PROIECT Angajaţii ar putea avea acces la documentele şi întâlnirile şefilor din firmele care au cel puţin 20 de salariaţi
0
Reprezentanţii salariaţilor din companiile cu minimum 20 de angajaţi ar putea beneficia de transparenţă maximă în ceea ce priveşte activităţile firmelor şi situaţia financiară. În plus, vor participa la adunările generale şi la deciziile conducerii, la controale, iar toate aceste activităţi ar putea fi plătite din banii companiei.
Prevederile apar într-un proiect al Ministerului Muncii, justificat prin faptul că trebuie să elimine o ”discrepanţă” care există în prezent între salariaţii companiilor româneşti şi cei ai multinaţionalelor, care au acum mai multe drepturi.
Potrivit notei de fundamentare, oficialii ministerului susţin că ”reprezentanţii angajaţilor din societăţile europene implicaţi în proceduri de informare, consultare şi eventual negociere, beneficiază de o serie de drepturi privind concediul de formare şi suportarea unor cheltuieli necesare derulării activităţii lor”.
Însă, explică ei, ”pentru angajaţii altor societăţi cu sediul în România nu sunt reglementate nici drepturile şi nici procedurile de informare, consultare şi implicare a angajaţilor, ceea ce a generat o discrepanţă vădită în exercitarea drepturilor salariaţilor în funcţie de angajarea acestora la o societate multinaţională sau nu”, potrivit Mediafax.
Aşa explică elaborarea hotărârii de guvern care stabileşte ”cadrul general de informare şi consultare a angajaţilor”, proiect care i-a înfuriat pe reprezentanţii patronilor.
"Potrivit noului proiect, sindicaliştii sau angajatii trebuie să desemneze persoane care să se consulte cu managementul în privinţa activităţii firmei. Totuşi, documentul nu specifică exact dacă aceste persoane trebuie să fie sau nu membri de sindicat. În plus, se vor acorda nişte plăţi suplimentare sindicaliştilor pentru activitatea de informare şi consultare a angajaţilor. Am fost şocaţi de acest proiect. Cerem de urgenţă retragerea proiectului, pentru că vor fi afectate 26.000 de întreprinderi care au un mare potenţial în economie", a declarat marţi Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) în cadrul unei conferinţe, citat de HotNews.ro.
Mai exact, actul normativ prevede că reprezentanţii salariaţilor, care nu trebuie să fie neapărat sindicalişti, constituie ”organul de reprezentare” care va stabili cu angajatorul cum se vor desfăşura ”procedurile de informare, consultare, participare şi alte mecanisme de implicare a angajaţilor în activitatea întreprinderilor”.
”Conducerea întreprinderii prezintă organului de reprezentare agenda şedinţelor organului de administrare sau, dacă este cazul, ale organului de conducere şi de control, precum şi copiile tuturor documentelor transmise adunării generale a acţionarilor, după caz, cu cel puţin trei zile lucrătoare înainte”, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern, însă ”fără a aduce atingere autonomiei părţilor”.
Obiectivele întâlnirii prevăzute la alin. (1) se referă în special la:
- structura, situaţia economică şi financiară, evoluţia probabilă a activităţilor, a producţiei şi a vânzărilor
- situaţia şi la evoluţia probabilă a ocupării forţei de muncă, a investiţiilor
- schimbările substanţiale privind organizarea, introducerea unor noi metode de lucru sau a unor noi procedee de producţie
- transferuri de producţie, fuziuni, reduceri de capacitate sau închideri de întreprinderi, unităţi sau părţi importante din acestea
- concedierile colective.
Reprezentantii CNIPMMR au declarat că această prevedere nu ar putea fi pusă însă practică, pentru că ar încălca secretul firmei.
Documentul mai prevede că ”pentru derularea negocierilor unui acord privind implicarea angajaţilor, organul de reprezentare poate solicita să fie asistat în îndeplinirea sarcinii sale de experţi, aleşi de către acesta. Experţii pot asista, cu titlu consultativ, la reuniunile de negociere, la solicitarea organului de reprezentare”, iar plata ar urma să cadă tot în sarcina patronului, însă doar pentru un expert.
Cheltuieli asigurate de firmă
”Cheltuielile organului de reprezentare sunt suportate de către întreprindere, care pune la dispoziţia membrilor organului resursele financiare şi materiale necesare, care să le permită să îşi îndeplinească misiunea în mod corespunzător”, inclusiv cheltuielile de organizare a şedinţelor, sejururilor şi deplasărilor membrilor care merg în controale, se mai arată în proiect.
”În eventualitatea unor situaţii care afectează în măsură considerabilă interesele angajaţilor, în special în eventualitatea unor reamplasări, transferuri, închiderea întreprinderii ori disponibilizări colective, organul de reprezentare are dreptul de a fi informat înaintea luării unei decizii în aceste privinţe. De asemenea, angajatorul va invita reprezentanţii angajaţilor pentru informare şi consultare cu privire la măsurile care afectează în mod semnificativ interesele angajaţilor în termen de trei zile de la comunicarea privind situaţiile menţionate”, mai prevede documentul.
Iar membrii organului de reprezentare ”au obligaţia să-i informeze pe reprezentanţii angajaţilor din întreprindere şi din filialele, sucursalele sau alte sedii secundare cu privire la conţinutul şi rezultatul procedurilor de informare şi consultare”.
Mai mult, ”în măsura în care este necesar pentru realizarea sarcinilor ce le revin, membrii organului de reprezentare au dreptul la un concediu de formare, fără diminuarea drepturilor salariale”.
Informaţiile primite şi transmise salariaţilor trebuie să rămână secrete.
Proiectul prevede şi excepţii în ceea ce priveşte furnizarea de informaţii reprezentanţilor angajaţilor.
”Organul de control sau de administrare al unei întreprinderi nu este obligat să comunice informaţii, dacă acestea sunt de natură, în conformitate cu criteriile obiective, să afecteze grav sau să aducă prejudicii funcţionării întreprinderii ori, după caz, filialelor, sucursalelor sau altor sedii secundare ale acestora”.
Însă această decizie trebuie motivată, iar dacă membrii organului de reprezentare ”nu socotesc justificat refuzul organului de control sau de administrare al unei întreprinderi de a furniza informaţii pe motiv de confidenţialitate, aceştia au dreptul de a se adresa instanţelor competente, potrivit legii”.
”Nerespectarea obligaţiilor privind informarea şi consultarea angajaţilor în cadrul întreprinderii constituie contravenţie şi se sancţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare şi consultare a angajaţilor”, mai prevede proiectul de HG iniţiat de Ministerul Muncii.
Angajaţii români muncesc 6 zile pe lună pentru plata taxelor salariale, dublu faţă de ucraineni
Angajaţii români lucrează aproximativ şase zile pe lună doar pentru a-şi plăti taxele salariale către stat, similar cu cehii, cu o zi mai puţin decât ungurii, dar aproape dublu comparativ cu ucrainenii, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă Accace.
Toţi miniştrii Muncii din ţările membre UE, inclusiv cei din Olanda şi Marea Britanie, au afirmat că liberalizarea pieţei muncii pentru români şi bulgari se va face din 2014, a declarat, luni, la întorcerea de la reuniunea EPSCO de la Bruxelles, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.