Peste 60 de transplanturi de cornee, realizate la Spitalul Militar Central

0
Publicat:
Ultima actualizare:
65 de transplanturi de cornee au fost efectuate în 2013 la Spitalul Militar FOTO Adevărul
65 de transplanturi de cornee au fost efectuate în 2013 la Spitalul Militar FOTO Adevărul

Medicii din Clinica de Oftalmologie a Spitalului Militar Central au făcut 65 de transplanturi de cornee în acest an, numărul fiind în creştere faţă de 2012, când au fost făcute în total 43 de intervenţii de acest fel, a anunţat joi Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit coordonatorului Programului de transplant de cornee la nivelul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, locotenent-colonelul medic dr. Mihail Zemba, anul acesta s-a înregistrat o evoluţie semnificativă a celor care au acceptat donarea de cornee.

Astfel, numărul transplanturilor de cornee din Clinica de Oftalmologie a Spitalului Militar Central a crescut de la 43 în tot anul 2012 la 65 de la începutul acestui an şi până în prezent, a precizat Ministerul Apărării Naţionale, potrivit Mediafax.

Grefele au fost prelevate de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală la alte spitale din ţară, aflate în Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană.

Pacienţii care au beneficiat de aceste operaţii sunt din aproape toate judeţele ţării, au între 20 şi 80 de ani şi s-au aflat pe lista de aşteptare constituită la nivelul Spitalului Militar Central o perioadă cuprinsă între şase luni şi doi ani.

Intervenţiile chirurgicale de transplant de cornee au fost efectuate în diferite afecţiuni oculare, din care ponderea majoritară o deţin: cheratopatia edematoasă, cheratoconusul, distrofia corneeană, arsurile şi leucoamele corneene posttraumatice, se mai arată în comunicatul MApN.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite