VIDEO Povestea băiatului de 13 ani care a învins cancerul după un an de chin: „Câteodată îmi venea să renunţ la luptă”
0Medicii dintr-o clinică din Istanbul i-au redat şansa la o viaţă normală unui copil din Republica Moldova, diagnosticat cu o formă severă de cancer osos. Când era gata să renunţe la luptă, băiatul a fost declarat învingător în lupta cu boala.
După un an de chin, petrecut între şedinţe de chimioterapie şi radioterapie, Vlad Ceban, un băiat de 13 ani din Republica Moldova, a fost declarat învingător în lupta cu cancerul. Diagnosticat chiar de ziua lui cu cancer osos, copilul a reuşit să lupte cu boala deşi medicii de la el din ţară nu-i dădeau foarte multe şanse de reuşită.
Salvarea a venit de la o clinică din Istanbul, după ce mama sa, Rodica Ceban, a refuzat să creadă că fiul său, de doar 12 ani la momentul diagnosticării, nu poate fi salvat. La un an distanţă, mămicii nu îi vine să creadă că Vlad se va reîntoarce la şcoală din toamnă şi că va putea duce o viaţă normală.
„Va trebui să meargă lunar la consultaţii în Turcia, să nu facă sport şi să nu stea în spaţii aglomerate”, a explicat femeia.
Drama din familia Rodicăi a început în 2016, când băiatul a început să aibă nişte dureri inexplicabile de spate, iar computerul tomograf făcut de medicii din Republica Moldova au confirmat cele mai mari temeri ale femeii: tumoare la osul sacru.
„De atunci încolo, mama nu a mai auzit nimic, simţea că toată viaţa ei s-a oprit în loc şi că toată lumea ei se destramă. Deşi avea ochii plini de lacrimi, mama i-a spus pe un ton blând că nu e nimic grav şi că trebuie să urmeze un tratament de lungă durată pentru a se face bine”, mărturiseşte Vlad Plăcintă, preşedintele Asociaţiei Salvează o Inimă, organizaţia neguvernamentală care a strâns fondurile necesare pentru ca tânărul să beneficieze de tratament în străinătate.
Şansa a venit de la o clinică din Turcia
După ce biopsia şi a doua opinie medicală au confirmat diagnosticul pus de medicii din Republica Moldova, mama a început să scrie tuturor clinicilor cu competenţe în tratarea cancerului osos. După zeci de e-mailuri şi telefoane la spitale din afară, femeia a primit un răspuns pozitiv de la Spitalul Medical Park din Istanbul, unde Vlad a şi stat internat în ultimul an.
Între şedinţe de chimioterapie şi şedinţe de radioterapie, băiatul s-a aplecat în continuare asupra manualelor şi a încercat să ţină pasul cu şcoala fiind ajutat de mama sa, care a stat cu el în toată această perioadă. După ce tumora s-a micşorat considerabil în urma procedurilor, Vlad Ceban a trecut printr-o operaţie extrem de dificilă.
„Deşi suporta foarte greu procedurile, nu lăsa impresia că îl doare şi zâmbea mereu. Cele şase şedinţe cu citostatice i-au micşorat semnificativ tumoarea, iar medicii au decis să îl opereze. Intervenţia chirurgicală a fost extrem de complicată şi riscantă, dar s-a finalizat cu un mare succes: tumoarea a fost înlăturată în întregime, iar şedinţele de radioterapie au înlăturat şi cea mai mică urmă a cancerului”, a povestit mama.
Controale de rutină pentru scăderea riscului de recidivă
Lupta dusă de Vlad a fost una crâncenă. „Câteodată aveam sentimentul că nu o să ies viu din toată experienţa asta. Câteodată îmi venea să renunţ la luptă, însă nu mă lasa inima. Mă durea, strângeam din dinţi, dar zâmbeam mereu pentru că nu voiam ca persoanele dragi mie să ştie cât de mult mă doare”, a mărturisit copilul.
Medicul care l-a operat spune că şansele ca Vlad să ducă o viaţă normală sunt foarte mari. În plus, specialistul afirmă că operaţia a decurs foarte bine, conform aşteptărilor.
Cum se manifestă cancerul osos
Simptomele cancerului osos nu se manifestă într-un mod semnificativ decât atunci când boala este într-un stadiu avansat. Alţi factori care influenţează simptomele cancerului osos sunt localizarea şi mărimea tumorii. Cel mai frecvent simptom al tumorilor osoase este durerea.
În cele mai multe cazuri, durerile devin treptat mai severe. Iniţial, durerea poate fi prezenţa doar noaptea sau în timpul activităţilor fizice. În funcţie de mărimea tumorii, cei afectaţi pot prezenta simptome timp de săptămâni, luni sau chiar ani înainte de a merge la control medical.