PROIECT Părinţii alcoolici, dependenţi de droguri, bolnavi psihic sau cei violenţi ar putea fi decăzuţi din drepturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au decis, luni, că alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a unuia dintre părinţi, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte sunt motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte. Decizia finală în acest proiect aparţine deputaţilor.

Parlamentarii au adoptat, luni, în unanimitate, cu amendamentele propuse de Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru drepturile omului, proiectul de modificare a legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, potrivit Mediafax.

În afară de extinderea condiţiilor în care un părinte poate fi decăzut din drepturile părinteşti (dependenţă de alcool sau droguri, boala psihică, violenţa), legea adoptată luni de senatori mai prevede că unităţile sanitare, cele de protecţie socială, serviciile de îngrijire de tip rezidenţial, entităţile fără personalitate juridică, persoane fizice sau jurdice care internează sau primesc în îngrijire femei gravide ori copii care nu posedă acte pe baza cărora să li se poată stabili identitatea sunt obligate să anunţe, în termen de 24 de ore, în scris, autoritatea administraţiei publice locale în vederea stabilirii identităţii, dar şi direcţia de asistenţă socială de care aparţin.

Identitate rapidă pentru copiii abandonaţi

Potrivit proiectului, în vederea stabilirii identităţii copilului părăsit în unităţi sanitare sau găsit ori a părinţilor acestuia, organele de poliţie şi serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor au obligaţia de a desemna persoane responsabile care să realizeze cu celeritate demersurile pentru înregistrarea naşterii copilului şi să transmită datele de identificare direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau serviciului public de asistenţă socială.

Acestea au obligaţia efectuării demersurilor de stabilire a identităţii părinţilor copiilor părăsiţi în unităţile sanitare în situaţia în care aceştia au fost identificaţi şi nu au întocmit certificatul de naştere.

Părinţii care îşi lasă copiii în grija statului, buni de plată

În proiectul de act normativ se mai stipulează că instanţa sau Comisia pentru protecţia copilului care a dispus plasamentul copilului stabilesc, dacă este cazul, şi cuantumul contribuţiei lunare a părinţilor achitat statului pentru întreţinerea acestuia. Sumele astfel încasate se constituie venit la bugetul judeţului sau al municipiului Bucureşti.

Dacă plata contribuţiei la întreţinerea copilului nu este posibilă, instanţa ar urma să oblige părintele apt de muncă să presteze între 20-40 de ore lunar pentru fiecare copil acţiuni sau lucrări de interes local pe durata aplicării măsurii de protecţie.

Copiii cu părinţi în străinătate, îngrijiţi de alţii maximum un an

O altă măsură de protecţie stabilită prin acest proiect se referă la copiii ai căror părinţi pleacă la muncă în străinătate. 

Astfel, părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul şi care urmează să plece la muncă în străinătate are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.

Notificarea va conţine în mod obligatoriu desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui.

Potrivit acestui proiect de lege, instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti, pe durata lipsei părinţilor, dar nu mai mult de un an, către persoana desemnată.

Bătăile, strict interzise

În proiectul de act normativ se mai arată că pedepsele corporale sau alte tratamente degradante exercitate asupra copiilor în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise.

Legea stabileşte obligaţia pentru cadrele didactice de a semnala centrelor de resurse şi asistenţă educaţională cazurile de abuz, neglijare, exploatare şi orice alte forme de violenţă asupra copilului şi de a informa serviciul public de asistenţă socială sau, după caz, direcţia generale de asistenţă socială şi protecţia copilului despre aceste cazuri.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite