiilor, pentru a evita situaţiile în care acestea nu erau calculate, iar beneficiarii deschideau acţiuni în instanţă.

Absenţa acestor sporuri din textul legii pensiilor ducea, potrivit iniţiatorilor, la situaţii în care nu erau luate în calcul la stabilirea punctajelor lunare, ceea ce a produs multe acţiuni în instanţă. 

Potrivit proiectului, la determinarea punctajelor lunare ale pensiilor, se are în vedere venitul total realizat brut, din venituri permanente şi ocazionale, dovedite cu acte. 

Iniţiatorii precizează care sunt sporurile în condiţii speciale, care se utilizează la stabilirea punctajelor lunare: sporul pentru lucru în subteran precum şi pentru lucrul pe platformele de foraj marin şi extracţie, indemnizaţia de zbor, sporul pentru condiţii grele de muncă, sporul pentru lucrul sistemativ peste porgramul normal de lucru şi sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare.

Parlamentarii PSD precizează în expunerea de motive la proiectul de lege că aceste sporuri ”sunt incluse în categoria sporurilor permanente, dar absenţa lor din textul legii a determinat neincluderea lor în baza de calcul a pensiei”.

”În aceste condiţii, cei îndreptăţiţi să beneficieze de un drept câştigat au fost şi sunt nevoiţi să se adreseze instanţei de judecată pentru respectarea şi aplicarea principiului contributivităţii, statul este obligat să plătească diferenţele care rezultă, iar cei care nu se adresează justiţiei continuă să fie discriminaţi”, mai arată deputaţii semnatari ai proiectului de lege. 

Potrivit acestora, urgenţa promovării actului normativ este determinată de realizarea scopului avut în vedere de legiuitor, şi anume de a respecta în integralitate drepturile contribuabililor la fondul de asigurări sociale, în conforfmitate cu celelalte acte normative incidente, în materie. 

”Modificarea propusă este menită să creeze un cadrul legislativ coerent, pentru stoparea consecinţelor determinate de interpretarea greşită a legii şi în vederea repunerii în drepturi a beneficiarilor”, se mai arată în expunerea de motive. 

Propunerea legislativă, depusă joi la Senat, este semnată de şase deputaţi PSD: Ionuţ Bărbulescu, Dan Ciocan, Virgil Delureanu, Florin Iordache, Stelian Constantin Moţ şi Alexandru Stănescu, şi va fi dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite