Sfântul Ioan Botezătorul, celebrat duminică. Câţi români îşi serbează onomastica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Peste 2 milioane de români - aproape 650.000 de femei şi peste 1,3 milioane de bărbaţi - poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, serbându-şi, duminică, onomastica. Cele mai populare nume sunt Ioan, Ion, Ioana şi Ionela, însă există şi derivate ale acestora, precum Jan, Ivan, Nela şi Onuţa.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), 2.033.809 de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul. Dintre aceştia, 642.246 sunt femei şi 1.391.563 sunt bărbaţi.

De departe cele mai populare nume sunt Ioan (486.083 de români), Ion (378.999), Ionuţ (342.935), Ioana (380.978), Ionela (145.593) şi Oana (72.185), însă există şi foarte multe derivate ale acestora, începând cu Nelu (21.284 de români), Ivan (peste 5.000) sau Jana (peste 5.000), Ionuţa, Nela şi chiar Onuţa (135 de femei) sau Ionelia şi Jan.

Cel mai mare dintre sfinţi, după Fecioara Maria

Biserica creştină îl cinsteşte pe Sfântul Ioan Botezătorul ca pe cel mai mare dintre sfinţi, după Fecioara Maria. În calendarul ortodox are trei zile pomenire: 24 iunie - naşterea sa, (sărbătoarea numită Drăgaica sau Sânzienele), 7 ianuarie, ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului, şi 29 august- tăierea capului Sfântului Ioan.

Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut.

Potrivit învăţăturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos. Soţia fratelui lui Irod a fost cea care a poruncit să i se taie capul lui Ioan Botezătorul, din ură, la un ospăţ de ziua lui Irod.

Obiceiuri de Sfântul Ioan

Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion "se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.

De Sfântul Ioan, există obiceiul numit "Udatul Ionilor”. În Bucovina de exemplu, în trecut, se punea un brad împodobit la porţile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceştia dădeau o petrecere. În Transilvania, cei care purtau acest nume erau purtaţi prin sat până la râu, unde erau botezaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite