Periuţe de dinţi noi în schimbul celor uzate şi tocite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul „Rabla pentru Periuţa Ta” continuă şi în 2015
Programul „Rabla pentru Periuţa Ta” continuă şi în 2015

Caravana „Rabla pentru Periuţa Ta” continuă şi în 2015, statisticile privitoare la frecvenţa cu care românii îşi schimbă periuţa de dinţi îngrijorând, în continuare, specialiştii în sănătate orală.

Sâmbătă, bucureştenii pot merge în Parcul Tineretului din Capitală cu vechea periuţă de dinţi. În schimbul acesteia vor primi gratuit nu doar o periuţă nouă ci şi cupoane de reduceri pentru a achiziţiona pastă de dinţi mai ieftină din hipermarketuri. Mai mult, cei interesaţi pot aduce şi periuţele altor membri ale familiei pentru a le schimba, dar nu mai mult de trei.
 
Totodată, la cortul special amenajat, bucureştenii pot beneficia de consiliere şi sfaturi gratuite şi personalizate referitoare la starea lor de sănătate orală, chiar de la specialişti. Caravana „Rabla pentru Periuţa Ta” nu se va opri însă la Bucureşti, ci va continua şi în alte oraşe din ţară: Bacău, Constanţa, Galaţi, Timişoara şi Alba Iulia.

Periuţa în mediul rural se schimbă o dată la 10 ani

Potrivit celor mai recente studii, obiceiurile românilor s-au schimbat uşor în bine în ultimul an. Mai exact, aceştia îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la un an şi jumătate. Asta în condiţiile în care înainte, periuţa de dinţi era schimbată o dată la doi ani. Situaţia este şi mai îngrijorătoare în mediul rural, unde aceeaşi periuţă de dinţi este folosită timp de 10 ani. Spre comparaţie, 77% din germani respectă regula impusă de stomatologi, care arată că este necesar să înlocuim periuţa odată la trei luni.

Medicul Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bucureşti (CMDB), subliniază că românii nu au încă o cultură a spălatului pe dinţi, iar eforturile în direcţia profilaxiei, deşi există, sunt doar încercări timide.

„Situaţia s-a mai îmbunătăţit faţă de anii trecuţi, asta pentru că există, totuşi, campanii de conştientizare. Chiar şi reclamele de la televizor ajută. Inclusiv oamenii din mediul rural încep să îşi îngrijească dantura, dar mai sunt necesare multe eforturi în direcţia asta”, a explicat stomatologul.

8 din 10 români au carii dentare

Specialiştii, care atrag atenţia că 8 din 10 români au carii dentare, sunt îngrijoraţi şi de faptul că la noi în ţară se consumă doar un tub de pastă de dinţi pe cap de locuitor, pe an, în condiţiile în care media europeană este de cinci tuburi pe cap de locuitor.

„Situaţia este îngrijorătoare pentru că s-a demonstrat că există o corelaţie între lipsa obiceiului şi afecţiunile dentare, care sunt în creştere. Pe lângă faptul că românii nu îşi schimbă periuţa de dinţi, mulţi nu o folosesc nici măcar o dată pe zi. Seara, periajul dentar este extrem de important, dar majoritatea românilor sare peste această etapă”, a declarat şi medicul stomatolog Dorin Rîşnoveanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite