Până la 1 august, cu ochii pe cer, după berze!
0A mai rămas mai puţin de o săptămână până la încheierea celei de-a doua faze a proiectului celor de la Enel România şi Societatea Ornitologică Română (SOR), „Uite, Barza!”. Aplicaţia mobilă lansată cu mare succes anul trecut, este în fapt singura aplicaţie mobilă din Europa dedicată recensământului berzelor albe.
Mai mult, anul acesta cei de la Enel România şi SOR au făcut un pas înainte şi au lansat versiunea 2.0 a aplicaţiei mobile „Uite, Barza!”, ce aduce ca noutate posibilitatea de a semnaliza zonele periculoase pentru berzele albe, trimiţând coordonatele GPS ale cuibului şi fotografii ale acestuia.
România este una dintre puţinele ţări europene aflate pe traseul migraţiei importante a păsărilor. În fiecare an mii de berze sosesc în România pentru a petrece aici sezonul cald. Fiind o specie obişnuită cu prezenţa umană, berzele cuibăresc în principal pe stâlpii de electricitate şi sunt expuse riscului de electrocutare. Pe de altă parte, era necesar un recensământ al berzelor din România. Proiectul „Uite, Barza!” şi-a propus şi a şi reuşit să ofere o viziune cât mai corectă asupra numărului real de berze, dar şi al cuiburilor din România, oferind informaţii critice pentru Societatea Ornitologică Română, ce studiază evoluţia migraţiei berzelor în ţara noastră.
Succesul acestei initiative de citizen science a fost uşor de cuantificat: anul trecut, aplicaţia „Uite, Barza!” a fost instalată pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus în baza de date a SOR un număr de 2.851 de cuiburi. Cel mai îmbucurător lucru a fost că, dintre acestea, 1.070 de cuiburi au fost cuiburi noi, care s-au adăugat celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensământ european din 2014. Mai mult, în urma rezultatelor obţinute cu aplicaţia în 2017 au fost identificate cuiburile de barză care aveau nevoie de susţinere şi protecţie. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale grupului Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante pe liniile electrice pentru protejarea păsărilor.
Şi tu poti da o adresă berzelor
Foto Daniel Petrescu
În 2018 aplicaţia a trecut la un nivel superior de exploatare în încercarea de a detrmina cât mai exact numărul berzelor albe ce-şi petrec vara la noi, dar şi a cuiburilor lor. Numărătoarea berzelor a început la 25 iunie şi se va încheia la 31 iulie 2018. Pentru cei care în aceste zile din urmă vor mai dori să raporteze noutăţi, trebuie să ştie că pot descărca aplicaţia la adresa: http://www.sor.ro/Uite-Barza. Aceasta este perioada propice pentru a număra berzele, iar puii lor sunt destul de mari pentru a putea fi observaţi, înainte de a se pregăti pentru migraţia către Africa. Numărătorile care se efectuează mai târziu nu sunt relevante, deoarece berzele albe încep încă din luna august migraţia spre zonele de iernare.
Uite, Barza!”este o aplicaţie uşor de utilizat, folosing tehnologia GPS a fiecărui smartphone. Utilizatorul se poate înregistra cu contul de Facebook sau Google, marchează localizarea cuibului de berze şi completează informaţiile obligatorii. Datele pot fi trimise şi ulterior dacă nu există o conexiune la internet, ajungând în baza de date a SOR şi fiind validate de administratorul platformei. Cei mai activi utilizatori ai aplicaţiei au fost şi vor mai fi recompensaţi anul acesta cu binocluri şi determinatoare de păsări.
Cuiburile de barză se întâlnesc în toate colţurile României. Dintre cele înregistrate deja, cel mai nordic cuib este în localitatea Avrămeni din judeţul Botoşani, iar cel mai sudic se află la Zimnicea, în judeţul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, judeţul Timiş, iar cel mai estic se află în satul C.A.Rosetti din judeţul Tulcea, în Delta Dunării. În urma numărătorii din 2017 a reieşit că judeţul cu cele mai multe cuiburi de barză este Timiş. Aici au fost înregistrate nu mai puţin de 445 de cuiburi. Topul este completat de judeţele Arad, cu 253 de cuiburi, Teleorman, cu 223 de cuiburi, Harghita, 179 de cuiburi şi Suceava, 167 de cuiburi.
Berzele s-au simţit acasă şi în Bucureşti
Marea noutate a studiului de anul acesta este că pentru prima oară, fost înregistrat un cuib de barză albă în Capitală. Prima semnalare oficială a acestei specii în Bucureşti a fost făcută cu ajutorul aplicaţiei mobile „Uite, Barza!”. Şi nu a fost vorba despre un singur cuib, ci despre două cuiburi de barză albă. Ambele, la periferia Bucureştiului, în zonele de case, iar nu în cele aglomerate. Mai exact, în zona Giuleşti-Sârbi. Primul dintre ele a fost introdus în baza de date chiar anul acesta, pe 25 iunie 2018, prima zi oficială a numărătorii de berze din România cu ajutorul aplicaţiei. După doar cinci zile, a fost semnalat şi al doilea cuib, în aceeaşi zonă, dar la câteva străzi distanţă de primul.
Ambele cuiburi recenzate cu ajutorul aplicaţiei erau amplasate pe stâlpi electrici care aparţin companiilor de distributie din grupul Enel. Cuiburile au fost verificate cu rapiditate de ornitologi şi de electricieni şi la niciunul dintre ele nu exista riscuri de electrocutare pentru păsări. Pentru siguranţa păsărilor, firele electrice de pe stâlpi au fost totuşi izolate, fiind astfel eliminat riscul de scurtcircuit.
Această mică, dar atât de importantă victorie, a umplut tuturor inimile de bucurie. Aşadar, în aceste ultime zile de iulie înălţaţi-vă iar privirea spre cer. Iar dacă de acolo de sus vă vor surâde o barză şi puii ei, nu uitaţi, daţi-le întâlnire pe http://www.sor.ro/Uite-Barza.
Poate, cine ştie, vara viitoare, berzele vă vor mulţumi în felul lor unic şi delicat!