Patriarhia Română nu se opune construirii unui lăcaş al unui cult religios recunoscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu se opune construirii unui lăcaş de cult al unui cult religios recunoscut de statul român.

„Biserica asistă la un dialog care se poartă între două state, România şi Turcia, nefiind un factor decident în această problemă. Biserica şi-a exprimat un punct de vedere când a fost consultată iniţial şi îşi păstrează acelaşi punct de vedere: Biserica Ortodoxă nu se opune construirii unui lăcaş de cult al unui cult religios recunoscut de statul român", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, citat de Agerpres.

De asemenea, el a amintit că s-a pus problema ridicării în Istanbul a unei biserici pentru pelerinii români, însă momentan acolo există un lăcaş de cult.

„Trec anual mii de pelerini prin vechiul Constantinopol, actualul Istanbul, şi din această perspectivă a avut loc o discuţie, anterior, în care s-a avansat această idee. În niciun caz nu se pretinde construirea unei biserici în Istanbul, întrucât există o biserică românească acolo", a mai spus Bănescu.

O moschee se va construi în Capitală

Declaraţiile lui Bănescu vin în condiţiile în care, în ultima perioadă, au existat multe discuţii privind ridicarea unei moschei în Bucureşti.

Discuţiile privind ridicarea unei moschie în Capitală au fost începute de Adrian Năstase, în 2004, continuate de Traian Băsescu, în 2011, şi avansate de Victor Ponta, în 2015, care, prin hotărâre de Guvern, a oferit Turciei terenul de la Romexpo, asta cel puţin potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Societatea, divizată

Intenţia de a se construi o moschee în Bucureşti a stârnit mai multe controverse şi în rândul locuitorilor care se tem că odată cu ridicarea acestui lăcaş va creşte ameninţarea teroristă pentru ţara noastră.

Pe de altă parte, sunt şi persoane care militează pentru existenţa moscheii mizând pe buna-credinţă a comunităţii musulmane, paşnic conlocuitor al românilor. 

Naţionaliştii însă, se folosesc de istoria ţării şi de confruntarea seculară a celor două popoare pentru a milita împotriva ridicării moscheii. În acelaşi timp, ei invocă lipsa schimbului echitabil de terenuri între cele două ţări, care să ofere aceeaşi şansă ambelor comunităţi care trăiesc în ţări străine.

Pe aceeaşi temă:

Scandalul moscheii din Bucureşti. Prima reacţie a lui Klaus Iohannis după vizita în Turcia

Am picat de papagali în „Afacerea moscheea“ cu turcii: biserica din Istanbul, doar o ambiţie politică a României, niciodată dorită de Patriarhie


Marea moschee de la Bucureşti, „turban peste pupăză“. Cât de oportun este proiectul turco-român girat de Iohannis şi de Erdoğan

Cea mai mare moschee din Europa creştină se ridică la Bucureşti. Detaliile unui proiect uriaş, fără „propagandă fundamentalistă“

Fascinanta istorie a turcilor şi tătarilor din România: de la stăpânii Dobrogei otomane la supuşii unei ţări ortodoxe

Război total între musulmani şi Băsescu, de la marea moschee din Bucureşti: „Strămoşii noştri au luptat în războaie pentru România, nu suntem talibani“

Musulman din Dobrogea, scrisoare către Băsescu: „Cu ce am greşit de ne beşteliţi atâta? Istoria e de partea noastră, dovediţi-ne cu acte că suntem terorişti!“

Alina Mungiu-Pippidi, despre vâlva moscheii de la Bucureşti: „Toată povestea este de o prostie colosală. Se poate scrie un manual de cum să nu faci aşa ceva“

„Atentatul cu porci“ la marea moschee, desfiinţat de preotul Eugen Tănăsescu: „Nu vă islamizează nimeni cu forţa! Calmaţi-vă!“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite