Până în anul 2050 o treime din populaţie va avea peste 65 de ani
0Anual, la 1 octombrie, toate statele membre ONU marchează, prin diverse evenimente, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. Cu acest prijej, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi premierul Victor Ponta susţin că trebuie găsite soluţii concrete prin care calitatea vieţii persoanelor vârstnice să crească. La nivel european se estimează că până în 2050 o treime din populaţie va avea peste 65 de ani, România aliinindu-se acestei tendinţe.
„Avem datoria ca societate să redefinim solidaritatea între generaţii, ca acţiune socială menită să asigure păstrarea demnităţii umane pe tot parcursul vieţii. Este obligaţia noastră, a tuturor, să găsim soluţiile concrete pentru creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice. Acestea au nevoie de condiţii favorabile îmbătrânirii active şi a unui mod de viaţă autonom, prin pensii decente, sau prin menţinerea lucrătorilor vârstnici pe piaţa muncii, atunci când aceştia pot şi o doresc, precum şi prin asigurarea unor servicii adecvate nevoilor lor”, a precizat Mariana Câmpeanu.
La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că pentru unii vârstnici 1 octombrie nu înseamnă decât o altă zi de suferinţă şi de neajunsuri.
„Acest lucru este profund nedrept, iar una dintre preocupările mele şi ale colegilor mei din Guvern este aceea de a îndrepta această situaţie. Paşii pe care i-am făcut până acum, în primul an de guvernare, în această direcţie sunt o dovadă a credinţei şi a hotărârii de a îmbunătăţi semnificativ condiţiile de viaţă ale vârstnicilor, fie că vorbim de restituirea sumelor reţinute ilegal din pensie, de redeschiderea unor spitale, de o grijă mai mare pentru plata la timp a medicamentelor sau de indexarea, pentru prima dată după mult timp, a pensiei cu rata inflaţiei”, a explicat şeful Guvernului.
Ponta a completat că e conştient de faptul că „anii de greutăţi pe care părinţii şi bunicii noştri i-au traversat nu pot fi anulaţi peste noapte. Acest lucru nu trebuie să ne descurajeze, ci să ne motiveze şi mai mult".
Programe europene pentru sprijinirea vârstnicilor
Primul plan de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă a fost elaborat de ONU în 1982. Printr-o serie de rezoluţii ulterioare, Adunarea Generală a ONU şi Consiliul Economic şi Social (ECOSOC) au cerut guvernelor statelor membre ONU să elaboreze cu prioritate programe vizând sprijinirea persoanelor de vârsta a treia. În acest sens, în cadrul guvernelor statelor lumii au fost înfiinţate departamente specializate pe acest gen de probleme.
Potrivit aprecierilor Oficiului European de Statistică (Eurostat), aproape o treime din cetăţenii Uniunii Europene vor avea vârsta de peste 65 de ani până în 2050. Procentul persoanelor de peste 60 de ani va depăşi actuala valoare de 17,1%, ajungând la 33%, în 2050. Populaţia în vârstă de 80 de ani va creşte de la 4,4% în prezent până la 11,4%, în 2050.
În România, persoanele în vârstă de 60 de ani şi peste reprezentau, în 1990, 10,3% din totalul populaţiei, în 2000 - 18,7%, în 2003 - 19,9%, iar pentru anul 2030 se preconizează un procent de 12,9%. Studiul arată că România va cunoaşte o îmbătrânire a populaţiei, în condiţiile în care numărul de persoane încadrate în categoria de vârstă 0-14 ani se va reduce de la 3,5 milioane în 2004 la 2,1 milioane în 2050. În segmentul populaţiei vârstnice se va înregistra o tendinţă de creştere de la 3,1 milioane în 2004 la 5 de milioane în 2050.
Speranţa de viaţă - 81 de ani la femei, 75 de ani la bărbaţi
Un studiu realizat la nivelul celor 25 de state membre UE, fără România şi Bulgaria, arată că populaţia totală a crescut de la 350 de milioane, în 1950, la 450 de milioane în 2000. În anul 2025 se preconizează un număr de 470 de milioane de persoane, iar după anul 2050 populaţia va înregistra o evoluţie numerică descendentă, respectiv 449 de milioane. Numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 65-79 de ani va creşte semnificativ până la 37% în jurul anului 2030.
La nivel european, speranţa de viaţă atinge valoarea medie de 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi. În perspectivă, specialiştii în demografie preconizează că va dispărea diferenţa de şase ani existentă între femei şi bărbaţi în ceea ce priveşte speranţa de viaţă.