Pericolele şpăgii legalizate pentru medici

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii şpăgari s-au ales cu dosar penal

În categoria gafelor de final de mandat a Guvernului PSD se înscrie şi propunerea de a-i „ajuta” pe medici prin legalizarea baniilor oferţi în plic de către pacienţi. Tot în acest context, s-a revitalizat un proiect de lege mai vechi, care se afla acum la Camera Deputaţilor, pe care ministrul Sănătăţii l-a numit Legea Veniturilor.

Consider că aşa cum este acum textul, există un mare pericol ca pacienţii să fie nevoiţi să plătească din propriul buzunar servicii medicale în spitalele publice, în condiţiile în care plătesc asigurări de sănătate şi au dreptul de a primi aceste servicii gratuit. Va fi lasat la latitudinea fiecărui medic să decidă pe care dintre pacienţi îi vede dimineaţa gratuit şi pe care după-amiaza contra cost, chiar dacă legea lasă de înteles că pacientul va fi acela care decide. În practică, la fel ca şi în cazul plăţilor informale, există riscul ca, în mod discret, se va „sugera” pacientului că va trebui să se programeze la consultaţiile contra cost, daca va dori să aibă parte de mai multă atenţie.

Soluţia nu este ca veniturile medicilor să crească prin contribuţia pacienţilor. Atât timp cat un pacient plăteşte asigurări de sănătate sau este asigurat conform legii, trebuie să aibă acces gratuit în spitalele publice!

În nicio ţară a UE pacienţii nu merg spitalele publice şi plătesc din propriul buzunar consultaţii, dacă sunt asiguraţi. Soluţia este ca bugetul Sănătăţii să crească şi să se implementeze o strategie mai cuprinzătoare care să stimuleze medicii să rămână în România. Nu în ultimul rând, sistemul medical românesc solicită de ani de zile o plată şi o răsplată a meritelor, astfel încât medicii să fie plătiţi diferenţiat pe măsura performanţelor. 

În ultimul studiu asupra sănătăţii în Uniunea Europeană*, recomandarea este ca sistemele de sănătate din toate ţările membre să fie accesibile tuturor cetăţenilor şi să nu fie îndepărtate părţi importante din populaţie pentru a avea acces la servicii. În plus, pentru eficienţă, întregul sistem de sănătate trebuie să se concentreze pe prevenire, respectiv pe menţinerea, întreţinerea stării de sănătate. Cred că aceste două ţinte trebuie atinse printr-o reformă a sănătăţii care să le cuprindă, astfel încât să nu mai fie excluse categorii sociale de la accesul la sănătate, lucru pe care legalizarea plicului cu bani ar genera-o. 

Şi eu sunt medic, dar şi pacient, şi înţeleg nevoile ambelor părţi care nu trebuie să fie antagonice, să îi întoarcem pe unii împotriva celorlalţi. Propunerea de legalizare a plăţilor informale care ne îndepărtează de Europa, mă deranjează.
 

Mă înfurie faptul că guvernanţii deschid subiecte ofensatoare pentru o întreagă breaslă, ca şi când această propunere ar fi avansată chiar de către medici. Mă deranjează plasarea în afara Europei şi a lumii cinstite pe care vrem să o promovăm şi să o propagăm ca imagine a României. 

Ceea ce s-a întâmplat în primăvară cu presupusa impozitare a bacşişului pentru ospătari şi taximetrişti n-a fost suficient pentru guvernarea PSD. Îşi doreşte o repetiţie. Ideea a fost pe cât de năstruşnică pe atât de imposibilă, mai ales că sumele care urmau să fie impozitate se aflau între 2 lei şi probabil un maxim de 20 lei. Multă birocraţie ca să adune nişte mărunţiş. Şi asta în timp ce marea evaziune fiscală trece nederanjată prin porturile şi gările României. În plus, dacă s-ar legaliza plata informală către medici, atunci vor exista poate alte categorii sociale care vor solicita să li se recunoască plăţile nefiscalizate, un precedent care ar afecta grav imaginea României. 

*EUROPEAN COMMISSION Brussels, 4.4.2014 COM(2014) 215 final “On effective, accessible and resilient health systems”  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite