„Phoenix”: comunitatea celor 25 de deţinuţi care practică terapie antidrog prin artă şi disciplină, în penitenciarul Jilava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

25 de deţinuţi ai penitenciarului Jilava, foşti consumatori de droguri, au parte de un program special, cu scopul de a renunţa la dependenţă, cu ajutorul artei şi al comunicării.  Aceştia locuiesc într-un corp separat de ceilalţi deţinuţi.

„Phoenix” este numele Comunităţii Terapeutice de la Jilava. Participanţii au fost aleşi dintre cei care mai au între şase luni şi un an de pedeapsă. Deţinuţii speră să reuşească mai bine să se reintegreze în societate, odată ce îşi vor ispăşi pedepsele.

Cei 25 de tineri se strâng într-un cerc, ţinându-se de mână, iar unul dă tonul: „Vreau să fiu primul întotdeauna şi să mă analizez mereu. Pot să fiu cinstit şi sincer. Întotdeauna îmi voi asuma responsabilitatea. Vreau mai degrabă să înţeleg decât să fiu înţeles. Pot să am încredere în mine şi în colegii mei. Vreau mai degrabă să iubesc decât să fiu iubit. Şi pot să dau în loc să primesc.” Mesajele rostite pe rând de şeful comunităţii sunt repetate într-un glas de ceilalţi, relatează Mediafax.

Deţinuţii creează: picturi, corăbii de diferite dimensiuni, desene cu mesaje anti-drog.

În „casa” Phoenix, cei 25 de deţinuţi au devenit „rezidenţi” şi încearcă să respecte toate regulile impuse şi să îşi îndeplinească sarcinile, pentru a creşte, „ierarhic”: curăţenie, pregătirea mesei, organizare şi supraveghere.

Condiţiile din comunitate „sunt de departe mult mai bune” faţă de cele în care trăiesc restul deţinuţilor din penitenciar, mai arată el. „Avem nişte privilegii aici, însă noi trebuie să menţinem totul curat, aici n-o să găsiţi niciodată nici măcar un fir de praf după uşă.”

Importante sunt şi discuţiile în grupuri, modul în care ei interacţionează. „La noi nu există să se certe cineva, să se înjure, la bătăi nici nu se pune problema. Avem o metodă de amânare a reacţiilor, cu bileţele: dacă cineva are o problemă cu cineva, dacă îl deranjează sau îl supără, scrie un bileţel şi îl pune în cutia de bilete care se află pe hol. Staff-ul citeşte acel bilet şi se face un grup. Se hotărăşte cine este vinovatul, cu ajutorul martorilor care au fost de faţă la discuţie. Şi cel vinovat va primi o pedeapsă, care poate fi să stea pe un scaun timp de două zile şi să citească regulamentul comunităţii, că avem un regulament, sau să fie retrogradat, i se poate lua un privilegiu, să nu mai iasă la sala de forţă. În funcţie de gravitatea faptei", a declarat şeful rezidenţilor, pentru Mediafax.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite